Úvod > Články > WWW tipy: Plavky nebo hubertus? – předpověď počasí na webu

WWW tipy: Plavky nebo hubertus? – předpověď počasí na webu

V poslední době je počasí dosti nevypočitatelné, zejména minulý týden pršelo, takříkajíc „radost pohledět“. Lépe než doma skuhrat u okenní tabule pokryté kapkami deště, je navštívit specializované stránky zabývající se předpovědí aktuální, budoucí nebo dlouhodobou.

Počasí a jeho předpověď vnímáme v dnešní době spíše jako součást zpravodajství, ke kterému máte přístup kdykoli a to nejen na webu, ale také na specializovaných zpravodajských kanálech, domácích či zahraničních. V době, kdy neexistoval internet a teletext jsme byli odkázáni pouze na zpravodajské relace o počasí v televizi nebo v rádiu, jejichž periodicita nebyla nikdo dostatečná. Na předpověď se tak muselo čekat, a informace o tom, jak bude zítra nebo o víkendu, tak nebyla dostupná v reálném čase.

Dnes je tomu jinak. Kdykoli chcete, můžete navštívit specializované portály o počasí, počasí je na teletextu, je součástí doplňků desktopu, na mobilu apod. Novotou jsou také meteoindexy a grafika (zejména v TV), o které se nám v minulosti ani nesnilo (průlety nad krajinou, vizualizace ad.) Člověk, který nevyhledává informace o počasí stále, protože na něm není závislý ve své činnosti či plánech, navštíví při touze po informaci o předpovědi počasí nejčastěji veřejný zpravodajský portál. Lidé, kteří se touto problematikou zabývají intenzivněji, raději volí specializované weby, jako je např. Meteopress.

ČHÚ a Meteopress

Základním stavebním kamenem, z kterého se lze odrazit při honbě za kvalitními informacemi o počasí, jsou webové stránky Českého hydrometeorologického ústavu ČR. Najdete zde mnoho cenných informací o počasí a to nejen v ČR, ale také v Evropě. Zajímavostí jsou předpovědi pro surfaře či pro všeobecné letectví. Na webu je dále úspěšnost předpovědí a odkaz na počasí ve světě. Graficky jsou stránky velice chudé, ovšem informačně nabité. Je zajímavé jak ČHÚ se stránkami léta nic nedělá, přitom vizážně je lze zařadit tak do roku 2000. Každopádně informace web poskytuje a to je to hlavní.

Dalším velmi cenným odkazem jsou stránky agentury Meteopress, z kterých čerpá řada dalších společností. Graficky i informačně jde o velice hodnotné stránky, rádi bychom upozornili na přítomnost audiovizuální předpovědi, která se nazývá MeteoTV a kterou spustíte přímo z webu. Spuštění MeteoTV předchází, jak jinak, reklama. Dále web obsahuje blog s podrobnějšími informacemi o počasí, lze provést filtraci předpovědi dle velkých měst nebo navštívit některé kouty ČR pomocí webkamer.

Počasí na portálech

Každý větší portál má ve svém portfoliu také stránky věnované počasí. Obvykle portály čerpají z dalších internetových zdrojů, takže je dost dobře možné, že se u většiny portálů budou předpovědi až na detaily shodovat.

Novinky – Jednoduchá grafika, srozumitelné informace. Jak jsme již uvedli v článku o zpravodajských serverech, Novinky působí designově i informačně velmi uceleně a počasí do této definice také zapadá. Máte zde možnost přejít i na celosvětovou předpověď nebo sezónní předpověď počasí.

Atlas – V podání tohoto portálu jde o solidní předpověď v přehledné grafice. Ihned na hlavní stránce jsou k dispozici světová města včetně teplot a dále předpověď na několik následujících dnů. Nechybí sjízdnost řek, meteoindexy a stav ovzduší.

Centrum – Tak jako většina velkých portálů, i Centrum čerpá informace o počasí z agentury Meteopress. Web je pěkný a oproti jiným serverům, zde naleznete také informace o alergenech, což je v letních dnech informace nad zlato.

iDnes – I další velký hráč ve zpravodajství má počasí velice propracované. Informace jsou čerpány z ČHÚ a naleznete zde podrobné informace o oblačnosti, srážkách, blescích, ozónu apod. Navíc se lze rychlým klikem dostat na snímky z družic.

Další tipy na počasí v ČR i ve světě

Kromě velkých portálů existuje řada dalších webů zabývající se problematikou počasí a aktuálních informací o ovzduší. Zmiňme v krátkém přehledu alespoň některé z nich.

E-počasí – Tento portál je doslova nabit informacemi, je zde jak krátkodobá, tak dlouhodobá předpověď, webkamery, informace ze světa, satelitní snímky či meteorologické mapy. Vše je zabalené do úhledného moderního designu, který nepostrádá přehlednost.

Meteocentrum – Jednodušší web, který v základu uvádí obecné informace ve velmi jednoduché grafice. Doporučujeme navštívit sekci Encyklopedie, kde se můžete dočíst o některých speciálních pojmech z oblasti meteorologie.

In-Počasí – Posledním zmíněným webem je In-Počasí, který nabízí spíše všeobecný přehled nad situací u nás a ve světě. Velmi chválíme přehledný design. Pro další informace si autor sahá na zahraniční weby, kupříkladu na WetterZentrale.

Závěrem

Samostatnou kapitolou jsou nejrůznější doplňky pracovní plochy nebo internetových prohlížečů, které dokáží počasí ze zvoleného regionu přenášet v reálném čase na obrazovku počítače. Takových existuje obrovské množství a využijí je obvykle pouze ti z vás, kteří jsou na počasí závislí vzhledem k výkonu povolání či sportu.

29. 5. 2008

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...