Úvod > Články > Google proměňuje e-mailovou komunikaci

Google proměňuje e-mailovou komunikaci

E-mail už nikdy nebude stejný. Google po dlouhém testování přišel s novou funkcí svého Gmailu, která má ohromit svět. Spoléhá na to, nač lidé dnes nejvíce slyší – na úsporu času. A zdá se, že trefil hřebíček přesně na hlavičku.

Prioritní pošta přichází s jedinečnou novinkou – rozdělí za vás vaše e-maily na důležité a nedůležité, čímž ušetří váš čas. Je pochopitelné, že něco podobného využijí zejména lidé, kterým chodí desítky až stovky emailů denně, ale o celkové užitečnosti něčeho podobného se nemusí vůbec diskutovat. Podle výsledků z betatestingu ušetří uživatel Prioritní pošty až 16 % času, což v kontextu větších časových úseků nejsou vůbec malá čísla. Systém v Googlu vyvíjeli a testovali osmnáct měsíců, aby jej připravili do podoby, která je masově využitelná.

Jak to celé funguje? Jednoduchým přepnutím spustíte ve svém Gmailu systém Prioritní pošty, která okamžitě z předem získaných dat z vašeho e-mailu vytáhne relevantní zprávy, které jsou pro vás jednoznačně důležité. Okamžitě je roztřídí a přeřadí do první skupiny ve vašem inboxu.

Skupiny jsou zde nově tři. Důležité a nepřečtené maily, maily označené hvězdičkou a vše ostatní (spamy pochopitelně i nadále spadají do vlastní speciální složky). Po přečtení se zpráva z prioritní přeřadí do kolonky Vše ostatní, ale zůstane označena speciálním znakem pro důležitost s poznámkou, že byla přečtena či archivována. Přepínat mezi prioritní poštou a obyčejným účtem není nic složitého.

A oč se vlastně jedná? Základem je násobná schránka (multiple inbox), se kterým Google přišel už před drahnou dobou. Nové jsou však algoritmy, které vypočítávají relevanci vašich e-mailů podle chování ve vaší vlastní schránce. Záleží pochopitelně na tom, jak často si s kým píšete, kolik času věnujete jeho odpovědi, koho máte v kontaktech na prvních místech… Důležitá jsou ale i klíčová slova, která se opakují ve vašich e-mailech a systém je vyhodnotí jako relevantní.

Je pochopitelné, že systém není dokonalý a občas se splete a označí nedůležitou zprávu jako důležitou a naopak. Proto mu dal Google schopnost učit se. Není nic snazšího než pomocí znaménka plus a mínus měnit důležitost mailu podle sebe. Systém si z vašeho zásahu vezme ponaučení a příště vykoná úkon bezchybně.

K dispozici je také jednoduché nastavení, v němž můžete přizpůsobit několik základních propriet jako třeba počet zobrazovaných zpráv, aby se vám ve schránce pohodlně pracovalo.

Po testování, které vás nejspíš nadchne, ovšem zůstane u některých e-mailů otázkou, proč je systém označil právě takto. Jedná se sice o zlomkové procento, ale i tak to pro vás zůstane záhadou. Pochopitelně se může vyskytnout i situace, kdy je pro vás e-mail důležitý z jiných důvodů než z těch, které Prioritní pošta odhaluje. V takových případech se musíte spolehnout na ruční označení ovšem bez možnosti vysvětlení, proč je dopis důležitý.

To je ale jen malá moucha nového dítěte v rodině Googlu. Každopádně se dá ale říci, že nám byla představena schránka nové generace, která udělala z Gmailu jasnou jedničku na trhu pro všechny, kteří pracují s velkými objemy e-mailů. Vzhledem k množství spamu v éteru budou podobné vychytávky do budoucna zcela nepostradatelné, protože čas bude dražší a dražší.

I když… Na závěr snad ještě jedna noticka pro milovníky velkého bratra – Google se o vás díky prioritní poště dozví zase o něco více… Ale to už je otázka priorit. 

1. 9. 2010

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...