Úvod > Články > Google cenzuruje funkce vyhledávače při hledání torrentů a souborů na Rapidshare

Google cenzuruje funkce vyhledávače při hledání torrentů a souborů na Rapidshare

A další novinky uplynulých dní: U:fon je na prodej, zájem má prý Dial Telecom -- Opera 11.01 je stabilnější a bezpečnější -- a více...

Google cenzuruje funkce vyhledávače při hledání torrentů a souborů na Rapidshare

Společnost Google odstranila ze svého vyhledávače funkci automatického dokončování a okamžitého vyhledávání, pokud uživatel hledá soubory na bittorentových sítích nebo na populárních datových úschovnách.

Vyhledávač nedoplňuje a instantně nevyhledává slova, jež by mohla znamenat "radpishare", "megaupload", "utorrent" apod. Při zadávání "torrent" se objevují zatím jen české odkazy.

Vyšla Opera 11.01

Společnost Opera Software vydala opravenou verzi 11. generace webového prohlížeče Opera. Opraveny byly známé bezpečnostní zranitelnosti a také byly opraveny určité problémy se stabilitou. Mezi "nové" funkce, jež jsou ve verzi 11.01 nejvíce viditelné, patří návrat k původnímu konceptu gest myší, který byl v 11.0 změněn. Uživatelé si známé fungování gest myší vydobyli zpět.

Co se týče zlepšení stability, opravena byla chyba, kdy Opera spadla, pokud uživatel klikl na odkaz dvakrát. Vyřešeny byly problémy s pády Opery při zavírání tabů nebo při otevírání stažených souborů. Změn je přes padesát, zájemci si je mohou prohlédnou v changelogu.

Opera je dostupná ke stažení zdarma, samozřejmostí je podpora češtiny. Opera není jen prohlížeč webu, ale obsahuje i poštovního klienta.

U:fon je na prodej

Společnost Mobilkom, jež provozuje CDMA síť U:fon, je údajně na prodej. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Novým majitelem se má podle informací listu stát společnost Dial Telecom, která vlastní rozsáhlé optické sítě a připojení prodává velkoobchodně.

MobilKom z většiny patří skupině Penta, která do firmy investovala minimálně 1,5 miliardy korun, napsaly Hospodářské noviny. Podle mluvčí MobilKomu Jany Studničkové je U:fon na prodej již delší dobu a zástupci skupiny Penta se sešli s řadou možných zájemců.

Podle Hospodářských novin Dial Telecom za Mobilkom nezaplatí víc než několik stovek milionů korun, pro skupinu Penta bude U:fon ztrátovou investicí.

Vzhledem k tomu, že Dial Telecomu poskytuje připojení velkoobchodně, je rozumné čekat, že pokud firma opravdu síť U:fona získá, bude ji nabízet dalším operátorům. U:fon v současnosti spolupracuje s mobilním operátorem Vodafone, který mobilní internet (CDMA) nabízí svým klientům.

Šéf Googlu dostane jako poděkování 100 milionů dolarů

Eric Schmidt, který v dubnu letošního roku opustí post výkonného ředitele společnosti Google, za svou práci získá odměnu 100 milionů dolarů (1,8 mld korun) ve formě akcií. Odměna se bude vyplácet po dobu čtyř let.

Schmidt z pozice CEO odchází po deseti letech. Nahradí jej jeden ze zakladatelů Googlu Larry Page. Schmidt bude působit jako předseda správní rady a bude se věnovat obchodním aktivitám společnosti. Zároveň bude Pageovi dělat poradce.

Přijdou tablety s MeeGo OS

Počítačové tablety s operačním systémem, u jehož zrodu stála společnost Intel, se mají na trhu objevit někdy v druhém čtvrtletí letošního roku. Uvádí to zahraniční média s odvoláním na zdroje obeznámené s plány Intelu.

Operační systém MeeGo OS vznikl spojením dvou linuxových systémů Moblin (MOBilní LINux) od Intelu a Maemo od Nokie. Určen je zejména pro netbooky, chytré telefony a pro vestavěná zařízení. Na seznam však logicky přibyly i dnes tolik skloňované tablety.

MeeGo je v současné době dostupný k bezplatnému stažení ve verzi 1.1, na jaro se však chystá vydání verze 1.2. O MeeGo projevily zájem i počítačoví výrobci jako Acer nebo Asus.

Intel ranou vývojovou verzi MeeGo pro tablety představil loni v létě -- důraz klade zejména na výborný multitasking systému a moderní grafické rozhraní.

Pro Intel MeeGo představuje důležitou strategickou technologii, protože je optimalizován pro přístroje s jeho procesory Atom. Většina populárních tabletů pracuje s procesory typu ARM -- Intel tedy doufá, že na trh přinese tablety se svým Atomem a rychlým spolehlivým systémem, které v konkurenčním boji uspějí.

NetBeans ukončuje podporu Ruby on Rails

Společnost Oracle, která odkoupila firmu Sun Microsystems, zase způsobila mezi uživateli menší vlnu nevole. Oznámila totiž, že v populárním IDE NetBeans už nebude existovat podpora frameworku Rubby on Rails. I když zde za rozhodnutím nejspíše stojí vývojářský tým než vedení Oracle.

Modul pro RoR zmizí z nové verze NetBeans 7.0. Hlavním důvodem je prý malý zájem o programování v tomto jazyce.

Rozhodnutí týmu však nepřekvapilo Davida Hanssona, který pro ComputerWorld.com řekl, že nezná člověka, který pro programování v Rubby On Rails používal NetBeans. "Vývojáři používají TextMate, VIM nebo Ecams."

Kdo chce v rámci NetBeans stále RoR používat, musí si zachovat verzi NetBeans 6.9 nebo starší.  

31. 1. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.