Úvod > Články > Je lepší kabel, nebo DSL?

Je lepší kabel, nebo DSL?

Internetový magazín NetworkWorldFusion uveřejnil na svých stránkách dva zajímavé názory dvou odborníků, z nichž každý měl obhájit svou tezi.

Tom Cullen, takto viceprezident sekce Internetové služby firmy MediaOne (kabelový, TV a internetový provider se sídlem v americkém Denveru), zastává názor, že kabel je pro koncové zákazníky lepší. Mark Housman je viceprezidentem marketingu společnosti Paradyne, přední firmy s digitální sítí, která sídlí v Largo na Floridě, a ten hájí tvrzení, že lepší je DSL.

Kabel je lepší

Tom Cullen se ve svém příspěvku ohání tvrzeními odborných expertů, podle nichž vysokorychlostní přístup k internetu zajišťuje nejlépe kabelový modem. Podle Kinetic Strategies se v USA dostane domácností 1000 kabelových modemů denně.

Rychlosti kabelových připojení jsou padesátkrát rychlejší než běžné dial-up modemy o rychlostech 28,8 kb/s a v některých případech jsou rychlejší než T1 linky. Navíc kabelové sítě nabízejí levnější ceny. Ceny za kabelový modem jsou srovnatelné se službami DSL, pokud jde o ISDN, T1 nebo vysokorychlostní bezdrát, pak ještě nižší. Kapacita linek je tak velká, že dovoluje i připojení kabelové televize.

Kabelové systémy pracují na sdílených platformách, což znamená, že každý účastník je připojen k jednomu uzlu (ten se rovná zhruba 250 – 500 domácnostem) a účastníci tak sdílí jednu šířku pásma. To vede k úvahám, že o ni vlastně soupeří, kdo „urve“ víc.

Na rozdíl od telefonních linek, kde je každému uživateli vymezena určitá konektivita, kabelový uživatel se dostává na síť mnohem rychlejším způsobem. Např. jeden uživatel si stáhne nějaké informace a pak si je začne číst. Další uživatel během této oddechové chvilky může využít celou šířku pásma, ne jen vymezenou.

A konečně, připomíná Tom Cullen, ačkoliv DSL pracují s vysokými rychlostmi, pracují na relativně nízkou vzdálenost. Například váš soused přes ulici tak může mít DSL, ale vy už ne, protože jste daleko od centra. Navíc méně než 35 % domácností je vybaveno pro DSL – je potřeba stále nová infrastruktura, aby se DSL dovedlo tam, kde není, zatímco kabely jsou již skoro všude.

Jak roste počet uživatelů na internetu, považuje Tom Cullen kabelové připojení za ekonomičtější, smysluplnější a rychlejší.

DSL je lepší

Mark Housman se ve svém textu snaží dokázat, že DSL (digital subscriber line) je jedinou praktickou volbou pro zákazníky. Podle něho jsou kabelové modemy něco, co stálo v počátcích telefonie. Jakmile se může zákazníkům nabídnout soukromá linka, berou ji.

Operátoři DSL navíc nabízejí kvalitní servis na vysoké úrovni, zatímco kabeloví jsou dobří obchodníci, kteří pracují s balíky služeb a cen bez individuálních smluv.

Výhody DSL jsou však nasnadě – DSL se snadněji instaluje, přičemž linku již máte přímo domů zavedenou. Můžete si pak objednat telefonem donášku pizzy, zatímco současně vaše drahá polovička stahuje e-maily. Než se může nainstalovat kabelový modem, je potřeba, aby se kabelové vedení vyplatilo a zaplatili je i vaši sousedé.

Za druhé – DSL zaručuje šířku pásma. U kabelového spojení je sdílená a nejsou žádné záruky, že dosáhnete maximální rychlosti. Download při velkém zatížení sítě a mnoha účastnících může být 33 kb/s, stejný jako DSL.

A co domácí síť? Pokud je za připojeným PC více účastníků, kabelový modem vám je nedovolí připojit, protože nenabízí subaddressing nebo možnosti LAN, na rozdíl od DSL.

A co bezpečnost? Sice vám asi kabeloví operátoři budou tvrdit něco o enkryptování, ale jen u DSL můžete vytvořit virtuální privátní síť, pevnou nebo dynamickou IP adresu, zatímco u kabelového připojení se vám dostane jen dynamické. Nemáte ani možnost volby koncového bodu – kabel končí u jednoho operátora, zatímco služby DSL mají propojení do sítí mnoha providerů.

Takže – zakončuje Mark Housman – DSL jasně vede ve výkonu, kvalitě služeb, bezpečnosti, funkcionalitě a dostupnosti.

15. 4. 2005

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...