Úvod > Články > Mají sociální sítě vliv na kvalitu našeho spánku?

Mají sociální sítě vliv na kvalitu našeho spánku?

Jste typ člověka, který by, bez toho aniž by několikrát denně zkontroloval Facebook nebo jinou sociální síť, snad ani nemohl jít spát? Především mladí lidé tráví denně na sociálních sítích spoustu času. Pokud i vy patříte do této skupiny lidí, mějte se na pozoru. Můžete být tak vystaveni až dvakrát vyššímu riziku poruchy spánku.

Mají sociální sítě vliv na kvalitu našeho spánku?

V dnešní době to, jak dobře spíme, ovlivňuje řada faktorů. Z velké části lidé kladou vinu především stresu, který je v dnešní uspěchané době na denním pořádku. Stres v zaměstnání, škole nebo při důležitých životních rozhodnutích. Není to však jediný faktor, který zapříčiňuje to, že v noci koukáte do stropu a nemůžete usnout nebo váš spánek je tak slabý, že se každou chvíli budíte.

Vědci přišli s tvrzením, že i časté prohlížení profilových účtů na sociálních sítích může mít negativní dopad na to, jak spíte. A že šance na kvalitní spánek se tak může snížit až o polovinu. A jak k tomuto tvrzení dospěli?

Jak výzkum probíhal?

Tým amerických vědců z University of Pittsburgh School of Medicine během posledních dvou let provedl výzkum vlivu užívání sociálních sítí na kvalitu spánku mezi mladými lidmi. Studie byla uskutečněna na vzorku 1 788 mladých Američanů ve věku mezi 19 – 32 lety. Dotazník zahrnoval 11 nejpopulárnějších sociálních sítí. Do této skupiny byl zahrnut Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine a LinkedIn. Výzkum se zaměřil na dva hlavní ukazatele, a to množství a četnost návštěv sociálních sítí. Přičemž množství představovalo počet minut strávených denně na sociální síti a četnost zahrnovala počet návštěv sociálních sítí za týden. Zároveň dotazovaní zaznamenávali informace o kvalitě spánku.

Získané závěry

Ze získaných výsledků vyplývá, že dotazovaní stráví na sociálních sítích v průměru denně 61 minut a navštíví řadu stránek až 30x týdně. Zároveň vyplynulo, že 30 procent dotazovaných trpí vysokou hladinou nekvalitního spánku. Vědci tvrdí, že ti, co v průběhu týdne navštěvují pravidelně sociální sítě, jsou vystavení třikrát větší pravděpodobnosti, že budou trpět poruchami spánku ve srovnání s těmi, co sociální sítě navštěvují méně pravidelně. A také ti, kteří strávili nejvíce času na sociálních sítích v průběhu celého dne, vykazovali dvojnásobně vyšší riziko poruchy spánku, ve srovnání s vrstevníky, kteří na sociální síti strávili mnohem méně času. Současně vyplývá, že ti, co trpí poruchou spánku, využívají sociální sítě k tomu, aby se zabavili, když nemohou usnout. To pak může mít za následek ještě větší problémy se spánkem.

Zdá se, že jde o začarovaný kruh. Sociální sítě se staly nedílnou součástí života většiny mladých lidí. Je též otázkou, zda získané výsledky opravdu vypovídají o tom, jak moc je trávení volného času na sociálních sítích škodlivé. Řada uživatelů, a to různého věku, totiž využívá sociální sítě nejen ve svém volném čase, ale i jako nástroj své podnikatelské činnosti a omezit jejich využívání, v tomto případě jen tak nelze.

20. 2. 2016

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

mobilní aplikacemobilní internet

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 598 Kč

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...