Úvod > Články > Širokopásmový přístup postupuje mílovými kroky

Širokopásmový přístup postupuje mílovými kroky

S koncem roku se množí nejrůznější statistiky telekomunikačního trhu a ty nejzajímavější pro čtenáře DSL.cz se týkají samozřejmě rychlých přípojek na Internet a ještě konkrétněji DSL.

Počet uživatelů rychlých přípojek k Internetu se už brzy bude počítat na stamilióny, samozřejmě v celosvětovém měřítku. Stomiliónovou hranici jsme překročili již na konci roku 2003 a díky rychlému nasazování širokopásmových přípojek jich bude do roku 2006 přes dvě stě miliónů. Alespoň to je předpoklad výzkumů irské společnosti Research and Markets.

Podle britské společnosti Quantum Webbylo na konci třetího čtvrtletí na celém světě 128 miliónů širokopásmových přípojek, a to představuje růst o 9,3% za zmíněné čtvrtletí. Největší podíl má asijský region, kde je stále patrný značně rychlý rozvoj nasazování moderních technologií skutečně rychlých přípojek do domácností. Devět z deseti širokopásmových přípojek ve světě totiž vede do domácností, podniky se na tomto trhu podílejí zatím jen velmi málo.


Obrázek 1: Podíl jednotlivých regionů na rozvoji rychlého přístupu k Internetu v absolutních číslech
 

Obrázek 2: Postavení přední dvacítky zemí vedoucích v absolutních počtech rychlých přípojek (penetrace a počet přípojek v domácnostech v miliónech)
 

Evropa v mnohém vede

Evropa ale také nezaostává, zejména nové členské země zaznamenávají značný růstový trend na úrovni 12%, což představuje o čtvrtinu rychlejší tempo růstu ve srovnání se světovým průměrem. V polovině letošního roku bylo v Evropě 29,84 miliónů širokopásmových přípojek a o čtvrt roku později již 32,79 miliónů. Alespoň tak to tvrdí zpráva společnosti Quantum Web, European Broadband Statistics Q3 2004, založená na výzkumu prováděném mezi 109 provozovateli v šestatřiceti evropských zemích.

Ve třetím čtvrtletí Česká republika vedle Polska zaznamenala podle jejich zjištění nástup rychlých přípojek a Polsko se octlo rovnou na prvním místě v rychlosti nárůstu počtu přípojek (o 64%). Na druhé straně žebříčku jsou země jako Dánsko a Holandsko, kde růst nepřekročil ani 3%.



Obrázek 3: Pořadí evropských zemí v nasazování širokopásmových přípojek ve 3Q04 (první/druhý sloupec: růst v procentech v 3Q04; třetí/čtvrtý sloupec: počet instalovaných přípojek v 3Q04)
 
Největší evropské „mocnosti“ v absolutních číslech jsou Francie, Německo a Velká Británie, kdy každá z nich se může chlubit pěti milióny rychlých přípojek. Za třetí čtvrtletí přibylo v Evropě téměř 8 miliónů nových linek DSL, 2,5 miliónů kabelových přípojek. Ostatní technologie se na růstu podílely pouhými 5%. Rychlý nástup rychlých přípojek v posledních měsících se v Evropě připisuje zejména výraznému poklesu cen (viz též článek Širokopásmový přístup v Evropě letos zlevnil o čtvrtinu). Předpokládaný další snižování cen a rozšiřující se dostupnost rychlého přístupu pro domácnosti slibují do budoucna růst překračující 10%.

Podle DSL Fora a Point Topicje v současnosti v Evropě 26,5 miliónů přípojek xDSL a z toho třetina byla zavedena právě v letošním roce. Evropská Unie se tak stala největší světovou populací s DSL (s 31% celosvětového počtu přípojek). Však také hned 11 evropských zemí je mezi první „dvacítkou“ z hlediska penetrace trhu a počtu uživatelů.

DSL si udržuje pozici na trhu

DSL si vede dobře: podle Point Topicbylo na konci třetího čtvrtletí na světě přes 85 miliónů přípojek xDSL a začátkem tohoto roku jejich počet zřejmě přesáhne 100 miliónů. Čína vede světové žebříčky s ohledem na absolutní počet DSL přípojek, kterých je v zemi instalováno téměř 14 miliónů. Jižní Korea si ale udržuje svoje prvenství v penetraci DSL (na 100 obyvatel). Pokud se soustředíme na Evropu, Dánsko a Island nijak nezaostávají a mohou se chlubit 12 DSL přípojkami na 100 obyvatel (Island se ovšem kvůli svému malému počtu obyvatel do většiny statistik nedostává).



Obrázek 4: Největší rozšíření DSL ve vedoucích zemích světa (zdroj: Point Topic)
 
Stávající trend napovídá, že DSL bude celosvětově i do budoucna tvořit přes polovinu všech rychlých přípojek, takže si DSL má podle všeho udržet svoji dominantní pozici nejen ve srovnání s kabelovými přípojkami, ale i s nastupujícími bezdrátovými a optickými technologiemi přístupové sítě. Na konci loňského roku sice DSL tvořilo 65% všech přípojek a letos na celém světě výrazně tato základna vzrostla, ale podobně se snaží konkurence jak „starých technologií“, tedy pevný bezdrátový nebo satelitní přístup, tak nových nadějných technologií jako WiMAX a FTTH (Fiber to the Home). DSL již definitivně vyhrálo svůj konkurenční boj s kabelovými přípojkami, protože ročně přibývá ve světě kolem 25-30 miliónů uživatelů DSL, zatímco kabelový přístup roste meziročně „jen“ o osm miliónů.



Obrázek 5: Podíl technologií na trhu širokopásmového Internetu (zdroj: Quantum Web)
 



3. 1. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.