Úvod > Články > Půjčovna DVD Neflix míří přímo do TV

Půjčovna DVD Neflix míří přímo do TV

Americká služba Netflix, která nabízí pronájem DVD posílaných poštou, nejdříve přidala možnost stahování filmů přímo z firemní databáze, a dnes slibuje možnost streamingu přímo do televizních přijímačů.

Zákazníci si k tomu budou muset zakoupit speciální set-top box, který pro Netflix připravila firma LG Electronics. LG zatím neuvádí cenu, ale podobné periférie nabízí Apple a Vudu v cenové relaci 299 až 399 dolarů.

Zatímco si Netflix dosavadní možnost stahování filmů a televizních programů, kterou nabízí svým zákazníkům zdarma, velice pochvaluje a tvrdí, že od začátku si zákazníci stáhli více než 10 miliónů filmů a show, skutečnost asi tak růžová nebude. Netflix získává peníze z měsíčních poplatků, které se liší podle toho, kolik DVD může mít zákazník současně. Počet DVD také určuje, kolik filmů si může stáhnout zdarma – ve většině případů se jedná o 5 až 48 hodin měsíčně. Nevýhodou je vedle relativně nepatrného počtu filmů ke stažení (hluboce pod 1 procento filmů v databázi) také skutečnost, že filmy nutno prohlížet na počítači.

Právě tady by měl set-top box posloužit jako most mezi broadbandovým připojením a televizí.  I tak se ale bude každý muset nejprve připojit pomocí počítače, vybrat si nějaký film z nabídky a teprve potom dojde ke streamingu do TV.

Vedle této možnosti hodlá Neflix co nejdříve uzavřít smlouvy i s výrobci dalších periférií, v jednání je jak herní konzole, tak i HD DVD přehrávač. I když firma věnovala na vývoj technologií pro streaming přes 40 miliónů dolarů, přesto očekává, že většina obratu i zisku v příštích nejméně pěti letech bude pocházet od klasického posílání DVD poštou. K tomu má Neflix momentálně přes 7 miliónů zákazníků.

Zatímco většina společností nabízejících stahování filmů po netu bojuje o přežití, Netlix několik let kraloval klasickému posílání DVD poštou. Před dvěma lety to vypadalo, že jej z trhu vytěsní mnohem bohatší společnost Blockbuster nabízející prakticky identickou službu vylepšenou o to, že bylo možné filmy vracet přímo do kterékoliv z bohaté sítě videopůjčoven, čímž se obrat DVD urychlil. Minulý týden však Blockbuster oznámil, že s půjčováním DVD poštou končí.

Mnohem reálnější bude riziko konkurence v podobě společnosti Apple, která oznámila přípravu zahájení on-linového pronájmu filmů a televizních show. Využívat k tomu bude bohaté databáze společností News Corp., Twentieth Century Fox a Walt Disney.

15. 1. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Sportovní speciál 2024: Kde sledovat Olympijské hry v Paříži

Olympijské hry v Paříži se blíží a fanoušci se mohou těšit na tisíce hodin živého vysílání. Kde přenosy sledovat?

 

HBO Max končí, nahradila ho služba Max

Platformu HBO Max v Česku a na Slovensku nahradila nová služba Max. Nabídne více filmů a seriálů i lepší kvalitu...

 

Vodafone TV nabídne v rámci předplatného streamovací službu prima+

Vodafone TV rozšířila nabídku tarifů o novou Vodafone TV+, součástí které bude i předplatné videoslužby prima+ PREMIUM.

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...