Úvod > Články > „N“ standard by měl nabídnout pětinásobnou rychlost

„N“ standard by měl nabídnout pětinásobnou rychlost

Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE) se již od roku 2003 pokouší o zavedení standardu pro bezdrátovou technologii 802.11n. Tato verze známého protokolu je již dlouho toužebně očekávána díky slibovanému dvojnásobnému dosahu a pětinásobné rychlosti.

Pokud se někomu zdá čekání příliš dlouhé, samotná IEEE tvrdí, že příprava standardu trvá od první chvíle, kdy vzniká koncept oficiálně nazývaný Project Authorization Request, od jednoho do čtyř let. Nastal rok 2008 a finální verze standardu je stále v nedohlednu, poslední vyjádření IEEE mluví o polovině roku 2009. Kde je tedy problém?

Na trhu již existují periférie řady „Pre-N“ a „Draft 2.0“, takže řada lidí se může divit, proč vůbec existuje snaha o standard. IEEE se zavedením standardu snaží zaručit, že veškeré periférie si budou vzájemně rozumět a jejich parametry budou splňovat nebo dokonce překračovat podmínky dané standardem. Mezi další body, o které se ve standardu IEEE snaží, je jednoduchost použití a instalace a také splnění regulací FCC.

Na pomalém zavádění standardu se primárně podepisuje samotná IEEE, která je nezisková organizace sestávající z několika set tisíc členů z celého světa. Zasedání pracovní skupiny 802.11n se pravidelně účastní více než 1 000 lidí, z toho kolem 400 má volební práva. Proto také všechno dlouho trvá, jednotliví členové často pocházejí z firem či organizací s protichůdnými zájmy.  Navíc každý bod musí být schválen tzv. supervětšinou, což rozhodnutí dále zpomaluje. Nap. Draft 1.0., který byl předložen na schůzi v květnu 2006, získal podporu pouhých 46 procent hlasujících, navíc k němu bylo předloženo 12 000 dotazů, které musely být postupně odpovězeny. Verze Draft 2.0 se později dočkala dalších 3 tisíc dotazů. V současné době se pracuje na verzi Draft 3.0, která by už měla být finální.

Dalším z důvodů pomalé ratifikace standardu jsou žaloby. V minulém roce vyhrála australská orgranizace CSIRO soudní spor s americkou firmou Buffalo Techology o využívání technologie OFDM, která je klíčovou komponentou Wi-Fi bez licenčních poplatků. IEEE normálně vyžaduje od držitelů patentů souhlas s tím, že držitel se nebude soudit s žádným výrobcem hardwaru. CSIRO zatím formálně neodpověděla, i když její mluvčí Denis Redfern prohlásil, že CSIRO je ochotna za patřičný licenční poplatek nabídnout své patenty komukoliv na světě.

Prakticky každý souhlasí s tím, že příprava nového standardu trvá v případě „N“ déle, než se předpokládalo. Nicméně každý, kdo se na novou technologii těší, se již brzo dočká.

22. 1. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.