Úvod > Články > Kam s ním aneb Když webhosting nestačí II.

Kam s ním aneb Když webhosting nestačí II.

Kdy a kde vlastně končí potřeba hostingu a kdy se již vyplatí vlastní nebo dedikovaný server, na kterém můžete pohodlně hostovat desítky až stovky webů, zřizovat si mail schránky, ftp účty a dns pro své domény, a to vše z pohodlného webového rozhraní na svém vlastním serveru? Redakce DSL.cz pro vás připravila přehled českých poskytovatelů dedikovaných serverů podle nejdůležitějších parametrů.

V minulém díle našeho seriálu jste si mohli vytvořit přehled o tom, jaké parametry jsou důležité při volbě vlastní úrovně hostingu. A v dnešním dílu se pokusíme navázat a doplnit přehled tabulkou jednotlivých poskytovatelů redakčním výběrem a informacemi – kdy a komu se vyplatí vlastní server, kde již vzniká potřeba dedikovaného nebo managed serveru. 

Vlastní server

Pokud se rozhodnete pořídit jej vlastními silami, je nutné umět konfigurovat operační systémy (Windows, Linux), zvládnout základní znalost síťového (internetového) prostředí (DNS, TCP/IP...), hradit náklady na provoz, odběr elektřiny (non-stop), objednat a financovat kvalitní internetové připojení. Navíc nesmíte chybovat, systém musí být stabilní, rychlý, dostupný.

Pořídit si vlastní server rovněž představuje nemalé počáteční investice. Vykonávat dohled nad jeho fungováním a provádět opravy znamená nutnost zaměstnat správce serveru (pozor, nejde o správce sítě), které však jeden server nevytíží. Chcete-li se tomu vyhnout, je lepší si Linuxového správce outsourcovat a tím přesunout veškerou odpovědnost za škody způsobené vnějším prostředím, jako je požár, výpadek proudu nebo povodeň, na dodavatele a nemusíte vlastně nic řešit. Zvolíte-li externího dodavatele serverových služeb, máte v podstatě dvě možnosti volby: rozhodnout se pro dedikovaný server či managed server.

Co který z nich nabízí?

Dedikovaný server

Dedicated server, neboli dedikovaný server, pojem objevující se ve slovnících společností podnikajících prostřednictvím internetu, respektive podnikajících přímo na internetu. Servery jsou buď umístěny volně, nebo ve speciální místnosti, kterou označujeme serverovna (s klimatizací, zabezpečovacím zařízením apod.). Pro úsporu místa se mohou zakládat do speciálních skříní – tzv. racků. 

Dedikovaný server je tedy fyzický server, který vám provozovatel zapůjčí a za který platíte nájem. Provozovatel se stará o hardware (řešení poruch a případnou výměnu hardware řeší i platí poskytovatel), vy se staráte o software. Při objednání je server obvykle nainstalován a nakonfigurován podle vašich požadavků, provozovatel vám předá přihlašovací údaje a dále se o software staráte sami. Provoz dedikovaného serveru vyžaduje pokročilé odborné znalosti - pokud je nemáte, je lepší pořídit si server včetně jeho kompletní správy (najdete pod variantou managed server).

Jaké jsou důležité parametry, které byste u dedikovaného serveru měli sledovat?

Paměť

Čím větší paměť, tím větší prostor pro váš projekt.  

Připojení NIX / zahraničí  

Poskytovatel zajišťuje připojení poskytovaného serveru k síti internet protokolem TCP/IP tak, aby server mohl poskytovat datové služby vnitrostátně i mezinárodně. Parametry připojení: 100 Mbit/s do NIX a 100 Mbit/s do zahraničí jsou v současné době optimální.

Agregace

Připojení serveru může nebo nemusí být na sdílené lince. Čím vyšší agregace, tím hůře pro vás. Ideální je tedy poskytovatel, který data neagreguje.

Traffic

Přenosy dat do NIXu jsou často neomezené, ale vzhledem k ceně zahraniční konektivity jsou přenosy dat do zahraničí omezovány. Záleží tedy na vašem projektu nebo produktu, ale samozřejmě ideální jsou data neomezená.

A samozřejmě

Cena

Ceny dedikovaných serverů se uvádějí bez DPH. Cena je rozhodně důležitým kritériem a na trhu se již začínají objevovat velice levné dedikované servery, které svými parametry často předčí své konkurenty.

Pro přehlednost jsme pro vás vytvořili tabulku poskytovatelů dedikovaných serverů a porovnání přibližně podobných služeb tak, jak je na stránkách uvádí internetový server hostingy.cz.

Zdroj dat: Hostingy.cz


Všechny uvedené ceny jsou bez DPH

Managed server

Jedná se v podstatě o dedikovaný server, s tím rozdílem, že managed server je plně administrovaný společností, u které si server pronajmete. To znamená, že se vám společnost sama stará o bezproblémový provoz managed serveru, maximální stabilitu, zabezpečení a jeho výkon. Provoz managed serveru se vyznačuje především vysoce individuálním přístupem. Toto řešení je vhodné především pro složité internetové prezentace, jako jsou například internetové obchody, vysoce zatížené servery nebo velké firemní portály, pro které již nestačí sdílený webhosting.

Díky službě Managed server se již nadále nemusíte starat o nákup a správu serveru, servis serveru, umístění serveru v datacentru, internetovou konektivitu, zálohování a monitoring. Službou Managed server lze docílit úspory nákladů v celkové výši až 70 % a vyšší dostupnosti serveru díky administrátorům, kteří jsou klientům k dispozici 24 hodin denně, 365 dní v roce přímo v datovém centru. Managed server je tak plnohodnotnou náhradou vlastního administrátora. Servis s garantovanou opravou serveru vyřeší starosti s nečekanými poruchami.

Managed server je tedy pouze dedikovaný server doplněný o servis ze strany poskytovatele (jako je zálohování, dohled, lepší SLA (dohoda o úrovni servisu) atd., za což si samozřejmě účtuje servisní úkony na základě měsíčního poplatku. 

31. 3. 2011

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...