Úvod > Články > Češi a mobilní data 2016

Češi a mobilní data 2016

Každý druhý Čech ve věku 18 až 64 let používá internet v mobilu. K čemu uživatelé mobilní internet využívají a co jim vadí?

Češi a mobilní data 2016

V minulém týdnu jsme si ukázali, kde na světě je nejrychlejší mobilní internet. Česká republika skončila s průměrnou rychlostí 16,2 Mb/s na dvacátém místě. Dnes se podíváme na Čechy a mobilní internet blíže. Průzkum „Češi a mobilní data 2016“ provedla společnost KPMG Česká republika s 1 850 respondenty.

Nejčastěji používají internet v mobilu mladí

Podle průzkumu internet v mobilu využívá 55 % respondentů ve věku 18 až 64 let. “Za rychlým rozvojem mobilního internetu stojí na jedné straně rychlé budování datové sítě LTE, marketingové strategie operátorů a snížení cen chytrých telefonů, na druhé pak změna životního stylu uživatelů, ke které tento nový technologický standard vedl,“ říká Ondřej Holek, který v KPMG Česká republika odpovídá za služby pro sektor telekomunikací.

Mobilní internet je oblíbený především u mladších generací. Téměř 70 % lidí ve věku 18–34 let používá internet ve svém telefonu. Ve věku 45–54 let je to přitom méně než polovina, ve skupině 55–64 let dokonce již jen třetina.

Kolik dat spotřebujeme?

Ve srovnání s EU Češi spotřebují výrazně nižší objem mobilních dat. Průměrná spotřeba je u nás přibližně 593 MB na SIM kartu s aktivním datovým tarifem. Při přepočtu na SIM kartu včetně těch bez aktivního datového tarifu je spotřeba v ČR přibližně 320 MB, zatímco průměr v západní Evropě činil 740 MB a v severských zemích byl dokonce v řádu GB.

Pokud se podíváme na spotřebu mobilních dat v ostatních zemích, tak jednoznačně vedou Švédsko, Finsko, Japonsko a Jižní Korea, kde se spotřeba dat pohybuje v násobcích tohoto průměru,“ zmiňuje Holek.

K čemu internet v mobilu využíváme?

Přes dvě třetiny respondentů označily komunikaci, surfování na internetu, hledání informací, mapy a sociální sítě jako hlavní aktivity, které na internetu vykonávají.

Pro jaké aktivity využívájí Češi mobilní internet?

Přestože v jiných oblastech se Češi příliš neodlišovali od evropského nebo světového průměru, ve využívání aplikací jsou na opačném pólu.

"Ve Velké Británii využívá aplikace více než 80 % uživatelů a pouze necelá pětina preferuje prohlížeč. V ČR je toto procento výrazně nižší,“ říká Ondřej Holek. „Ukazuje to, že Češi jsou konzervativní a i do světa mobilů si nesou zvyky zažité používáním stolních počítačů,“ dodává Holek.

V přístupu přes aplikace v ČR dominují navigace, mapy a sociální sítě (54–65 %). Přehrávání videa přes aplikace preferuje pouze 28 % respondentů, což je méně než polovina v porovnání se zahraničím. Překvapivé je také malé procento (36 %) respondentů, kteří pro přístup do svého bankovnictví využívají aplikaci.

Spokojenost s nabídkou

Skoro pětina zákazníků není spokojena s cenou datových služeb. Proto jsou stále uživatelé, podle analýzy společnosti OpenSignal, z 56 % času co stráví na mobilu na internetu připojeni přes Wi-Fi.

A jaká je budoucnost mobilních dat? “Spotřeba dat mobilních dat v Česku poroste a očekáváme, že se během nejpozději tří let dostane na úroveň evropského průměru. Trhu by mělo prospět jak sdílení sítí mezi operátory, tak zvýšení flexibility jednoho z operátorů po oddělení infrastrukturní části,“ dodává Holek.

22. 9. 2016

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

mobilní internet

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

 

Na Pradědu už se připojíte k 5G síti

5G připojení už je dostupné i na Pradědu. O2 ve spolupráci s CETINem vyměnilo antény i na jedné z nejvyšších hor...

 

Rychlosti mobilního internetu na DSL.cz v listopadu 2023

Který operátor nabízel v listopadu nejrychlejší mobilní internet? A ve kterém kraji byly rychlosti nejvyšší? Mrkněte...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...