Úvod > Články > Jak si vybrat ten nejlepší mobil s androidem

Jak si vybrat ten nejlepší mobil s androidem

Pokud sháníte nový mobilní telefon a hodláte-li poprvé vstoupit do světa chytrých telefonů opatřených operačním systémem Android, pak můžete být zmateni spoustou parametrů, kterými vás zasypou internetové nabídky u jednotlivých modelů. Podíváme se, jak se v parametrech přístrojů zorientovat.

V dnešní nelehké době bývá často hlavním kritériem výběru cena mobilní telefonu. Přiznejme si, často je na prvním místě, obzvláště pokud nám původní telefon odejde takříkajíc ze dne na den. Jak jsme si ale v nedávném článku ukázali, existují výborně vybavené telefony s Androidem, které stojí méně, než mnohé tzv. hloupé telefony. Srovnejme si tedy opravdu porovnatelné parametry moderních přístrojů s Androidem.

Verze operačního systému Android

Není Android jako Android. V posledních letech došlo v případě tohoto operačního systému k celkem dramatickému vývoji. Každá verze Androidu přinesla značné vylepšení verze předešlé, takže lze říci, že čím vyšší verzi OS Android telefon má, tím je jeho pořízení výhodnější koupí. S telefony disponující prvotní verzí Androidu 1.5 (Cupcake) se v prodeji již nesetkáte. Některé výběhové telefony ale mohou mít Android 1.6 (Donut), který ale již velmi zaostává v reakcích na povely i funkční výbavu.

Žádnou výhrou není ani verze 2.0 či 2.1 (Eclair). Tato verze sice již měla podporu MS Exchange, ale skutečný posun přinesla až verze 2.2 (Froyo), která nabízí možnost instalovat aplikace na paměťovou kartu, lepší správu paměti RAM nebo možnost vytvořit z telefonu WiFi hotspot. Android 2.2 by měl být tedy váš základní požadavek na nový telefon. Pokud váš nově vyhlídnutý telefon bude mít Android 2.3 nebo 2.4, pak je to jen dobře a nemusíte řešit, zda existuje lepší volba.

Procesor a jeho frekvence

Na trhu se u nejlevnějších telefonů setkáte s procesorem Qualcomm MSM7227 pracujícím na frekvenci 600MHz. Nutno říci, že na základní využití tento procesor dostačuje a zvládne mnohé. Náročnější hry nebo FullHD video může způsobovat tomuto CPU problémy. Vhodnější je tak určitě pořídit telefon, který má alespoň procesor Qualcomm MSM7227T na frekvenci 800MHz. Ideálem je pak 1GHz procesor s označením Qualcomm MSM8255. U tohoto již žádné omezení pociťovat nebudete. Chcete-li mít ale to nejlepší, co lze dnes v oblasti výkonu CPU mobilního telefonu pořídit, pak zvolte CPU Qualcomm Snapdragon s frekvencí 1.5GHz – to je u mobilních telefonů hi-tech dnešní doby.

Operační paměť a úložiště

Pro hladký chod mobilního telefonu s OS Android je pro uživatele důležitější hodnota RAM, tedy paměti pro dočasné uložení dat operačním systémem. Hodnota ROM je sice také důležitá, ale paměť si můžete poměrně snadno rozšířit paměťovou kartou. Telefony, které nemají alespoň 512MB RAM skýtají riziko, že vašim nárokům v budoucnu nedostačí. Paměť ROM by měla být alespoň 256MB, v ideálním případě by měla být také 512MB, ale při výběru nového telefonu to není rozhodující parametr.

Displej a jeho rozlišení

Současné telefony s Androidem se zásadně liší zejména použitým displejem. Jedním kritériem je rozměr displeje. Zde je to spíše o vašich osobních preferencích. Někdo požaduje velký displej, který si ale odporuje s menšími rozměry přístroje. Na trhu jsou dostupné přístroje s displejem od 3,2 palce do cca 4,3 palce. Důležitějším a rozhodujícím parametrem je rozlišení displeje a schopnost reprezentovat určitý počet barev. Ideálem i na středně velkých displejích je rozlišení 480x800 pixelů a schopnost zobrazit 16 milionů barev. Na trhu jsou k dostání i telefony s lepším rozlišením, ty jsou ale výrazně dražší než je výše uvedený lepší průměr.

Technologie

V oblasti podpory technologií jsou na tom téměř všechny přístroje napříč trhem velmi dobře vybavené. Kvalitní telefon by měl umět 3G data, WiFi, BlueTooth a měl by mít integrován GPS přijímač. Pro někoho je důležitým parametrem také fotoaparát. Některé přístroje jej mají pouze s pevným fokusem, jinde již najdete autofokus, slušné rozlišení nebo diodový blesk. V neposlední řadě je potřeba sledovat výdrž přístroje na jedno nabití. Asi byste nebyli šťastní, kdybyste museli telefon nabíjet třeba i dvakrát denně.

Závěrem

Výše jsou uvedeny základní parametry, podle kterých se lze orientovat. Někdo dá více na technologie a vybavení, jiný na design či značku přístroje. Ideálem je kompromis všech pohledů na nákup přístroje. Dlužno podotknout, že mobilní telefon Android je bez mobilního internetu (ideálně 3G) polovičatou a problematickou koupí, kterou byste si měli rozmyslet. Android a internet totiž tvoří nedílnou součást a to nejen díky synchronizace dat a komunikaci, ale zejména díky snadnému přístupu k aplikacím na Android Marketu.  

26. 10. 2011

Autor: David Procházka

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...