Úvod > Články > Jaké je xDSL v České republice?

Jaké je xDSL v České republice?

Když se řekne ADSL, řada lidí se představí pouze ADSL 512/128 kbps s agregací 1:50 od Českého Telecomu. Jenže v ČR není jen tato varianta ADSL a není zde jen Český Telecom a dokonce zde na trhu není jen ADSL. Jaké xDSL a v jakých variantách je tedy v ČR dostupné?

Kde a od koho si lze pořídit xDSL?

Služby xDSL existují v České republice v zásadě ve třech odlišných variantách – od Českého Telecomu, GTS a Telenor Networks. GTS nabízí ADSL bez agregace, ale pouze ve své vlastní síti, kterou má na části Prahy 2. Český Telecom a Telenor Networks poskytují své služby na rozsáhlém území pro účastníky sítě Českého Telecomu.

Český Telecom poskytuje pouze ADSL a nabízí jej svým zákazníkům buď přímo a nebo prostřednictvím různých ISP. Telenor Networks nabízí své služby účastníkům sítě Českého Telecomu prostřednictvím LLU (Local Loop Unbundling – zpřístupnění lokální smyčky). Telenor Networks jako jediný nabízí kromě ADSL také SHDSL, jeho služby si můžete pořídit jen prostřednictvím ISP – konkrétně jsou to Contactel, eTel, Nextra Czech Republic, SkyNet a Tiscali).

ADSL od Českého Telecomu je dostupné na 2 930 000 linkách z celkového počtu 3 488 000 telefonních linek, pokryta jsou téměř všechna větší města a pokrytí se bude i dále rozšiřovat. ADSL a SHDSL od Telenor Networks je dostupné na 370 000 telefonních linek z celkového počtu 3 488 000 linek, pokryta je většina Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové, Liberce, Plzně, Prahy a Ostravy.

ADSL v ČR a jeho parametry

ADSL je v ČR nabízeno buď formou Bitsream Access (u Telenor Networks) a nebo s přednastavenými parametry. Na trhu jsou k dispozici agregace 1:4, 1:20, 1:40 a 1:50. Telenor Networks nabízí také ADSL s minimální garantovanou přenosovou rychlostí, která se vždy rovná rychlosti upstreamu u dané varianty. Rychlosti u ADSL se pohybují na downstreamu do 1024 kbps u Českého Telecomu a do 2048 kbps u Telenor Networks. V případě upstreamu je to pak do 256 kbps u Českého Telecomu a 384 kbps u Telenor Networks.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



SHDSL v ČR

SHDSL (Symmetric High Speed Digital Subscriber Line) nabízí pouze Telenor Networks a to v následujících variantách.

 

 

 


xDSL v České republice

Jak můžeme vidět, tak v ČR existuje dostatečná nabídka xDSL služeb. Jedinými dvěma problémy jsou cena nabízených služeb a nízké přenosové rychlosti. Sekundární problémy pak jsou různé datové limity a FUP aplikované jednotlivými ISP a nebo přímo Českým Telecomem (u variant ADSL s agregací 1:50). Tyto aspekty pak blokují skutečný rozvoj broadband služeb u nás. Další problém je pak v nízké maximální dostupné přenosové rychlosti, který ovšem z velké části tkví v síti Českého Telecomu, zejména pak její struktuře a použité kabeláži na trasách mezi ústřednou a koncovým účastníkem. Český Telecom se však snaží postupně řešit i tuto otázku. Na šestimegabitové xDSL si však ještě nějakou dobu asi budeme muset počkat.

 

6. 12. 2004

Autor:

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...