Úvod > Články > Půjčovna DVD Neflix míří přímo do TV

Půjčovna DVD Neflix míří přímo do TV

Americká služba Netflix, která nabízí pronájem DVD posílaných poštou, nejdříve přidala možnost stahování filmů přímo z firemní databáze, a dnes slibuje možnost streamingu přímo do televizních přijímačů.

Zákazníci si k tomu budou muset zakoupit speciální set-top box, který pro Netflix připravila firma LG Electronics. LG zatím neuvádí cenu, ale podobné periférie nabízí Apple a Vudu v cenové relaci 299 až 399 dolarů.

Zatímco si Netflix dosavadní možnost stahování filmů a televizních programů, kterou nabízí svým zákazníkům zdarma, velice pochvaluje a tvrdí, že od začátku si zákazníci stáhli více než 10 miliónů filmů a show, skutečnost asi tak růžová nebude. Netflix získává peníze z měsíčních poplatků, které se liší podle toho, kolik DVD může mít zákazník současně. Počet DVD také určuje, kolik filmů si může stáhnout zdarma – ve většině případů se jedná o 5 až 48 hodin měsíčně. Nevýhodou je vedle relativně nepatrného počtu filmů ke stažení (hluboce pod 1 procento filmů v databázi) také skutečnost, že filmy nutno prohlížet na počítači.

Právě tady by měl set-top box posloužit jako most mezi broadbandovým připojením a televizí.  I tak se ale bude každý muset nejprve připojit pomocí počítače, vybrat si nějaký film z nabídky a teprve potom dojde ke streamingu do TV.

Vedle této možnosti hodlá Neflix co nejdříve uzavřít smlouvy i s výrobci dalších periférií, v jednání je jak herní konzole, tak i HD DVD přehrávač. I když firma věnovala na vývoj technologií pro streaming přes 40 miliónů dolarů, přesto očekává, že většina obratu i zisku v příštích nejméně pěti letech bude pocházet od klasického posílání DVD poštou. K tomu má Neflix momentálně přes 7 miliónů zákazníků.

Zatímco většina společností nabízejících stahování filmů po netu bojuje o přežití, Netlix několik let kraloval klasickému posílání DVD poštou. Před dvěma lety to vypadalo, že jej z trhu vytěsní mnohem bohatší společnost Blockbuster nabízející prakticky identickou službu vylepšenou o to, že bylo možné filmy vracet přímo do kterékoliv z bohaté sítě videopůjčoven, čímž se obrat DVD urychlil. Minulý týden však Blockbuster oznámil, že s půjčováním DVD poštou končí.

Mnohem reálnější bude riziko konkurence v podobě společnosti Apple, která oznámila přípravu zahájení on-linového pronájmu filmů a televizních show. Využívat k tomu bude bohaté databáze společností News Corp., Twentieth Century Fox a Walt Disney.

15. 1. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...