Úvod > Články > T-Mobile rozšiřuje 3G síť a přechází na rychlejší HSPA+

T-Mobile rozšiřuje 3G síť a přechází na rychlejší HSPA+

A další novinky uplynulých dní: X-Force se spletla, Google opravil všechny kritické chyby -- Nová verze testovacího sestavení prvního servisního balíku pro Windows 7 -- a více...

Google se brání: Na bezpečnostní díry nekašleme! IBM své hlášení musí upravit

Společnost Google se ohradila proti výsledkům průzkumu laboratoře X-Force (spadající od IBM), podle kterých Google nedokázal opravit kritické bezpečnostní díry ve svém softwaru. V hlášení X-Force stojí, že 9 % děr objevených během první poloviny roku 2010 v softwaru Googlu nebyla opravena a že přitom 33 % z těchto děr neslo označení "kritické" nebo "vysoké nebezpečí".

Na naléhání Googlu laboratoř IBM provedla revizi dat, chyby opravila a nové výsledky hovoří zcela jinak: Počet ignorovaných děr: 0. Google za zmíněné období opravil každou zranitelnost.

Tom Cross z X-Force poté na blogu publikoval článek, ve kterém uznal pochybení. Jednotlivé firmy laboratoři předaly informace o zranitelnostech a X-Force musela počítat znova.

Výsledky se změnily podstatně i u Sun Microsystems. Zatímco v původním hlášení obsadil první místo coby společnost, která nejvíce ignorovala díry v softwaru, s procentuálním skóre 24 % / 9 % (počet neopravených děr a počet neopravených nejvážnějších děr), po revizi skóre činí 8 % / 0 %. Sun opravil tedy všechny vážné zranitelnosti.

T-Mobile rozšiřuje 3G síť a přechází na HSPA+

Operátor T-Mobile přes léto podobně jako jeho dva konkurenti stavěl po republice rychlou datovou mobilní síť. 3G signál se objevil už ve čtrnácti městech, naposledy to bylo v Prostějově, Liberci a Ústí nad Labem. T-Mobile také uvedl, že v srpnu spustil celkem 260 vysílačů. Zásadní zprávou rovněž je, že firma přechází na technologii HSPA+, modernější a rychlejší standard.

"V současné chvíli je rychlý mobilní internet dostupný pro téměř 30 procent populace," řekl Frank Meywerk, ředitel technologického úseku společnosti T-Mobile. "To samozřejmě nestačí, ve výstavbě nadále pokračujeme stejným tempem. Do konce roku tak budou pokryty celkem tři desítky měst a v roce 2012 jich bude pět set."

Čtyři města na seznam přibyla v poslední srpnový den. Podle údajů operátor je v těchto lokalitách signál 3G dostupný pro 89 % - 99 % obyvatel (Prostějov 97 %, Havířov 99 %, Liberec 98 %, Ústí nad Labem 89 %).

Od září probíhá upgrade sítě na technologii HSPA+, která v tomto konkrétním provedení dovoluje teoretické maximální rychlosti 21 Mbit/s pro stahování, 5,76 Mbit/s pro odesílání. Přechod potrvá do konce října. (HSPA+ umožňuje teoreticky až 56 / 22 Mbit/s v závislosti na provedení. Síť s rychlostí 42 Mbit/s do provozu nedávno uvedl australský operátor Telstra.)

Nové testovací sestavení Windows 7 SP1 na světě

Microsoft svým partnerům poskytl nové sestavení chystané prvního servisního balíku pro operační systém Windows 7 a Server 2008 R2. Vydání nese číslo 7601.17077 a je dostupné pro vybrané testery.

I když není jasné, zda balík přináší pro systémy něco nového, je pravděpodobnější -- i vzhledem k dřívějším prohlášením Microsoftu --, že jde vesměs pouze o souhrnný balík dosud vydaných oprav a aktualizací. Uživatelé by se proto neměli snažit za každou cenu testovací verzi prvního service packu shánět, například na výměnných sítích. Servisní balíky totiž zásadní nového funkce přinášejí málokdy, výjimkou byl jen SP2 pro systémy Windows XP.

Datum vydání finální verze není známo, Microsoft nicméně dříve uvedl, že uživatelé mohou počítat s první polovinou příštího roku.

Spíše než nové funkce servisní balík přinese určitá vylepšení, která se ještě nedostala do aktualizačního systému Windows Update. V případě Server 2008 R2 přibudou dvě novinky týkající se podpory virtualizace (RemoteFX a nová funkce pro Hyper-V).

MS Office 2010 se začal prodávat i v Česku

Nová kancelářská sada MS Office 2010 se s několikaměsíčním zpožděním začala prodávat i v České republice. Dostupné jsou tři sady ve formě krabic, ale nově také karty s produktovým klíčem. Po jejich zakoupení si zákazník může MS Office stáhnout z internetu nebo aktivovat zkušební verzi předinstalovanou na nových počítačích (OEM verze).

„Věříme, že o novou verzi Office 2010 bude mezi domácnostmi a podnikateli velký zájem, protože jen samotnou beta verzi programu Office 2010 si stáhlo pětkrát více zákazníků než beta verzi předchozích Office 2007,“ uvedl Petr Bobek, produktový manažer divize Information Worker ve společnosti Microsoft.

K dispozici jsou tři edice. Pro studenty a domácnosti (Word, Excel, PowerPoint a OneoNote, chybí Outlook) za 2,5 tisíce korun (v e-shopu Microsoftu je však uvedena cena 139 euro, tedy 3.400 Kč). Sada pro podnikatele obsahuje navíc i Outlook, cena aktivační karty činí 6 tisíc korun (přímo na webu Microsoftu však edice stojí 379 euro, tedy 9 500 Kč). Třetí sada Professional přináší ještě aplikace Publisher a Access (cena na webu Microsoftu činí 500 dolarů, tedy 9.600 Kč – zde však patrně půjde o chybu v přesměrování, jiný důvod pro cenu v dolarech asi není). 

6. 9. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...