Úvod > Články > Bezdrátové sdílení fotografií

Bezdrátové sdílení fotografií

Společnost Eye-Fi začala prodávat 2 GB paměťovou kartu SD vybavenou Wi-Fi čipem Atheros AR6001, takže fotografie z digitálního fotoaparátu můžeme na počítač přetahovat pomocí domácí bezdrátové sítě.

Instalace je jednoduchá, karta se připojí k počítači přes USB čtečku (kterou dostaneme s kartou) a konfiguruje. Můžeme si dokonce vybrat automatické stahování na počítač nebo na nejběžnější webové stránky pro sdílení fotografií (výrobce má podepsanou spolupráci se 17 hlavními stránkami pro sdílení fotografií). Po konfiguraci kartu jednoduše vložíme do fotoaparátu.

Vedle PC či komerčních webových stránek mohou fotografie chodit i do vlastního adresáře na stránkách výrobce karty. Nároky na baterie foťáku jsou minimální, vyplatí se přestavět nastavení aparátu, kde ve většině případů máme nastaveno automatické vypnutí po několika vteřinách nečinnosti.

Nová karta by teorericky měla pracovat s každým přístupovým bodem, ale v reálné situaci tomu tak není. Systém totiž nezvládne tzv. transparent proxies, které řada sítí používá z bezpečnostních důvodů, a nezvládne ani tzv. landing page, které zase využívá většina veřejných přístupových bodů. Podle prohlášení výrobce by tato vada měla být v nové verzi odstraněna.

Některé digitální fotoaparáty mají Wi-Fi technologii již zabudovanou, většinou ale nedovolují přenos fotografií v plné velikosti a navíc podporují pouze jedinou webovou stránku většinou patřící výrobci fotoaparátu (příkladem může posloužit Kodak, který nás nutí využívat Kodak Gallery, dříve známou pod jménem EasyShare Gallery a ještě dříve jako Ofoto). Tato karta automatické zmenšení velikosti obrázků zvládne také, ale využívá to jen v případě, že fotografie jsou větší nežli povoluje webová stránka.

Jedním z nedostatků je chybějící možnost mazání fotografií po uploadu, podle výrobce se testovací skupina obávala případného vymazání omylem.

Nová karta podporuje jak Windows, tak Mac, a stojí 99 dolarů. Ve stádiu příprav jsou i karty s vyšší kapacitou, ty však využívají systém SDHC, který levnější či starší fotoaparáty nepodporují. Proto se firma Eye-Fi rozhodla začít s prodejem karty, kterou budou moci využívat všechny fotoaparáty.

6. 11. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...