Úvod > Články > Akademický titul bez studia? Proč ne.

Akademický titul bez studia? Proč ne.

Se stále více se rozvíjejícím internetem přibývá "vysokých škol", které vám udělí diplom za vaše zkušenosti. Praxe je přece cennější než nějaké abstraktní studium, nemyslíte? Následující text se tak bude věnovat nejen "Degree mills".

Mít vysokoškolské vzdělání se dnes zdá být téměř nutné pro většinu vyšších řídících funkcí, výkon celé řady zaměstnání apod. Mnozí lidé postupně přicházejí na to, že směr, kterým se v mládí vydali, nebyl ten správný a že s titulem v kapse by to bylo o poznání snazší. A tak mnozí nevědomky (ti ostatní vědomě) zkusí něco, co je běžně označováno za Degree mill, Diploma mill nebo samotnými instituty za "Life Experience Degree". 
 
O co jde? Patřičný institut vám za vyplnění formuláře a finanční obnos daruje akademický titul. O jeho udělení rozhoduje zpravidla nějaká rada, (nikdo však neví, kolik má členů a zda vlastně reálně existuje), a to na základě vámi uvedených zkušeností. Ty formálně transformuje na předměty ohodnocené kredity a vystaví vám titul. Jak snadné. Právě tato cesta mnohé lidi zláká. Je to snadné a přitom to zní poměrně logicky. A ani poplatek (většinou do 10 tisíc korun za bakaláře) není tak neúnosný. 
 
Problém je ale v tom, že touto cestou udělují diplomy zpravidla instituce zcela nelegálně. Jedná se o bývalé vysoké školy, které nezískaly další akreditaci, nebo jen instituty, které se rozhodly vydávat se za univerzity. Často se zaštiťují nejrůznějším členstvím v asociacích a podobně. Skutečností je, že nejsou registrované u ministerstev školství (či jiných příslušných institucí) a jelikož jsou tituly chráněny ochranou známkou, udělují je nelegálně. Ve většině civilizovaných zemí je jejich udílení a používání trestné. Z tohoto pohledu je zajímavé Švýcarsko, kde titul takto získaný můžete používat, ale nesmíte díky němu mít bussines profit. Pokud vám ale pouze "dělá dobře" oslovení pane doktore, ničemu to nevadí. 
 
Aby celá situace nebyla příliš přehledná, připojíme ještě dvě poznámky. Prvně je potřeba říci, že v USA (odkud většina Degree mills pochází) je v různých zemích různý zákaz těchto institucí a navíc zde platí zákon, že stát nemůže regulovat výuku teologických studií. Získat tedy titul z teologie z Degree mills je někde na pomezí legálnosti a ilegality a ani americké soudy v tom nemají zcela jasno. To ani nemluvím o neakademických titulech jako MBA. Druhou komplikací (té se budeme věnovat níže) jsou čistě elearningové univerzity. Píšete testy, seminární práce apod., ale vše čistě z tepla domova. Výsledkem je obvykle uznávaný a platný titul, tedy on-line univerzity není možné zaměňovat s Degree mills. 
 
Pokud se tedy rozhodnete pro on-line studium, je dobré se podívat na to, zda má příslušná univerzita akreditaci u ministerstva školství. Je potřeba zdůraznit, že UNESCO nemá právo udělovat akreditace ani potvrzení o kvalitě (čímž se mnohé Degree mills zaštiťují) a podpis advokáta také není směrodatný, protože nepotvrzuje platnost diplomu, ale pouze to, že ten, kdo jej podepsal, je opravdu patřičná osoba. 
 
Jen pro představu, o jak velký obchod jde. V roce 2004 bylo za falešné tituly utraceno odhadem 200 miliónů dolarů. To je asi 10-20 miliónů dolarů pro velkou falešnou školu, která může vyprodukovat až 500 Ph.D. studentů za měsíc. 
  
K dispozici jsou obvykle bakalářské, magisterské i doktorské tituly. Kromě nich pak pochopitelně oblíbené MBA. Tituly jsou uváděné v anglosaské formě, tedy jako BA, MA apod. Obecně se velmi nedoporučuje takovéto tituly pořizovat a hovoří se o nich jako o časované bombě ve vašem životopisu. I přes všechno výše řečené se najde mnoho lidí, kteří do podobné aktivity investují. 
 
Poměrně rozsáhlý seznam Degree mills naleznete například na anglické Wikipedii. K seznamu jen upozorním, že se často Degree mill liší od solidní univerzity pouze o jediné písmenko. I pro zaměstnavatele znalých univerzitních poměrů nemusí být na diplomu nic podezřelého, protože podle výslovnosti danou univerzitu zná! My se zde nyní pokusíme uvést několik praktických příkladů, jak si pomocí takovýchto institucí zajistit "vysokoškolské vzdělání" a podíváme se i na přehled cen.

Anglosaské tituly - přehled

 Zde nabízíme přehled nejčastějších akademických titulů udělovaných ve spojených státech a tedy i produkovaných Degree mills.
B.A.Bachelor of ArtsEkvivalentní s českým Bc. především pro humanitní a sociálně - vědné obory.
B.Eng.Bachelor of EngineeringBc. z technických škol.
B.F.A.Bachelor of Fine ArtsBc. z uměleckých škol, odpovídající českému BcA.
MBAMaster of Business AdministrationVyšší titul z oblasti managmentu, u nás jej udělují univerzity především ve spolupráci se zahraničními partnery.
LL.MMaster of Lawsabsolvent právnické fakulty.
M.S. / MScMaster of ScienceMgr. z přírodních věd, informatiky či ekonomie.
M.A.Master of ArtsMgr. z  převážně humanitních nebo společensko - vědních oborů.
M.Eng.Master of EngineeringIng. magisterský titul z technických škol.
M.F.A.Master of Fine ArtsMgr. z oblasti umění, ekvivalent MgA.
M.Div.Master of DivinityMgr. teologie.
M.D.Medical Doctordoktor medicíny.
M.Pol.Sc.Master of Political SciencesMgr. z politologických věd.
Ph.D.Doctor of PhilosophyVelký doktorát. Uděluje se v oblasti všech vědních oborů.

Praktický příklad

Zisk případného titulu je velmi snadný. Většinou stačí vyplnit formulář se jménem, příjmením, datem narození, adresou a zkušenostmi. Formálně je předpokládána zkušenost v délce standardní formy studia toho kterého stupně. Získat výjimku není ale vůbec obtížné. Univerzity, které nabízejí plně distanční vzdělávání, pak umožňují často jakýsi kombinovaný model, kdy je vám uznáno až 99 kreditů a dalších čtyřicet až osmdesát musíte získat studiem. 
 
Ceny se pohybují již kolem 150$, magistr je za 200$ a Ph.D. získáte za 250$. K dispozici jsou výhodné balíčky, které vám ušetří nějaký ten dolar. Kromě toho jsou vánoční akce a podobné marketingové tahy směřující k zakoupení co nejvíce titulů. K dispozici je často také nižší akademické vzdělání nebo maturita. Nabídky jsou poměrně široké, někdy lze koupit i lékařský titul, což mám pocit, že je asi nejvíce alarmující informace. 
 
Některé nabízejí dokonce nastavení data, kdy jste ten který titul získali, aby vše vypadalo co možná nejdůvěryhodněji. Vše se tedy řídí pravidlem náš zákazník, náš pán. Přijímány jsou všechny druhy platebních karet. 
 
V následující tabulce vidíte přibližný přehled cen (v amerických dolarech) pro několik Degree Mills:


V tabulce nejsou uvedeny tituly MBA, které jsou stále velice populární. Jejich cena je zpravidla obdobná jako u titulů Ph.D. Zajímavé je, že tituly nižší jsou zpravidla levnější. Přitom se jedná o stejně zbytečný kus papíru jako u diplomů vyšších.

Závěr

Jak již bylo naznačeno, celá situace je ještě komplikována tím, že existují skutečně akreditované studijní distanční on-line univerzitní programy, které vám mohou udělit akademický titul zcela platně. Cena je zpravidla v řádu tisíců až desetitisíců amerických dolarů. Také tyto university vám udělí titul z části za zkušenosti, ale musíte prokázat (nebo někdo za vás) určitý um u absolvování většího či menšího množství předmětů. Zakončení předmětů je zpravidla esej, výjimkou nejsou ani on-line testy či obsáhlejší seminární práce. Vždy hodně záleží na konkrétní škole. 
 
Mezi nejčastěji poškozené Degree mills jsou považováni zaměstnavatelé, falešně nalákaní klienti a pak ti, co titul získali poctivě, neboť jejich snaha při studiu je tímto značně degradovaná. Kritice se nevyhnou ani internetové vyhledávače či portály, které přijímají od takových společností zakázky na reklamu. 
 
Ještě jednou zdůrazňuji, že se jedná o časovanou nálož ve vašem životopisu a že sahat k ní se nevyplácí. Můj osobní názor je takový, že falešný titul lze vyrobit přinejmenším levněji v domácích podmínkách díky snadno dostupným zdrojům předloh a grafických programů. Platit 500$ za kus papíru je opravdu hloupé. Na druhou stranu je zřejmé, že s rozvojem distančního vzdělávání, e-learningu a internetu vůbec bude Degree mills přibývat. A současné univerzity i státy musí hledat cesty, jak tomuto trendu co nejúspěšněji vzdorovat.

22. 1. 2009

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.