Úvod > Články > HDTV poprvé v Česku naostro

HDTV poprvé v Česku naostro

Český divák se dočkal. Startuje ostré vysílání digitální televize v HD (High Definition), které nabízí dokonalý požitek z filmů, sportovních klání či dokumentů.

Frýdecko-místecká společnost Mattes AD, jež své produkty z oblasti telekomunikací prezentuje pod značkou 802.cz, na úterní tiskové konferenci v pražském hotelu Barceló představila vůbec první „ostré“ HD televizní vysílání na území České republiky. V HD kvalitě divákovi nabízí filmový kanál Nonstop Kino HD, a to v rámci služby 802.TV z balíku Triple Play (Internet, Televize, Telefon). Společnost Mattes AD to nazývá prolomením dalšího milníku na poli televizního vysílání v Česku.

O obsah filmového kanálu Nonstop Kino HD se stará společnost SPI International, mezinárodní filmová distribuční společnost sídlící v New Yorku a s pobočkami v několika evropských státech. Ta se zabývá distribucí filmových novinek nejen do kin, ale třeba i na DVD či do televizního vysílání. Divák má tak šanci sledovat to nejnovější z oblasti filmové zábavy.

Mattes AD tímto krokem chce rovněž divákovi odpovědět na otázku, proč klasické televizní vysílání na televizích s vysokým rozlišením vypadá zcela jinak než v reklamách. „Mnoho televizních diváků si pořídilo „HD ready“ televizor v mylném očekávání, že přechod z pozemního analogového vysílání na digitální přinese výraznou změnu diváckého zážitku. Proč se ale oblíbený seriál ani zpravodajská relace nepodobají skvělým klipům ve vysokém rozlišení, které viděli běžet v prodejně elektroniky?,“ stojí v úvodu tiskového prohlášení. Právě nové HD vysílání od 802.cz má divákovi předvést celý výkonnostní potenciál nových televizorů s vysokým rozlišením ― který u klasického vysílání zůstává zcela nevyužit ― a hlavně požitek z pořadů vytvořených v HD kvalitě.

Troška techniky

Nový filmový kanál bude vysílán v HD kvalitě 1080i, čili s rozlišením 1920 x 1080 (1080 prokládaných řádků ― tím je splněna současná definice HDTV). Jako kompresní kodek je využíván kodek H.264 (MPEG4 AVC). Společnost Mattes AD ovšem s ohledem na tuto skutečnost upozorňuje, že zákazník, který bude chtít tento kanál přijímat, si bude muset pořídit nový set-top-box, jenž si s tímto typem kódování poradí. Ten poskytne sama firma; jde o set-top-box Motorola modelové řady VIP 19XX, jenž umí jak MPEG4 AVC, tak i MPEG2, zobrazuje televizní kanály v běžném rozlišení PAL i vysokém rozlišení (VIP 1920-9T - IPTV + DVBT, MPEG-2, MPEG-4, SD + HDTV). Součástí vybavení je i druhý tuner určený pro pozemní digitální signál. Mattes AD dále nabízí za příplatek set-top-box s možností záznamu pro pozdější přehrání požadovaného pořadu. Výše zmíněné zařízení může zákazník zároveň použít pro přístup do světa internetu; na brouzdání po celosvětové síti tak nebude muset mít osobní počítač.

Služba 802.TV (IPTV)

Kanál Nonstop Kino HD není součástí balíčku Standard. Zájemce si jej může přiobjednat zvlášť za měsíční poplatek 360 Kč. Do stávajícího balíčku patří programy uvedené v následující tabulce.


Televizní nabídka

* Vysílá občas (v době konání koncertů a různých akcí)
** Připravuje se (dostupnost po 22. hodině)

Současné pokrytí optickou sítí bohužel zatím z 802.TV nedělá „celorepublikovou“ službu. Požitek z HD vysílání si dnes mohou dopřát obyvatelé Severní Moravy (z měst Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí a Frenštát pod Radhoštěm).

Co do budoucna

Snahy společnosti Mattes AD v oblasti HD vysílání tímto filmovým kanálem nekončí. Ve vysokém rozlišení chce už brzy nabízet i další kanály; namátkou má jít o sportovní přenosy, zpravodajství či dokumentární filmy. Frýdecko-místecká firma, u nás průkopník IPTV, si podobné hrátky s novými technologiemi a světovými trendy na poli komunikací a zábavy může dovolit. Její síť je totiž postavena na optice (FTTx), u které ― na rozdíl třeba od xDSL technologií – prakticky neexistuje omezení pro rychlost přenosu dat.

15. 8. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...