Úvod > Články > Modrý zub se dočkal makeoveru - Bezdrátový USB na trhu

Modrý zub se dočkal makeoveru - Bezdrátový USB na trhu

Bezdrátová verze oblíbeného připojení USB konečně přestává být slibem a stává se skutečností. A objevuje se nová verze Bluetooth.

Bezdrátový USB na trhu 

Belkin ohlásil bezdrátový Wireless Hub, Lenovo zase notebook T61p, který nabízí podporu bezdrátového USB jako jednu z výběrových možností.

Wireless USB se na trh dostává zhruba o rok později, než bylo očekáváno. Bezdrátové připojení pomocí technologií Bluetooth a Wi-Fi se mezitím stalo běžným. Je proto na čase, aby se bezdrátový USB konečně posunul od PowerPointu k běžným perifériím. Pokud se to podaří, uvidíme prudký nástup tohoto připojení u tiskáren, videokamer a fotoaparátů, digitálních přehrávačů a mobilních telefonů.

Stejně jako tomu bylo před několika lety u dnes klasického USB, i v případě Wireless USB se jedná o příklad problémů „kuře a vejce“, kdy výrobci počítačů na jedné straně otáleli s podporou této technologie, dokud pro ni nebudou na trhu periférie, a výrobci periférií váhali, neboť nebyly kompatibilní počítače.

Bezdrátový hub by měl tvořit patřičný můstek, neboť bude k počítači připojen drátem a vedle toho, že i starší počítače získají podporu Wireless USB, nabídne ještě navíc možnost klasického připojení. Nutno připomenout, že Wireless USB má dosah asi 10 metrů, ale signál nemá schopnost procházet zdí.

Podporu získala tato technologie zejména u firem jako Staccato Communications, WiQuest Communications a Alereon.  Jejich analýzy odhadují, že trh pro chipsety poroste z 15 miliónů dolarů v letošním roce na 2,6 miliardy dolarů v roce 2011.

Nová technologie bude povětšinou používána stejným způsobem jako současné USB, ale někteří zastánci bezdrátového připojení vidí i další možnosti. Mike Krell z firmy Alereon přemýšlí nad možností posílat fotografie z digitálního aparátu rovnou na externí pevný disk s mnohem větší kapacitou nežli dnešní flashové karty, jejich přesun rovnou na televizní obrazovku nebo do kiosků tisknoucích fotografie, aniž bychom museli přemýšlet o kabelu nebo kompatibilitě paměťových karet.

Rozvoj a rozšíření nové technologie bude záviset na řadě faktorů, především na ceně. Budoucí Bluetooth 3.0 a Wireless USB využívají stejné technologie, UWB (ultra wideband), což by mělo pomoci prudkému snížení ceny. Bluetooth 3.0 ale ještě není na trhu a ponejvíce se mluví o počátku roku 2009. Zcela jasné ale ještě nejsou regulace v jednotlivých zemích, neboť používané spektrum je dost široké. Zatím existuje shoda ve vybraných částech spektra v zemích jako jsou Spojené státy, Korea, Japonsko a Evropa, zatímco Kanada a Čína o nich stále diskutují.

Dalším problémem může být dosud nevyřešený způsob povolení připojení, jednotlivé periférie nemívají displej, takže buď se povolení získá po připojení klasickým USB, nebo, v případě periférií s displejem, počítač vyšle numerický kód, který na periférii odsouhlasíme.

Již brzy si tedy novou technologii budeme moci vyzkoušet na vlastní kůži.

Modrý zub se dočkal makeoveru

Technologie Bluetooth si na potíže s prodejem nemůže stěžovat, po světě běhá kolem miliardy periférií (ať už se jedná o mobily, klávesnice, sluchátka nebo tiskárny) a každý týden se prodá dalších 13 miliónů.

Ve chvíli, kdy se ale objeví nová verze, prodej by se měl ještě výrazně zvýšit. Důvod je jednoduchý, přinutit dvě periférie k tomu, aby si rozumněly, nebývá nic jednoduchého a často musíme učinit až 15 kroků. A navíc pokud jsou obě periférie od Microsoftu, stejně nebudeme nikdy vědět, jak dlouho to bude fungovat. Tři klávesnice, které leží ve skříni, jsou toho nemilým dokladem.

Tohle všechno by se mělo změnit na podzim, kdy se objeví verze 2.1, první opravdový upgrade za poslední tři roky. Pokud všechno bude opravdu takové, jako firmy slibují, bude k připojení stačit minimum, pouhé tři kroky. Navíc přenos zakódovaných dat půjde bez zadávání hesla a mnohem menší nároky na baterie budou znamenat, že baterie vydrží až pětkrát déle.

Nárůst prodeje pak bude doslova samozřejmostí, neboť budeme moci Bluetooth využívat i tam, kde to dnes není praktické. Příkladem může být třeba bezdrátový přesun fotografií z fotoaparátu do tiskárny nebo do fotorámečků. Klávesnice a joysticky budou konečně fungovat a verze 2.1 bude integrovaná se standardem NFC (Near Field Communications), což umožní používat mobilní telefony k placení (samozřejmě s využitím speciálních čteček integrovaných s pokladnou).

Podzimní představení celé záplavy periférií již přislíbily firmy Motorola, Plantronics a Jabra. Asociace Bluetooth Special Interest Group, podporovaná giganty jako je Intel, Nokia a Microsoft, sebevědomě odhaduje, že do konce roku 2010 se počet periférií v oběhu zvýší dvojnásobně.

Pokud si pod počtem periférií představíme peníze, bude se jednat skutečně o pořádný balík, vždyť jen obrat prodeje samotných headsetů dnes představuje 8 miliard dolarů. A ten by měl za 3 roky vzrůst nejméně o 50 procent, ruku v ruce s tím, jak stále více zemí zakazuje používat za jízdy mobily bez headsetů. Ve Spojených státech je to zatím (mimo New Yorku) všude povolené, ale od příštího roku naskočí zákaz v Kalifornii a Washingtonu, což do krámů přitáhne milióny zákazníků.

A to ještě není všechno, v roce 2008 by se měla objevit verze 3.0, zatím známá pod označením Seattle. Ta by měla v sobě mít podporu UWB, díky čemuž by měl Modrý zub zvládnout mnohem větší množství dat. Uvádí se, že verze 3.0 bude 228x rychlejší nežli dvojka.

1. 8. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...