Úvod > Články > Je budoucnost her spojená s Google?

Je budoucnost her spojená s Google?

Sociální sítě rozjely nový zajímavý druh bussinesu, kterému se zatím příliš nedařilo – on-line hry, za které se platí až v jejich průběhu. Tím se otevřel zcela nečekaný svět investičních příležitostí. Budou pro Google facebookové hry novou hlavní investiční příležitostí? Android míří na PS4 i do televizí. Otvírá se tak prostor pro novou formu zábavy.

Google v poslední době masivně investuje do herního průmyslu především v oblasti sociálních sítí. Ostatně právě hry budou tvořit většinový obrat toho, co se na Facebooku otočí za peníze. Proto se nelze divit, že Google sám, po neúspěchu s Wave, sází na snahu proniknout na Facebook alespoň v oblasti herního průmyslu.

V následujícím článku si připomeneme hlavní akvizice Google z poslední doby, projdeme si možnosti Android 3.0 a krátce se zmíníme i Google Wave a Google Me.

Akvizice v herním průmyslu

Léto by bylo možné bez nadsázky označit za období, kdy se Google vydal na zcela neprozkoumaný segment počítačových her. Už dlouho se mluvilo o tom, že ve spektru internetových služeb Google chybí jen dvě služby – sdílení dat a on-line hry. A právě hry jsou předmětem velmi intenzivního zájmu Google v tomto létě. Původní výhledy hovořily především o tom, že se společnost snaží dostat touto cestou do oblasti sociálních sítí poté, co jeho vlastní produkty v této oblasti zklamaly.

Ostatně společnost se primárně zaměřovala na vyhledávání a prodej reklamy. Právě druhá jmenovaná oblast je v herním průmyslu stále ne zcela využitá a hledání nových příležitostí je jistě na místě. A jaké jsou vlastně ony možnosti? Asi nelze vyjmenovat všechny, ale zřejmě nejvíce se jedná o reklamní plochy či předměty v hrách – chodíte po virtuálních ulicích a tu a tam narazíte na červené auto s nápisem Coca-Cola. A jistě vás nepotěší nic více, než když několika svým přátelům doporučíte určitý výrobek a poté obdržíte malou kreditovou pozornost. Možností lze ale nalézt daleko více, vždy závisí na druhu hry a komunity, která k ní přistupuje.

Google se jistě bude na zprostředkování a prodej takovéto reklamy stále více zaměřovat. Aby to mohl dělat ještě lépe a efektivněji, jistě nepřekvapí investice do herního giganta Zinga. Mimo to si společnost pořídila (tentokráte jako svůj majetek) společnosti Slide a Jabool. První se zabývá vývojem her a doplňků pro sociální sítě a druhá tvorbou platebních systémů v hrách. Právě správa platebních systémů v hrách by tak mohla být další lukrativní oblastí, ve které se otočí nemalé množství peněz - a současně by mohl být podpořen skomírající Checkout.

Již bylo ohlášeno, že co nevidět by měla vzniknout samostatná divize Google Games, která by měla mít na starosti právě tvorbu her, platebních kanálů či doplňků pro sociální sítě. Pro Facebook, který se snaží zuby nehty prosadit svůj vlastní platební systém, by byl příchod Google nepříjemnou komplikací.

On-line hry a další aplikace lze totiž poměrně snadno přenášet mezi sociálními sítěmi a odchod větší komunity hráčů si ani Facebook nemůže dovolit. Zisky z online herního průmyslu jsou sice s komunitní jedničkou blízce svázané, ale Google umožní i rozvoj vlastní sítě Orkut či bussines na MySpace, Bebo nebo H5.

Android - již nejen o mobilních telefonech

Až doposud byl Google Android vnímán hlavně jako operační systém pro mobilní telefony. V této oblasti po úvodních problémech postupně nabírá dech - a je jen otázkou času, kdy se stane nejpoužívanějším operačním systémem pro mobilní telefony. Pro internetového giganta byl tento open source operační systém výhodný především v tom, že měl uživatelům snadno nabízet Google webové služby a vyhledávání. Hovořilo se také o souboji s Microsoftem, který vypadá dnes již v oblasti mobilních zařízení zcela jednoznačně.

V nedávné době se ale zdá, že byly mobilní telefony pro Android jen odrazovým můstkem. Po vlně spekulací se dnes již zdá být jisté, že Android 3, který vyjde do konce roku, zamíří na herní konzole a do televizí. V oblasti televizní zábavy lze asi možnosti a úspěch predikovat jen velice obtížně, ale zdá se, že k proražení do světa konzolí již nestojí nic v cestě.

Sony prý počítá s tím, že by právě nový Android měl být operačním systémem na novém Play Station. A co více, Google by se zřejmě měl intenzivně zapojit do prodeje a distribuce hudby a her, které v současnosti zajišťuje Sony. Co si od toho obě společnosti slibují, je nasnadě. Sony se vymaní z problémů s klesajícím zájmem o PS a zlepší si prodejnost svých produktů. On-line služby jsou zatím její velkou slabinou. Google na oplátku dostane velký trh s konzolemi pro Android (lze očekávat, že se rychle připojí i nemálo dalších výrobců), přístup k solidnímu on-line prodeji a také šanci proniknout do herního průmyslu.

Dost možná tímto směrem půjdou i televize s Androidem. Google novou verzi operačního systému pojme herním a zábavním stylem a pro většinu méně náročných her si ani konzoly pořizovat nebude nutné – vše půjde na televizi s operačním systémem. Včetně nákupu hudby do domácího kina. Za vše pak zaplatíte prostřednictvím Google platebního kanálu.

Google Wave a Google Me

Google oznámil, že jeho komunikační projekt Wave končí. Alespoň co se rozvoje týče. Některé části by měly být ještě vylepšovány do konce roku, ale pak čeká aplikaci již jen život ze stávající funkcionalitou. Je otázka, zda bude projekt pokračovat bez vývoje, nebo zda ho Google časem úplně pohřbí. Jisté je, že některé funkce a možnosti Wave budou přemístěny do dalších aplikací, takže možná v konečném důsledku se aplikace jen rozpustí v GMailu, Dokumentech a jiných aplikacích.

Společnost si zřejmě chtěla odzkoušet, jaký je zájem lidí o podobný typ služby. Připomeňme, že se Wave svým konceptem poměrně podobala Facebooku. Velkou výhodou bylo otevřené rozhraní, které umožňovalo případný přechod uživatelů mezi službami, tvorbu nástrojů pro vzdálenou zprávu atp. Tedy přesně to, co Facebook dlouhodobě zakazuje a neumožňuje.

Spolu s koncem Wave se roznesla nová vlna šuškání a spekulací o tom, že by Google měl představit Me. Tedy plnohodnotnou, otevřenou sociální síť. Po neúspěších s Buzz, Orkutem či Wave se tomu věří poměrně obtížně. Pravdou je, že pokud by se zapracovalo na konceptu Open Social, mohla by vzniknout zajímavá protiváha právě uzavřenému Facebooku. Osobně si ale myslím, že Google Me v podobě přímého konkurenta Facebooku nevyjde a asi by ani neměl mnoho šancí na úspěch. Očekávat tak lze spíše prohloubení možnosti spolupráce a komunikace v rámci aplikací a uživatelů Google a snahu projít na Facebook skrze aplikace a hry.

8. 9. 2010

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...