Úvod > Články > T-Mobile bude monitorovat pohyb lidí a údaje prodávat

T-Mobile bude monitorovat pohyb lidí a údaje prodávat

Skoro každý sebou neustále nosí svůj mobilní telefon. Operátoři mohou sledovat, kde se právě nacházíme. Český T-Mobile s Vysokou školou báňskou vymysleli, jak z toho vytvořit byznys.

T-Mobile bude monitorovat pohyb lidí a údaje prodávat

T-Mobile ve spolupráci s ostravskou Vysokou školou báňskou vytvořil systém na zpracování velkých dat. Češi budou dávat dohromady informace o pohybu lidí, kteří vlastní mobilní telefony v celé Evropě. Systém nese název Atlas mobility střední Evropy a bude sledovat i přeshraniční pohyby lidí.

Je to unikátní systém, spojující, poprvé v historii, anonymní data o pohybu obyvatel z různých států tak, aby poskytované informace ukázaly globální pohled na danou situaci,“ vysvětluje Martin Hájek, Head manager Centra pro rozvoj dopravních systémů (RODOS) a dodává: “Důvodem vzniku systému byla i skutečnost, že doposud neexistovaly takto komplexní informace, které by umožnily analyzovat a odhadovat dynamiku mobility (výskyt a pohyb obyvatel) na větším množství územních celků včetně jejich příhraničí a to téměř bezprostředně.“

Česká část projektu je již funkční a nyní se bude představovat v Polsku, Slovensku, Rakousku a Maďarsku. Na plánu je ještě Chorvatsko a Slovinsko.

Data dodává hlavně firma Deutshe Telekom, která si od toho slibuje velké zisky. Německá telekomunikační společnost má ve všech zmíněných zemích mobilní operátory.

T-Mobile by informace o pohybech lidí prodával pravděpodobně především vládám. "O ceně rozhodne to, kolik jsou státy schopné ušetřit," říká v Hospodářských novinách Lukáš Kovárník, který má v T-Mobilu projekt na starosti.

Kromě vlád společnost jedná i s privátními zájemci. Ti ovšem čekají, zda po tom co stát systém koupí, nenabídne informace veřejnosti. "Například automobilky se obávají si dopravní informace pořídit. Měly by zmařenou investici, pokud by stejná data následně zdarma nabízel stát," popisuje Kovárník v HN.

Plánování dopravy, pomoc cestovního ruchu a větší bezpečí

Růžový operátor slibuje samá pozitiva. Systém by měl například pomoci v plánování linek MHD, autobusů či vlaků.

Z dat by se také daly vyčíst informace o turistech. Na jak dlouho k nám jedou, jaké památky nejvíce navštěvují, kam dále pokračují. Informace by měly umožnit státu vycházet turistům co nejvíce vstříc.

Data by byla cenná také pro policii a záchranné služby. T-Mobile zmiňuje, že při přírodních katastrofách nebo jiných nehodách systém dokáže vyhledat kolik lidí se v blízkosti pohybovalo.

Narušení soukromí

Operátor má v České republice kolem čtyř milionů klientů. Může se v tomto případě jednat o narušování soukromí každého z nich? T-Mobile uvádí, že se uživatelé o svoje data bát nemusí. Informace o pohybu jejich telefonu jsou anonymní a systémy nezajímá chování jednotlivců, ale masy lidí.

Říkám si, že mě osobně by asi nikdo neměl zapotřebí sledovat, ale stejně mi není příjemné, že by kdokoliv, kdo si za využívání systému zaplatí, měl vidět moje osobní data. Velké riziko v tou také vidí Úřad pro ochranu osobních údajů a tyto projekty sleduje.

25. 4. 2016

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

připojení k internetuT-Mobile

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...