Úvod > Články > comScore: Google+ je nejrychleji rostoucí sociální sítí, má přes 25 milionů uživatelů

comScore: Google+ je nejrychleji rostoucí sociální sítí, má přes 25 milionů uživatelů

A další novinky uplynulých dní: Británie upustila od zákona o blokování webů nabízejících filmy a hudbu -- Android je jedničkou na mnoha trzích na světě -- a více...

Británie zrušila plány pro blokování webů určených ke sdílení dat

Britský ministr obchodu Vince Cable uvedl, že původní návrhy pro přijetí zákonu o blokování webových serverů, které nabízejí sdílení/stahování autorsky chráněného materiálu, nebudou realizovány. Británie chce ke sdílení vybudovat nový přístup -- nový autorský zákon má být odrazem moderní doby a nebýt zkostnatělý. 

Vince Cable při své řeči uvedl, že autorský zákon musí počítat se všemi moderními formami komunikace a že například dojde i k jeho "změkčení" v případě pořizování kopií CD a jejich ripování pro osobní potřebu. 

Británie už nepočítá s tím, že by blokovala stránky a servery, které obsahují odkazy na stažení audiovizuálních děl či přímo samotné filmy a hudbu. Zákaz takových stránek a další represivní kroky měly totiž být součástí Difital Economy Act, kterou však kritizovala řada odborníků a také London School of Economics, jež uvedla, že návrh nebyl vyvážený a bránil inovacím. 

Spojené státy zatkly Krále spamu

Sanford Wallace, kterému se říká Král spamu, byl ve Spojených státech amerických zatčen a obviněn ze spamování. Během své "spamerské kariéry" rozeslal celkem 27 milionů spamů (nevyžádaných reklamních sdělí elektronickou formou) na síti Facebook. 

Za nelegální aktivitu na webu mu hrozí až třinácet let vězení. 

Sanford Wallace napsal malware (škodlivý program), který rozesílal uživatelům Facebooku e-mailové zprávy (na adresu registrovanou na Facebooku), které je žádaly o vyplnění údajů (i hesla k e-mailové schránce...). Uživatelé poté byli přesměrováni na stránky s reklamními prvky a Walleceův program po získání přístupu ke kontaktům uživatelů rozesílal další e-maily i jim. Podle oficiálních údajů podnikavec takto napadl na půl milionů účtů na sociální síti Facebook a rozeslal celkem 27 milionů e-mailů. 

Proti Wallacemu už dříve začal brojit i samotný Facebook. Síť soudní spor vyhrála a soud muži nařídili zaplatit odškodné ve výši 711 milionů dolarů. 

Android je jedničkou na mnoha trzích na světě. Přesněji v 35 zemích

Mobilní operační systém Android stále stoupá -- globálně mu už patří takřka polovina trhu s operačními systémy používanými na mobilních zařízení. 

Podle údajů analytické společnosti Canalys v druhém čtvrtletí letošního roku Android opět posiloval. I když prodejnost chytrých telefonů (smartphonů) vzrostla o 73 procent (meziročně), Android zažil růst o neuvěřitelných 379 procent. 

Z 56 sledovaných států je Android nejpoužívanější platformou v 35 z nich. V tomto čtvrtletí navíc dosáhl podílu 48 procent. 

Systém od Googlu je nejpoužívanější v asijsko-pacifické oblasti -- jak ukazují získaná čísla, v Jižní Koreji Androidu patří celkem 85 % tamního trhu. 

Výrobci mobilů v druhém čtvrtletí do prodeje poslali 107,7 milionu kusů chytrých mobilních telefonů, z čehož 51,9 milionu obsahovalo právě systém Android. 

Mezi výrobci chytrých telefonů si velice dobře vede společnost Samsung, která meziročně vyrobila a prodala o 412 procent více kusů (celkem 17 milionů). 

Rozpoznáváni obličejů na Facebooku porušuje německé zákony

Sociální síti Facebook hrozí v Německu soud a vysoká pokuta za implementaci softwaru pro automatické rozpoznáváni obličejů. Německo má totiž jeden z nejpřísnějších zákonů o soukromí – a podle mnoha lidí nová funkce Facebooku zákony Německa porušuje. 

Automatické rozpoznáváni obličejů bylo v Evropě spuštěno vcelku nedávno a IT média za to Facebook dost kritizovala. A nejen ona. Spoustě lidí se nelíbí, že jakmile někdo nahraje na svůj účet fotografie, Facebook nabídne automatické označení osob na fotografiích jménem. Tato funkce je navíc zapnuta sama od sebe a uživatel ji musí zakázat ručně. 

Německý úřad pro ochranu osobních údajů zaslal zástupcům Facebooku dopis s požadavkem, aby síť byla nastavena tak, aby německé zákony neporušovala. Všechna takto sesbíraná data Facebook navíc musí smazat. 

Pokud Facebook neuposlechne požadavků německé strany, hrozí mu pokuta do výše 300 tisíc eur (v přepočtu více než 7 250 000 Kč). 

comScore: Google+ je nejrychleji rostoucí sociální sítí, má přes 25 milionů uživatelů

Společnost Google si může připsat další úspěch. Její nová sociální síť Google+ je nejrychleji rostoucí sociální platformou v historii webu. Byť je stále uzavřená (založení účtu funguje pouze na základě pozvánky), používá ji na 25 milionů lidí. 

První milník Google překonal velice rychle, když 10 milionů uživatelů bylo k síti přihlášeno za necelé tři týdny od spuštění služby. Za pár týdnů na to byla překonána hranice 20 milionů uživatelů. 

V těchto dnes společnost comScore hlásí, že Google má už 25 milionů uživatelů a stále roste, byť o poznání pomalejším tempem. Facebooku přitom trvalo tři roky, než získal stejně velkou uživatelskou základnu. K mikroblogovací službě Twitter se 25 milionů uživatelů přidalo za 30 měsíců. A MySpace, kdysi jednička mezi sociálními sítěmi, tentýž počet lidí nasbírala za skoro dva roky. 

Někteří komentátoři a analytikové však upozorňují, že číslo 25 milionů nepochází oficiálně od Googlu, ale “pouze” přes společnost comScore, která měří počet unikátních návštěvníků na webu. Technicky vzato pak toto číslo nemusí být přesné (může být menší i větší), protože zadáním adresy daného profilu se člověk ještě nestává členem sítě (nicméně tato forma navštěvováni Google+ je podle všeho dost zanedbatelná, protože Google+ nepodporuje SEF URL účtů). 

8. 8. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...