Úvod > Články > O odchodu z Facebooku uvažuje více než polovina dotázaných uživatelů

O odchodu z Facebooku uvažuje více než polovina dotázaných uživatelů

A další novinky uplynulých dní: Radiokomunikace předvedly zemské digitální vysílání v HD kvalitě -- Novell hledá kupce -- a více...

Novell hledá kupce

Společnost Novell, která je nesmazatelným písmem zapsána pod unixový i linuxový průmysl, hlásí, že je na prodej. V březnu již odmítla nabídku skupiny Elliot Associates, která ji nabízela 2 miliardy dolarů (více než 40 miliard korun). Nabídka podle slov dozorčí rady firmy byla však příliš nízká. Píše o tom Wall Street Journal.

Novell podle Wall Street Journal čekal na nabídky investorů do konce minulého týdne a bude z nich vybírat. Zároveň si ponechává další čas na rozhodnutí a čeká na další nabídky. Společnost údajeně dostala kolem dvaceti nabídek různých firem.

O odchodu z Facebooku uvažuje více než polovina dotázaných uživatelů

Příležitost k vystavěné nové sociální sítě, která by nahradila Facebook – o tom se v posledních týdnech hovoří víc než kdy předtím. Důvodem jsou stále větší obavy o soukromí a nevýhodné podmínky, které Facebook v tomto ohledu má. Poslední anketa na webu bezpečnostní firmy Sophos ukázala, že odchod zvažuje více než polovina z 1600 dotázaných. Ze sítě přitom odešlo již 16 procent uživatelů, kteří se průzkumu zúčastnili. 30 procent uživatelů uvedlo, že kvůli obavám o soukromí z Facebooku odejdou "s vysokou pravděpodobností", další 30 procent tuto možnost označilo za "možnou".

Shodně po 12 procentech respondentů z Facebooku odmítá odejít a druhá skupina odchod nepovažuje za pravděpodobný.

Sex.com jde opět do dražby

Jedna z nejcennějších internetových domén na světě je opět na prodej. Dosavadní majitel, kterým je zkrachovalá společnost Escom, ji po poradě s věřiteli nabízí zájemcům. Doména měla jít do aukce již v březnu, ovšem ta se vzhledem ke konkurznímu řízení, které s Escomem zahalili někteří z věřitelů, nekonala.

Escom doménu sex.com koupil v roce 2006 za 14 milionů amerických dolarů.

Radiokomunikace předvedly první zemské digitální vysílání v HD

České Radiokomunikace pořádaly konferenci "Svět televizní budoucnosti", na níž se snažily představit plány ohledně nové generace zemského digitálního vysílání v HD kvalitě, tzv. DVB-T2. Na závěr konference byla tato technologie předvedena spuštěním vysílání DVB-T2 ze žižkovského vysílače v Praze.

Současné terestriální digitální vysílání neumožňuje přenášet obraz ve vysoké obrazově kvalitě (HD), ale jen jeho standardní podobu (SD).

"Výhodou nového standardu DVB-T2 je zvýšená kapacita a vysoké rozlišení obrazu v pozemním televizním vysílání, které přináší lepší kvalitu obrazu efektivnějším způsobem a větší potěšení ze sledování televize. Tento standard nabízí divákům reálný zážitek z obsahu ve vysokém rozlišení a také množství doprovodných služeb jako prostorový zvuk, výběr jazyků nebo multimediální EPG (elektronický průvodce programů)," uvádí společnost ve zprávě.

"Zkušenosti našich kolegů z Velké Británie ukazují, že nejen technologie ale i jednotlivé televizní stanice a diváci jsou připraveni na novou generaci vysílání, která jim přinese intenzivnější zážitky díky vysokému rozlišení obrazu," uvedla Jane Hannah, generální ředitelka Českých Radiokomunikací. "Navíc tento nový standard umožňuje mnohem efektivnější využití frekvencí, neboť jeden DVB-T2 multiplex může přenášet až 20 programů ve standardním rozlišení nebo až 5 programů v HD kvalitě, a tak je jedna frekvence využita pro větší počet programů."

"Ostrý test vysílání v HD ukázal, že jsme ve spolupráci s našimi partnery z řad operátorů televizního vysílání a dodavatelů technologií připraveni spustit pilotní vysílání DVB-T2 ve velkých městech České republiky," komentoval přímý přenos HD obsahu ze Žižkova Kamil Levinský, obchodní ředitel Českých Radiokomunikací. „Když Český telekomunikační úřad vyčlení potřebné frekvence pro DVB-T2 síť, český divák bude moci přijímat kvalitní obraz a širší nabídku programů již za dva roky od přidělení kmitočtového pásma.“

Vysílání v HD kvalitě je v současnosti dostupné v sítích kabelových operátorů, na satelitech nebo přes platformu IPTV.

Vyšel operační systém OpenBSD 4.7

Jeden z nejbezpečnějších operačních systémů, který je navíc dostupný zdarma, vyšel v nové verzi. OpenBSD 4.7 přináší především zlepšenou podporu řady hardwaru, HD DVD a Blu-Ray disků a vylepšuje také podporu souborového systému FAT32.

Stejně jako linuxové systémy OpenBSD je zabaleno do grafických rozhraní GNOME nebo KDE (ve starší, konzervativní verzi 3.5.10). Nechybí samozřejmě populární programy jako Firefox nebo kancelář OpenOffice.org.

OpenBSD je dostupný nejen pro platformu i386 nebo AMD64, ale rovněž pro PowerPC, SPARC, MIPS a jiné. Zájemci mohou stahovat z oficiální stránky systému nebo si objednat CD.  

24. 5. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...