Úvod > Články > WiFi vychytávky pro každého

WiFi vychytávky pro každého

Na přítomnost internetové konektivity v podobě WiFi sítí jsme si ve městech již zvykli a mnoho z nás využívá připojení nejen doma, ale také na cestách, na benzínových pumpách nebo v kavárnách a restauracích. WiFi se ale dostává také do takových zařízení, kde bychom jej prapůvodně nečekali.

Před časem jsme publikovali článek o speciálních zařízeních, které lze zapojit do portu USB. Pro tuto sběrnici je k dispozici velké množství lampiček, ohřívačů kávy nebo osvětlených kabelů. V případě WiFi je tomu jinak, protože jde o bezdrátovou technologii, takže podobné zařízení musí mít vlastní napájení. Ve výčtu zajímavostí se striktně vyhneme zařízením pro síťovou infrastrukturu a budeme se věnovat pouze takovým věcem, u kterých jsme s podporou WiFi vůbec nepočítali.

Tričko monitorující signál WiFi

Novinkou na poli zařízení detekujících WiFi signál je tričko ze stoprocentní bavlny, které dokáže zobrazit na hrudi úroveň WiFi signálu v daném místě. K zobrazení slouží modré proužky. Technická část je uschována zevnitř trika, lze ji před praním odpojit. Triko ukazuje intenzitu signálu jak v normě B, tak G. O napájení se starají tři baterie AAA a dle výrobce by s nimi mělo triko zobrazovat signál několik hodin. Cena trika je necelých třicet dolarů, což je při dnešním kurzu velmi dobrá nabídka pro WiFi nadšence. Více se dozvíte na oficiálních stránkách výrobce.

Adoptujte si svého králíka – Nabaztag/tag

Nabaztag je robot, který je spíše technickou vychytávkou, než pomocníkem v pravém slova smyslu. Králík má integrovaný modul WiFi podporující obě u nás běžné normy a dokáže reagovat na spoustu podnětů. Například hýbe ušima, rozsvítí se a bliká ve stovkách barev, hraje hudbu a může i mluvit, číst, poslouchá vás a plní rozkazy, najde po čichu předměty (technologie RFID). Dokáže vás informovat o počasí, o dopravě, o kvalitě vzduchu, o příchozích e-mailech nebo vypráví pohádky. Lze jej pomocí jednoduchého rozhraní programovat. Detailní informace naleznete na oficiálních stránkách a dobrou zprávou je, že jej lze koupit také na českých e-shopech za cenu okolo 3500 Kč.

WiFi kamera

Přítomnost webové kamery nás u PC nijak nepřekvapí, výrobci LCD panelů nebo notebooků je integrují do svých zařízení. Existují ale také kamery, které lze do sítě připojit právě pomocí WiFi, takže je lze umístit poměrně daleko od počítače bez nutnosti vytvářet datový spoj kabelem. Takováto kamera se chová jako běžné AP a zpřístupní obraz každému, kdo má na ni povolen přístup. WiFi kamery jsou běžným zbožím, nejlevnější stojí kolem tisícovky, ty lepší, které jsou schopny snímat obraz i v naprosté tmě, pak kolem pět tisíc korun.

WiFi ptákoviny

Mezi ostatními periferiemi se najdou i takové, které lze označit za ptákoviny. Například deštník, který monitoruje počasí a dle něj rozsvěcuje své držadlo. Toto svícení držadla neprodukuje deštník sám, ale základová stanice, na kterou je připojen. Stanice je připojena k internetovému serveru s počasím a vyhodnocuje aktuální stav v daném místě. Podobně „účelová“ je i WiFi propiska, měřící signál, tu ale již výrobce stáhl ze svého portfolia produktů. A do třetice něco skutečně bláznivého – sprej na zrychlení WiFi signálu. Jakmile jej nastříkáte do éteru, bude WiFi o poznání rychlejší.

Další WiFi periferie

S podporou WiFi se setkáme také u tiskáren a fotoaparátů. U tiskáren je podpora této technologie více než logická. Ve firmě tak snadno zapojíte do sítě tiskárnu, nemusíte provádět kabely a řešit infrastrukturu. Mezi nejlevnější modely patří například Lexmark Z1420, kterou pořídíte v ceně pod dva tisíce korun. Podobné je to s digitálními fotoaparáty. Ty začaly ve větší míře podporovat technologii Bluetooth, ale najdou se i takové, které podporují WiFi. Mezi ty nejlevnější spadá Nikon Coolpix S6 Silver, který pořídíte za zhruba 4500 Kč a umožní vám pomocí WiFi přenášet fotografie do PC nebo je zaslat přímo na WiFi tiskárnu. Podobných fotoaparátů je na trhu stále více. A co tak rádio přes WiFi? Firma Noxon nabízí několik WiFi rádií pro poslech internetových stanic nebo hudby z počítače.

Závěrem

Jak vidno, i pro WiFi existuje spousta zařízení a vychytávek, které vtipně využívají tuto technologii. Bude zajímavé sledovat, zda výrobci budou v těchto produktech pokračovat. Časem bychom se mohli dočkat důslednějšího pokrytí trhu, tak jak jsme na to zvyklí u USB sběrnic nebo technologie Bluetooth.

25. 10. 2007

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...