Úvod > Články > Internet věcí z pohledu práva

Internet věcí z pohledu práva

Internet věcí vzbuzuje v současné době zájem mnoha firem, které v něm vidí budoucnost pro své podnikání. Musíme se na něj podívat ale také z právního hlediska. Když si představíme, že v blízké budoucnosti budeme žít v chytrých domácnostech, které zjistí, zda jsme či nejsme doma, zapamatují si naši obvyklou trasu od otevření dveří až do postele, budou znát všechny naše zvyky, staneme se z hlediska ochrany osobních údajů ohroženým druhem. V této souvislosti se mluví o mnoha otázkách, které by se měly právně řešit.

Internet věcí z pohledu práva

Čím více propojených zařízení bude, tím více osobních údajů budou tato zařízení shromažďovat, analyzovat či jinak spravovat nepředvídatelným a nekontrolovatelným způsobem. Dnešní právní rámec není na podobné hromadné zacházení s osobními údaji připravený. Velké shromažďování dat a informací o naší osobě povede nejen k narušení našeho soukromí, ale také k nesprávným závěrům o našem chování či preferencích.

Představte si, že datová analýza může předpokládat pravděpodobnost vašeho kariérního úspěchu, závažné nemoci či předčasné smrti nebo nesplácení úvěru. Výsledkům datové analýzy a rozhodnutím činěným na jejím základě se budeme muset nějakým způsobem chránit. Další otázkou, o které se v souvislosti se zaváděním internetu věcí diskutuje, je tak zvané právo na mlčení nebo odpojení čidel. Jedná se o obdobu práva být zapomenut, na jehož základě má každý právo na vynětí z režimu shromažďování informací o své osobě.

Právníci by měli také řešit problematiku předávání osobních údajů do zahraničí. Musíme si také uvědomit, že v souvislosti s propojením zařízení v rámci internetu věcí nebudou tato zařízení pouze pasivně sbírat údaje, ale budou je umět také poslat dál a tím pomáhat v rozhodovacím procesu, některá budou dokonce umět shromážděné údaje analyzovat a na jejich základě také samostatně rozhodovat a aktivně jednat. Vyplývá z toho otázka odpovědnosti za aktivní jednání propojeného zařízení. Právní odpovědnost za jednání nese dle současného právního řádu vždy osoba (právnická nebo fyzická), bude tomu ale i nadále?

Právo se bude muset také zaměřit na otázky související s poskytováním služeb elektronických komunikací. Některá zařízení mohou být propojena pouze v rámci soukromé sítě, ale většina zařízení bude pravděpodobně využívat síť, která je předmětem regulace elektronických komunikací, jako například GSM, CDMA, WiFi či Bluetooth. V rámci práva elektronických komunikací vyvstávají v tomto případě pro poskytovatele služeb internetu sítí některé povinnosti týkající se oznamovací povinnosti o zahájení poskytování služeb elektronických komunikací Českému telekomunikačnímu úřadu a další. V souvislosti s rozvojem internetu věcí je potřeba zmínit také zajištění dostatečného počtu volných čísel či IP adres, případně jiných identifikátorů, aby bylo možné každé zařízení bezpečně identifikovat.

Rozhodně nemůžeme říci, že by stávající právní principy a současná regulace nedopadala na internet věcí, ale musíme se zamyslet nad novými mechanismy, které umožní lépe chránit naše osobní údaje a při tom nebudou brzdit technologický vývoj.

26. 2. 2016

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...