Úvod > Články > Nova v HD kvalitě „přes internet“ a satelit

Nova v HD kvalitě „přes internet“ a satelit

Společnost Mattes AD zahájila jako první telekomunikační operátor v České republice komerční televizní vysílání TV NOVA ve vysokém rozlišení, tzv. HDTV (High-Definition Television).

Jak si diváci mohli všimnout, televize Nova zcela změnila podobu svého zpravodajství. Díky novému modernímu newscentru jako první tuzemská televize začíná vyrábět zpravodajství a další své publicistické pořady v HD kvalitě ve formátu 16:9.

Na čtvrteční tiskové konferenci v Praze představili zástupci společnosti Mattes AD své řešení distribuce vysílání TV Nova ve vysokém rozlišení ― k divákovi se HD kvalita dostane zatím pouze přes optickou síť tohoto frýdecko-místeckého operátora. Nova HD je tak dnes dostupná zhruba 50 000 severomoravským domácnostem, které je možno připojit k optické infrastruktuře tohoto operátora, jenž na telekomunikačním trhu vystupuje pod značkou 802.cz. Týká se to zejména obyvatel měst Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Frenštát pod Radhoštěm, Příbor, části města Ostravy, ale také asi 1000 domácností v Praze – Nových Butovicích. Podle prohlášení zástupců společnosti se pokrytí republiky bude v příštím roce ještě rozšiřovat. O tom, že to s takto moderně pojatou televizí tato společnost myslí vážně, nás přesvědčila již letos v srpnu, kdy ve vysokém rozlišení svým zákazníkům nabídla filmový kanál Nonstop Kino HD. O tom více zde.

Třebaže k oficiálnímu představení vysílání televize Nova ve vysokém rozlišení došlo až nyní, zákazníci služby 802.TV Novu HD mohou sledovat již od neděle 14. října, kdy Nova zahájila vysílání Televizních novin z nového newscentra. „Programem Nova HD nahradíme v naší síti dosavadní vysílání Novy ve standardním rozlišení obrazu. Všichni naši zákazníci totiž mají set-top boxy schopné přijímat vysílání v HD kvalitě a toto vysílání bez problémů zobrazí i k divákům se staršími televizory. Rozlišení se upraví na velikost vhodnou pro zobrazovač u konečného zákazníka. V době, kdy bude Nova vysílat pouze ve standardním rozlišení obrazu, se zákazníkům služby 802.TV automaticky přepne do SD verze," vysvětluje v tiskové zprávě TV Nova Petr Pobořil, ředitel a jednatel Mattes AD.

„Je to historicky poprvé, kdy se u nás signál vyrobený v HD kvalitě objevuje i v distribuční síti,“ říká v téže zprávě ředitel sekce techniky TV Nova Ivo Ferkl. „Je to další krok na cestě, jak v blízké budoucnosti zpřístupnit materiály pořízené ve vysoké kvalitě co nejširšímu okruhu diváků, a služba těm, kteří již vlastní plazmové či LCD televizory, ale doposud nemohli jejich špičkové vlastnosti využít. Kvalita obrazu je ohromující.“

Parametry a zařízení

Abychom se ale jen nerozplývali nad prohlášeními obou společností, řekněme si něco málo o technologické stránce vysílání. Předně jde tedy o HD formát 16:9 s rozlišením 1920 x 1080i obrazových bodů. Za kompresní kodek byl zvolen H.264/MPEG-4 AVC a vyčleněný datový tok činí plných 14 Mbit/s. Ztráty kvality se zákazníci nemusejí bát, neboť technologické řešení společnosti Mattes AD (optická vlákna) si hravě poradí i s hustějším přenosem dat; zákazník tak bez obav může být připojen k internetu, sledovat digitální televizi v HD kvalitě a i telefonovat (jde o balíček služeb obecně označovaný jako Triple Play; Internet, IPTV, VoIP).

Samozřejmě je potřeba speciálního set-top boxu. Noví zákazníci si budou muset pořídit (v případě potřeby přímo u firmy Mattes AD)  set-top-box Motorola modelové řady VIP19XX, který zvládne jak standardní, tak i vysoké rozlišení a zvládá příjem v kompresi MPEG2 i MPEG4-AVC (VIP 1920-9T - IPTV + DVBT, MPEG-2, MPEG-4, SD + HDTV). Je rovněž vybaven přijímačem pro pozemní (terestrické) digitální vysílání a jeho pořízením se tedy zákazník připraví i na digitalizaci terestrického vysílání, kde se v budoucnu taktéž uvažuje o šíření programů v HD kvalitě s kompresí MPEG4-AVC.

Televize Nova ve své tiskové zprávě rovněž oznámila, že minimálně do konce roku bude Nova HD v rámci služby 802.TV od společnosti Mattes AD zdarma. Jak to bude v budoucnu, se uvidí. Dá se však usuzovat, že dokud Nova nenabídne i jiné pořady v HD kvalitě, málokdo by za ni něco extra platil. V současnosti se kromě zpravodajství a publicistiky bude vysílat ve vysokém rozlišení i seriál Pojišťovna štěstí (který je v HD kvalitě vyráběn již čtyři roky). Nicméně TV Nova slibuje, že do konce roku by měla ve vysokém rozlišení vyrábět 30 až 40 procent své produkce.

Nakonec ještě poznamenejme, že NOVA HD se současně dostala i „do vzduchu“. Na několik týdnů začaly Novu v HD kvalitě šířit satelity společnosti SES Astra do české satelitní distribuční a DTH platformy CS Link, uvedl to server Parabola.cz. Zde jde ale opravdu o krátkodobou zkoušku techniky.

19. 10. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...