Úvod > Články > Víte, kde najdete katalog internetových kachen a podvodů?

Víte, kde najdete katalog internetových kachen a podvodů?

Hoax. Jednoduché heslo, které ve spojení s internetem používáme stále častěji. Ovšem www.hoax.cz jsou také stránky, které trochu připomínají Saturninovu kancelář na uvádění věcí na pravou míru. V tomto případě ale zcela seriózně. Server na odhalování polopravd, řetězových dopisů, phishingu a nepokrytých lží funguje skvěle.

Hoax.cz je na internetu již jedenáct let - a kdyby byl lépe uveden do obecného povědomí internetového uživatelstva v Česku, ušetřili bychom si množství trapasů, které občas musíme sledovat na síti (nedejbože se jich můžeme dopustit i sami). Pokud čtou tento článek nějací učitelé informatiky zejména základních a středních škol, naskýtá se jim zde příležitost zadat svým studentům užitečný a všeobecně prospěšný referát, jenž bude působit osvětově na celou třídu. 

Bohužel zadávat referáty zaměstnancům se příliš nehodí, ale pokud vám sekretářka zase přeposlala mail o štěňatech zlatého retrívra, která budou utracena, pokud si je nevezmete (ta štěňata už budou pomalu mrtvá na sešlost věkem), měli byste udělat výjimku. Na Hoaxu totiž naleznete vše počínaje vysvětlením, co právě hoax, phishing, scam419 nebo malware znamenají. 

Netiketa se netýká jen trollů 

Naleznete zde také pravidla netikety, která sice najdete i na jiných místech, ale i tak se dá říci, že podobných míst je stále kritický nedostatek (nebo je alespoň internetoví trollové úspěšně míjejí či obcházejí širokým obloukem). 

Stránky jsou rozděleny celkem do šesti rubrik, z nichž každá se zabývá jedním z výše uvedených internetových jevů, k nimž přičteme ještě řetězové e-maily a loterie, které také patří mezi oblíbené podvody a zdržovače od práce. Všude naleznete precizní definici toho kterého úkazu, a, což je hlavní, zejména databázi, ve které správci schraňují veškeré podvratné e-maily, které se jim, nebo přispěvatelům dostanou do rukou. Zde můžete ověřit obdržený e-mail, jste-li na pochybách o jeho původnosti. 

Rozhodně je lepší zachovat chladnou hlavu a strávit pět minut hledáním ve zdejších databázích, než se pak hodiny cítit trapně, že jste rozeslali podobnou hloupost do schránek svých přátel (i když faktem zůstává, že lidé, kteří podobné šílenosti provádějí nejčastěji, ani netuší, že by se stydět měli). 

Klidně se ptejte! 

Stejně užitečnou rubrikou jsou i nejčastější dotazy, v nichž autoři odpovídají na docela zásadní otázky, které laikovi dozajista vrtají hlavou. Najdete zde třeba odpověď na otázku, proč některé spamy chodí z vaší adresy, ale také zodpoví nechápavcům, kde mohl spammer vzít jejich e-mailovou adresu. Je to zvláštní, ale i tak základní věci je třeba neustále a hlavně klidně dokola vysvětlovat. Trpělivě a znovu. Jednou se to lidé třeba konečně naučí. 

Stránky se ale zabývají také aktuálním děním na poli hoaxů a sledují nové trendy, které se vynořují z hlubin oceánu internetu snad každý den. Poslední velké vzedmutí bylo zaznamenáno po zemětřesení v Japonsku, kdy se nejrůznější vykukové snažili na zájmu o japonské neštěstí přiživit chytáním důvěřivých a naivních lidí, kteří chtěli jen pomoci. 

Další součástí stránek hoax.cz jsou pak hitparády nejoblíbenějších novinářských kachen, které kolují českým internetem klidně i několik let. V těch je zábavné listovat a přečíst si jejich několik verzí (i hoax pomalu mutuje podobně jako ve hře na tichou poštu původní vyslaná věta). Následuje vyjádření jednoho a více odborníků, kteří danou „kravinu“ vyvracejí za pomoci meče, logiky a ohně. 

Tři nejpopulárnější kachny v Česku 

A jaké jsou tedy nejúspěšnější hoaxy u nás? Pro autora článku byla většina z nich novinkou, ale třeba jste se s nimi již setkali. 

1. V nouzi zadej PIN opačně – prý když vás přepadnou a budou chtít, abyste vybrali z bankomatu, zadáte opačně PIN, čímž vyberete a navíc zavoláte policii. Bylo to prý v televizi a je to stejné, jako byste zadali opačně číselnou kombinaci na sejfu. 

2. Radiace z Fukušimy – ekologická lobby nespí a snaží se docílit toho, že jednou budeme zase svítit svíčkami. Tentokrát prohlášením o radioaktivním spadu z Japonska. Navíc se jedná o skrytou reklamu na jisté výrobky, které vám v podobném případě ke všemu ani nepomohou. 

3. Sedm zlatých retrívrů – již výše zmíněno, skvělé, populární i něžné. Tahle štěňata jsou štěňaty již od roku 2005. 

Nikomu nevěřte a chraňte se 

Přes to všechno jsou ale hoaxy na internetu docela dobře rozpoznatelné. Pokud nenaletíte poprvé, mají to ty další stále těžší a těžší. Přesto si uvědomte, že podobné maily často hrají na sentiment a city člověka, ale jejich skutečným účelem je poškození dobrého jména či rovnou ztráta důvěry produktů či firmy. Zdržují a můžete díky nim přijít o důvěrná data. Jakmile jednou uniknou, důvěrnými se už nikdy nestanou. 

Podobných serverů jako je hoax.cz ale naštěstí můžeme najít více, a to nejen pro internetový svět. Za všechny jmenujme například stránky www.foodwatch.de, které se zabývají kvalitou potravin, a hoaxy, které jsou nám implikovány přímo potravinovými společnostmi. Největší mystifikátory oceňují cenami Windbeutel, jejichž horkými kandidáty jsou i potraviny, které se prodávají u nás. Za všechny jmenujme třeba jogurt Activia. Více o těchto mystifikátorech naleznete třeba ZDE

2. 6. 2011

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...