Úvod > Články > sMoneybox – osobní finance pod kontrolou

sMoneybox – osobní finance pod kontrolou

K osobním financím se každý z nás staví trochu jinak. Někdo nesleduje toky ve své peněžence, někdo si vede specializovaný Excel a někdo využívá webové služby. Posledně zmíněnou variantu reprezentuje sMoneyBox, a pokud tuto službu neznáte, dozvíte se podrobnosti o jejích funkcích v tomto článku. Na českém webu jde o ojedinělý bezplatný projekt.

Na tuto službu jsem narazil poměrně náhodou, hledal jsem způsob, kterak mít kontrolu nad svými financemi, zejména mě zajímalo, za co utrácím nejvíce a jak jednotlivé složky zbytečných útrat odfiltrovat. Nejprve jsem si myslel, že projekt podobného ražení neexistuje, ale po chvíli hledání jsem našel zcela vyhovující, bezplatnou a hlavně anonymní službu, která splní očekávání většiny uživatelů. A uživatelů patrně nebude nejméně, protože autorům projektu se podařilo tuto webovou aplikaci lokalizovat do neuvěřitelných patnácti jazykových mutací.

Co je služba sMoneybox

Ve zkratce lze říci, že jde o efektní nástroj k vedení osobních financí. Takovýchto aplikací je k dispozici hned několik, ale jako on-line projekt jde minimálně v ČR o ojedinělou službu. Díky sMoneyBox máte přístup ke svým výdajům kdykoliv si zamanete a odkudkoliv. Systém je nezávislý na prohlížeči, a disponuje značnou anonymitou – jediné co potřebujete je váš email, heslo a jakýkoliv internetový prohlížeč. Právě anonymita je zárukou, že vaše data nemohou být zneužita. Je pouze na vás, co při registraci vyplníte, své jméno, datum narození ani adresu zadávat nemusíte.

Hlavní potenciál, kromě již zmíněného, spočívá v bohaté lokalizaci webových stránek, snadném ovládání a absolutně bezplatném přístupu. Přejděme ale k funkčnímu zázemí této služby. Základem je webové rozhraní, které skýtá veškerou funkcionalitu, můžete si ale ze stránek stáhnout také klienta pro Windows a zapisovat si tak své příjmy a výdaje bez internetového prohlížeče. Tvůrci také dovolují dalším vývojářům zpracovat vlastní klienty, například pro jiné operační systémy, než je Windows.

Při registraci musíte vyplnit pouze heslo a e-mail, další údaje jsou nepovinné. Automaticky vygenerované heslo vám bude zasláno na e-mail. Heslo si můžete po přihlášení změnit. Hlavním úkolem této aplikace je vést finanční hotovost a pravidelné platby. Tolik z oblasti vstupů aplikace. Výstupem pak jsou pak nejrůznější grafy příjmů a výdajů. Grafické výstupy jsou pěkné a mapují příjmy a výdaje dohromady, ale také v kategoriích, které si uživatel nadefinuje. Tyto kategorie jsou dle mého názoru klíčové, protože ukážou, za jaký sortiment zboží nebo služeb vydáte nejvíce finančních prostředků.

Příjmy a výdaje v praxi

Jakmile se do aplikace na webu přihlásíte, máte možnost přepínat mezi pěti záložkami v horní části obrazovky, které také tvoří základní funkce tohoto webu.

Peníze – Hlavní funkce celého systému, zde se odehrává přidávání příjmů a výdajů. Při zadávání nové položky můžete buď využít již existující kategorii, nebo založit novou. Vložený záznam je vidět v přehledu, vše je barevně odlišeno a pod výpisem následují součty položek. Pomocí bočního panelu lze dále v datech filtrovat, provést export a import dat. Také lze přidat nový účet. Nejedná se ovšem o účet bankovní, ale o účet vedení financí – například pokud hodlá rodina spravovat finance ještě babičce apod.

Kategorie – V této sekci lze provádět vytváření, editaci a rušení kategorií příjmů a výdajů. Pokud se rozhodnete některou kategorii smazat, pak jsou všechny její položky vymazány.

Statistiky – Jak již bylo uvedeno, smyslem celého systému je zjistit, co děláme špatně. Z mnoha grafů lze vyčíst, ve kterých kategoriích máme největší příjmy a výádaje, jské jsou průměry nebo součty za určité období.

Pravidelné platby– Tato sekce slouží k definování periodických plateb, typicky pokud platíte leasing, nastavíte si jej jako pravidelnou platbu a při zadávání příjmů a výdajů nemusíte na zadání té=to položky myslet, proběhne automaticky v zadaném termínu.

Fórum – Diskuse je v tomto případě brána i jako informační kanál s technickou podporou projektu.

Stále něco chybí

Služba je pěkná, funkční a zejména vizuálně efektní, přesto jsem našel celkem mnoho slabých stránek. Autoři by ještě mohli značně zapracovat.

- absence vedení hotovosti

- nemožnost vést finance na bankovních účtech

- chybí integrace platebních karet, plateb kartou a výběrů z bankomatu

- vedení úvěrů, splátek a kreditek by také přišla vhod

- při rušení kategorie by měla být možnost převést operace pod jinou hromadně

Excel v kombinaci s Google Docs

Jak již bylo řečeno, existuje mnoho uživatelů počítače, kteří k vedení příjmů a výdajů využívají Microsoft Excel či jiný tabulkový kalkulátor. Dobrým důvodem proč si vést své příjmy a výdaje tímto způsobem je fakt, že Excel disponuje řadou pokročilých funkcí a při troše snahy lze vytvořit propracovaný systém tabulek grafů a výpočtů. Jste-li pokročilí uživatelé, pak můžete některé operace zautomatizovat pomocí maker a integrovaného prostředí Visual Basicu.

Není tedy problémem vést kromě příjmů a výdajů i hotovost, zůstatek na bankovních účtech, přehled úvěru s detailním přehledem splátek a rozdělením na splacení jistiny a úroků nebo například generovat grafické výstupy pomocí integrovaných grafů. Otázkou tedy zůstává, jak uchovávat Excel na internetu, tak, aby bylo možné k němu přistupovat jak z domu, tak z práce nebo z internetové kavárny. Možností je více, ale tou ideální jsou právě on-line tabulkové editory, jako kupříkladu ten, jež je součástí Google Docs.

Na server si tak nahrajete váš propracovaný soubor ve formátu MS Excel (nebo jiném podporovaném) a odkudkoli, kde je přístup na internet můžete provádět zápisy příjmů a výdajů. Drobnou nevýhodou je, že on-line editory nepodporují všechny funkce, které skýtá lokální tabulkový kalkulátor, ale na běžnou agendu to postačí. Pokud si tedy dáte práci s vytvořením důmyslného systému tabulek a vzorců, můžete dosáhnout lepšího efektu než v případě sMoneyBox.

Závěrem

I přes výtky, které k sMoneyBox mám, musím ocenit její existenci. Aplikace na vedení domácího hospodářství jsou k dispozici lokálně, webovou alternativu v češtině je problém dohledat. Pro ty z vás, kteří si potrpí na lepší funkčnost zbývá varianta kombinující MS Excel a Google Docs.

15. 5. 2008

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...