Úvod > Články > Kdo vyhrál americké volby v Česku

Kdo vyhrál americké volby v Česku

Že Obama vyhrál, už není třeba zdůrazňovat, protože je přeobamováno. Teď jde jen o to, aby přešla krize a my si mohli kupovat baracky bez obam. Pojďme se ale podívat na volby z pohledu českých internetových médií.

Měl jsem nepopiratelnou výhodu v tom, že jsem se večer před volbami prolil několika litry zeleného čaje. Usnout nešlo - sledoval jsem volby. A rovnou ve velkém. Nemaje televizi, seděl jsem u internetu a každých pár minut obnovoval Reuters, Aktuálně, iDnes a další. S přehledem tak mohu říct, kdo vyhrál volby z českých médií. Tak vyrovnaný zápas to rozhodně nebyl.  

Proklikat se všemi našimi většími servery není taková potíž, a tak se včerejšek ukázal jako dokonalý test českých internetových médií. Lidovky na jakoukoli snahu absolutně rezignovaly, iHned se snažil o jakýs takýs on-line, ale pak jeho redaktoři (asi ve 3 hodiny ráno) nejspíš odpadli, vytuhli, nebo ještě něco horšího, zkrátka další aktualizace se nekonaly tak dlouho, že jsem je přestal sledovat.  

Slušné ambice měl virtuální Týden, který si i obstojně poradil s grafikou, ale výsledek také nebyl nic moc. Přesto je zde omlouvající argument - je to v originálu týdeník a lidi nejsou. Natož v noci z pondělka na úterý, což byla škoda.  

Kromě zahraničních médií (za sledování stálo především Reuters) se s volbou amerického prezidenta popraly v zásadě jen dva deníky se ctí (teď mě napadá, že jsem asi nekliknul na Novinky, ale že by mi to vadilo, říct nemohu). Prvním z nich je iDnes. 

Bylo vidět, že na on-linu voleb nedělá jeden člověk, aktualizace utěšeně přibývaly, ale svoje mouchy to mělo. Grafika například byla pro Kočku, tedy vypadala jako od kolotočů. Dívat se na ni nedalo, navíc třeba Reuters s ní byli rychlejší. Co ovšem chybělo zpravodajství na iDnesu přímo bolestně, byl hlubší vhled do problematiky. Noční služba překládala a opisovala, ale tím to končilo. Vlastní invence se redaktorům nedostávala. 

Nakonec zbývá ohodnotit Aktuálně. Na konec se nechává to nejlepší. Jinak tomu není ani v dnešním článku. Pavel Tomášek se na volby specializuje a noční práci internetového deníku komentoval takto: „Bylo nás celou noc vzhůru víc, tři píšící, editor, fotoeditor a grafik. Tak snad jsme tohle „cvičení" nedělali zbytečně." 

To rozhodně nedělali. Grafika na Aktuálně si vzala za vzor tu z Reuters, ale obnovovat ji stíhali díky televizi snad ještě rychleji než zdrojový server. Pokud nastala prodleva, byla pouze minimální. Informace byly navíc uváděny v souvislostech, a tak byl on-line Aktuálně jediný, který nepapouškoval zahraniční agentury. 

Aktuálně bylo také nejspíše první, kdo v České republice ohlásil Obamovo vítězství. Přesně ve 3:25 se objevila v on-linu holá a lakonická zpráva znějící zhruba takto: „Obama získal Ohio a bude prezidentem USA." Byla to sice pravda, ale získaná dedukcí a zatím nepodložená přesnými výsledky. Mohlo se stát ledasco.  

Během krátkého okamžiku věta zmizela a nahradil ji poněkud neutrálnější komentář: „John McCain ztratil další klíčový stát, když prohrál v Ohiu s Barackem Obamou. Žádný republikánský kandidát se v historii nestal prezidentem bez vítězství v Ohiu. Spolu s porážkou v Pensylvánii znamená výsledek v Ohiu, že Johnu McCainovi se uzavírá cesta do Bílého domu." 

Právě to byl důkaz naprosté připravenosti redaktorů Aktuálně. Obamovo vítězství se ve 3:25 neodvážil minimálně u nás ohlásit nikdo. Se závěry se čekalo i v zahraničí, i když všem odborníkům už muselo být jasné, že volby skončily, stejně jako to věděli redaktoři v Holešovicích. 

Zcela upřímně mohu říci, že jsem rád, že alespoň jediné médium v Česku odvedlo v jednom z nejdůležitějších okamžiků internetové historie tak profesionální práci. Usnout se mi podařilo až cca ve 4:15, kdy se situace skutečně zklidňovala. Volby amerického prezidenta byly tou dobou definitivně rozhodnuty. U nás je vyhrálo Aktuálně.cz.

8. 11. 2008

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...