Úvod > Články > Je tohle lepší operační systém než Windows?

Je tohle lepší operační systém než Windows?

Myslíte si, že byste nezvládli jiný operační systém než Windows? Ten, který si dnes představíme, vás s největší pravděpodobností vyvede z omylu.

Jak jsme na našem serveru psali již před týdnem, operačních systémů je na světa velká spousta. S drtivou většinou z nich se pravděpodobně nikdy nesetkáte, ovšem jsou zde i takové, jež si vyzkoušet můžete: bezplatně a v případě potřeby i bez zásahu na pevný disk. A že nejde o operační systémy jen tak jednoúčelové, uvidíme za chvíli.

Kdo četl předchozí článek zmíněný výše, pravděpodobně tuší, že dnes se budeme bavit o nějaké linuxové distribuci. Nebudeme dlouho chodit kolem horké kaše a (lehce) si představíme uživatelsky velice příjemný operační systém openSUSE, jenž nedávno vyšel ve zcela nové verzi. Snad čtenáře ono tajemné slůvko „Linux“ neodradí, protože jak z minula víme, Linux je jen jádrem rozličných operačních systémů. A ač to leckdo nečeká, u openSUSE budete konzoli používat asi tak často jako ve Windows příkazový řádek – čili vůbec, pokud si ale někdy nebudete chtít ulehčit práci. 

Proč vyzkoušet

Jestliže chcete znát pár výhod, které používání linuxových systémů přináší, přečtěte si body v minulém článku.

Zkušený uživatel Linuxu jistě promine, že na openSuse se budeme dívat očima obyčejného uživatele, jehož zajímají ta nejzákladnější fakta o vzhledu, ovládání a funkcích. Nebudeme se tedy zabývat technickými věcmi, ale řekneme si důvody, proč zrovna openSUSE může obyčejnému uživateli vyhovovat.

Jako nabídka Start ve Windows, ovšem zde je dostupný software rozdělen do složek dle typu aplikace. Klikněte pro větší rozlišení.

Nastavení systému, hardwaru, stahování softwaru...

Nyní přichází bod, který sehrál klíčovou roli při výběru linuxové distribuce pro tento článek, distribuce, která by byla vhodná i pro ty nejnezkušenější nováčky1. Snad se nikdo z komunity konkurenčních distribucí neurazí, ale nastavení hardwaru, softwaru, síťových prvků apod. není nikde tak snadné jako v openSUSE – není potřeba žádných ručních úprav konfiguračních souborů a ani studium příkazů pro konzoli. O vše se totiž postará Řídící středisko YaST2 a trocha vašeho „myšího klikání“. Po zkušenostech s tímto nástrojem možná mnozí z vás nabudou dojmu, že svou intuitivností a velkou škálou možností strčí do kapsy i Ovládací panely a přidružená nastavení systému Windows. Jestliže jste se někdy báli Linuxu kvůli obtížným nastavením hardwaru a jiných prvků, YaST vás vyvede z omylu. Na konzoli (příkazový řádek) můžete opravdu zapomenout.

Co se softwaru týče, openSUSE má i skvělý (alternativní) způsob instalace softwaru a ovladačů zvaný 1-click. Když narazíte na webu na nějakou aplikaci (třeba přehrávač VLC), kterou chcete nainstalovat, kliknete jen na příslušný odkaz a zobrazí se vám průvodce, který sám bez problémů nainstaluje vše potřebné.

 

Řídící středisko YAST2

Instalace/Odinstalace softwaru

Programové vybavení

Většina distribucí přichází se softwarovou výbavou pro různé oblasti činnosti. Ani v openSUSE tomu není jinak; ba naopak: openSUSE obsahuje i některé nadstandardní prvky, které v jiných linuxových OS nepotkáte. Prostředí tohoto operačního systému a jeho vybavení by vydalo na několik článků, proto se na konci podívejme – z pohledu obyčejného uživatele – jen na to nejdůležitější.

Kancelář

Pro vaše kancelářské povinnosti je vám k dispozici balík OpenOffice 2.3.0, který dokonce (na rozdíl od jiných) podporuje nejen MS formáty .doc/.xls apod., ale i rodinu OpenXML, tj. formáty z balíku MS Office 2007 (.docx, …). Balík OpenOffice se zdá být v openSUSE i svižnější než v jiných OS. Pomocí něj budete moci vytvářet texty, tabulky, prezentace, kresby, databáze, i matematické výrazy.

Bezpečnost

I když pro Linux prakticky neexistuje nebezpečí v podobě (Windows) virů, adwaru, či spyware, stále je dobré si systém zabezpečit proti útoku zvenčí. O to se stará integrovaný firewall, který chrání systém a uživatele nijak neobtěžuje.

Internet

Jako webový prohlížeč slouží Konqueror (KHTML), Firefox či lehce doinstalovatelná Opera. Pro rychlou komunikaci máte možnost ihned používat Kopete, který podporuje jak síť MSN, tak i ICQ, ale i Jabber (třeba Google Talk), AIM, Yahoo a jiné. Pro p2p sítě je k dispozici Ktorrent a pro VoIP telefonii si snadno můžete nainstalovat např. Skype. V systému je i jako součást balíku Kontakt e-mailový klient Kmail, čtečka RSS (Akregator), Poznámky, Úkoly, Kalendáři Deník (obdoba MS Outlook).

Multimédia

V openSUSE můžete taky bez problémů přehrávat hudbu (i ve formátu mp3). K tomu slouží velice kvalitní přehrávač Amarok, pro přehrávání videí a DVD Kaffeine (ale můžete si nainstalovat i další programy). Vypalovat CD a DVD lze s aplikací K3b, televizi snadno naladíte díky KdeTV či lehce doinstalovatelnému TVTime, hudební CD si zazálohujte díky CD Ripper a jako přehrávač je k dispozici i Real Player.

Digitální fotografie

Kromě dalšího hardwaru k počítači můžete bez problémů připojit i svůj digitální fotoaparát. Ten se do systému přidá jako další výměnný disk a vy bez problémů můžete kopírovat či mazat své fotografie. Prohlížet je můžete buď ve standardním správci souborů Konqueroru, Gwenview nebo digiCam. Upravit je můžete například v grafickém editoru Gimp.

Jak získám openSUSE?

OpenSUSE si můžete stáhnout buďto z internetu v podobě obrazu instalačního CD či DVD, nebo koupit v e-shopu Softportal za 790 Kč (přehled součástí balení na téže adrese). Pokud si openSUSE chcete zdarma stáhnout, navštivte stránku http://software.opensuse.org/ a vyberte si typ svého počítače (32bitové, 64bitovou verzi pro PC, či PowerPC).

Na téže stránce máte na výběr, zda chcete CD-KDE nebo CD-GNOME. Jde o dvě různá grafická rozhraní. KDE se více podobá Windows XP/Vista a můžete jej vidět na snímcích v tomto článku. GNOME je jiné a používá rovněž i jiné aplikace. Aby nedošlo k nedorozumění, většina textu článku je věnována prostředí KDE. openSUSE s GNOME si můžete prohlédnout na obrázku z Root.cz.

Musím mít „našlapaný“ počítač, když je to nový systém?

Ne, nemusíte. Hardwarové nároky jsou nižší než u Windows Vista, a to i přes to, že na openSUSE můžete spustit 3D akcelerovaný desktop. Podporované procesory jsou od Intelu i AMD, operační paměť by měla mít alespoň 256 MB (doporučená hodnota je 512 MB) a na disku byste měli mít alespoň 500 MB volného místa (optimálně pro standardní instalaci 2,5 až 3 GB).

Instalace a Windows

Pokud máte Windows, můžete si vedle něj nainstalovat i openSUSE (ostatně jako i jiné OS). Po vložení instalačního CD/DVD nastavte boot z CD/DVD. Objeví se vám uvítací obrazovka a pak si můžete změnit jazyk a jiná nastavení. Celá instalace je přímočará a skvěle okomentována, takže je nepravděpodobné, abyste se u něčeho zasekli. Instalační program vám navíc nabídne optimální rozdělení disku (předtím byste ale měli ve Windows defragmentovat disk), aniž byste přišli o Windows a své soubory.

openSUSE nanečisto

Abyste nejprve viděli, jak openSUSE vypadá a zda nebudete mít problémy s hardwarem, můžete sáhnout po tzv. LiveCD. Po jeho vypálení nastavte v BIOSu bootování z CD a spustí se vám openSUSE, aniž by se cokoliv instalovalo. Pokud nespatříte žádné závažné problémy, můžete přejít k „ostré instalaci.“ (LiveCD je dostupné jen v anglickém jazyce.)

1 Aniž bychom stáli o nějakou flamewar pod článkem, musíme říct, že pokud jste někdy na základě doporučení vyzkoušeli Ubuntu (Kubuntu), ale měli jste problémy s nastavením (třeba hardware, X serveru...), s takovými potížemi se díky Yastu v openSUSE s největší pravděpodobností nesetkáte. Pokud jste jakžtakž zvládali Ubuntu/Kubuntu, ale pořád jste museli shánět tutoriály a trávili jste dlouhý čas úpravou konfiguračních souborů a u konzole, openSUSE vám práci značně ulehčí. V tomto ohledu je pro začátečníky mnohem přívětivější distribucí.

14. 11. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.