Úvod > Články > Pojďte s námi do noci lovit poklady

Pojďte s námi do noci lovit poklady

O geocachingu jsem toho už docela dost slyšel, něco jsem i četl, ale zúčastnit se ho na vlastní kůži se mi podařilo až nyní. A není to špatné. Vyrazit někam ven s kompasem a GPS, abyste nalezli tajnou schránku, je napínavé a vzrušující.

Přemýšlel jsem původně, že bych dnešní článek pojal jako rozhovor s Haraldem, který mě na lov pokladů takhle v pátek krátce před půlnocí vytáhl, podrobnosti mám také od něj, ale jelikož je velmi zaměstnán, nebudu mu ubírat volný čas, který může věnovat hledání dalšího pokladu. 

Co to vlastně je? Nejvíc se toho dozvíte na oficiálních stránkách www.geocaching.com. Kdosi kdesi něco ukryje a je na vás, abyste to našli. Lov pokladů v moderní době, máte souřadnice na GPS, Harald používá telefon a elektronický kompas. Kdo se geocashingu věnuje? Prakticky kdokoli. Jak už jsem řekl, Harald je velmi zaměstnaný člověk, který sedí více než deset hodin denně v kanceláři. Nějaký relax potřebujeme každý a posilovna není zkrátka pro každého. Tento koníček se dá přitom provozovat kdekoli - ve městě i na venkově, doma i zahraničí. Jde jen o to, aby se našli minimálně dva hráči v okolí. Schovávat si schránky jen pro sebe tak nějak není ono. 

Nejdřív si tedy zjistíte, kde nějaké poklady jsou (to jste zvědaví, co je to za poklady, že?), naplánujete si, kudy se k nim zhruba chcete dostat, a pak už jdete a kontrolujete kompas. Máte-li GPS s vizualizací ulic, přijdete asi o trochu zábavy, ale i tak to stojí za to. Když se napojíte na internet, dostane se vám i nápovědy, abyste zcela netápali. 

„Kam se cihla vejde," čte Harald, když bloumáme kdesi nad nuselskou radnicí skoro v úplné tmě. Veřejné osvětlení moc jasu nedodá. Vilky, ve dne skvělý výhled a prima hospoda za rohem. A my se tu šouráme, abychom našli něco zvíci cihly. 

Někdo jde. „Mudlové by nás neměli vidět," poznamená Harald a zastaví hledání. Po chvíli lidé odejdou a my zase šátráme ve spárách cihel. Nikde nic. „Asi sem budu muset ve dne," bručí kamarád pod vousy (které nemá), ale já skoro hned potom nacházím obstojně ukrytou igelitku, ve které je plastová krabička s bločkem, náramkem na ruku, mincí a tužtičkou. V bločku jsou desítky jmen s udanými časy, kdy se tu kdo zastavil. Předchozí hledač tu byl jen pár hodin před námi. Tak teď tam budu i já a Harald. 

Ty věci, co jsou v krabičce, jsou putovní. Můžete si je vzít pod podmínkou, že tam necháte něco na výměnu. My se spokojili s objevením. Krabici uložím na místo a schovám za cihlu právě v okamžiku, kdy se zpoza rohu vynoří pár nametených týpků. Uf. Snad mě neviděli.

Za chvíli už jdeme k Botiči, kdesi u Divadla na Fidlovačce má být další poklad. Od našeho pouhých čtyři sta metrů. Jen se to musí obejít... 

Než tam dojdeme, vím, že Češi si hrají rádi. V Praze bude dobrých pět stovek cachí. Jsou všude, ale pokud o nich nevíte, nenajdete je. Víte o nich jen vy a další hledači. Sociální skupina lidí, která se moc nestýká, ideální zábava pro noční procházky a pro samotáře, hraje prý i docela dost ITů. Dobrý koníček i pro rodiny s dětmi. „Plánuju si, kudy půjdu domů, abych našel další," svěřuje se Harald, který při kancelářské práci trochu pohybu ocení. 

Teď létá pracovně do Bukurešti, kde jich pár je taky. Když má čas, jde na lov. Jen tam má poněkud dobrodružnější charakter, třeba google maps nemají zdaleka takové rozlišení jako u nás. Při přiblížení září puntík schránky na velké šedé ploše. Pak už zbývá jen ten kompas a cesta městem, kde jsou celé čtvrti v demolici. Prý je to jak v postkatastrofickém filmu. Nikde nikdo, jen vy s kompasem a telefonem, jak se brodíte hromadami sutin... 

To je ovšem extrém, který však může mít svoje kouzlo. Další schránky naleznete v přírodě a u různých pamětihodností, kdekoli po celém světě. Jen se musíte informovat předem, abyste věděli kde a co zhruba musíte hledat. Asi se na to dám taky, bavilo mě to. Vsadím se, že pokud zažijete jen jedno hledání, získáte k tomu pozitivní vztah a časem třeba najdete i místo, kam uložíte vlastní schránku s pokladem. Lovu zdar!

11. 10. 2008

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...