Úvod > Články > Policie v Evropě šla po pirátech. Odnesly to i strahovské koleje

Policie v Evropě šla po pirátech. Odnesly to i strahovské koleje

A další novinky uplynulých dní: Google zobrazí výsledky vyhledání už při hledání... -- Červ "Here you have" vytvořil jedno z největších semenišť spamu v tomto roce -- a více...

Google nasazuje okamžité výsledky hledání

Vyhledávač Google projde další změnou. Firma v rámci Google Labs spustila novou službu Google Instant. Výsledky vyhledávání se ukazují již během samotného zadávaní dotazu. (Nejde pouze o našeptávač, jak si mnozí mylně myslí, ale rovnou o výsledky vyhledávání.).

Čím víc slov uživatel do vyhledávače zadá, tím více se budou zpřesňovat výsledky vyhledávání. Google uvádí, že Instant uživatelům ušetří v průměru 2 až 5 sekund při jednom vyhledávání. Rovněž slibuje lepší výsledky, protože "i když přesně nevíte, co hledáte, budete průběžnými výsledky při hledání navedeni."

Služba byla spuštěna nejprve pro uživatele Severní Ameriky, dostupná je i v Německu, Spojeném království, Francii, Itálii, Španělsku a Rusku. Podporovány jsou prohlížeče Chrome (5 a 6), Safari (5), Firefox (3.x) a Internet Explorer 8.

Google Instant lze zapnout na adrese http://www.google.com/instant/

Červ "Here you have" vytvořil jedno z největších semenišť spamu v tomto roce

Nový červ zmámý jako "Here you have" přetížil a ucpal spousty e-mailových serverů po celém světě. Podle společnosti Cisco vzniklá spamová síť byla jednou z největších v tomto roce. Její životnost však byla krátká.

Firma Cisco uvedla, že červ během pár hodin si na účet připsal až 14 procent veškerého spamu. Malware se šířil prostřednictvím e-mailových zpráv a uživatele vybízel k návštěve webové stránky, kde na ně už čekal speciální skript. Po spuštění napadl e-mailový klient Outlook od Microsftu a začal rozesílat e-maily dalším kontaktům. Červ se však šíří rovněž přes sítě a také USB klíčenky. Nejvíce byyl zasaženy podnikové sítě. Problémy nastaly údajně také v NASA.

Podle hlášení společnosti SecureWorks a jiných za červem stojí muslimský hacker s přezdívkou Irácký odpor, který patří do džihádské skupiny Tariq ibn Ziyad. 

Šéf Aceru: Výrobky Applu jsou mutantní viry

Stan Shih, zakladatel firmy Acer, označil výrobky Applu za mutantní viry. Odkazoval zejména na produkty jako iPad a iPhone, na které ostatní firmy marně hledají lék. Věří však, že výrobci PC časem najdou cestu, jak Apple izolovat a stanou se vůči jeho výrobkům imunní. Rozhovor přinesl magazín Digitimes.

Shih v přirovnáních však pokračoval. Podle něj jsou produkty jeho konkurenta něco jako kazety Betamax, kdežto PC spíše jako VHSky. Patrně tím narážel na to, že i přes svou kvalitu Betamax s masově používaným formátem VHS prohrál. Shih uznal, že Apple je ve své podstatě inovátorská a kreativní firma, ze které by si ostatní firmy z PC průmyslu měly vzít příklad.

Firma Acer v posledních letech zaznamenala vysoký růst prodejnosti notebooků a také netbooků. Nejen v USA, ale i Evropě a dalších částech světa se velice daří netbookům Aspire One. Acer v červnu překonal prodejnost počítačů Dell a stal se světovou dvojkou.

Policie v Evropě šla po pirátech. Odnesly to i strahovské koleje

Desítky policejních raziích proběhly v jeden den na mnoha místech Evropy. Policisté hledali "nelegální" obsah, nasdílené filmy, hudbu a programy. V Česku proběhly na studentských kolejích na pražském Strahově a dalších, blíže nespecifikovaných místech.

Koordinovaný policejní zásah se odehrál ve čtrnácti státech Evropské unie. Policisté šli po serverech, na kterých byl sdílen autorsky chráněný materiál, tahounem akce pak byly snímky, které se ještě nedočkaly ani oficiálního vydání na DVD a Blu-rayi.

Akce byla koordinována belgickou policií a zaměřena byla na 48 serverů, které takový materiál údajně nabízely. Razie se konaly v Belgii, Británii, České republice, Francii, Chorvatsku, Itálii, Maďarsku, Německu, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Rakousku, Švédsku a Švýcarsku.

Na středeční tiskové konferenci v Bruselu bylo oznámeno, že při akcích bylo zadrženo deset lidí, v České republice však žádný. Pět zadržených bylo z Belgie, ostatní byli z Polska, Norska a Švédska.  

Google konkuruje sám sobě. Neví, zda na tablety použije Chrome OS, nebo Android

Dva operační systémy, jedna firma. I přes dřívější slova o tom, že Chrome OS a Android -- oba postavené na linuxovém jádru, ale přesto odlišné -- si nebudou konkurovat, to vypadá, že přece jen jeden stojí v cestě druhému. Vyplývá to aspoň z různých prohlášení představitelů společnosti Google.

Ředitel pro mobilní služby Hugo Barra nedávno řekl, že Android přese všechny své výhody na mobilních přístrojích zatím nebyl optimalizován pro použití na tabletech. Přesto takové tablety již na trh míří (například Galaxy Tab od firmy Samsung se v Evropě bude prodávat od října). Barra slibuje, že pravý čas Androidu pro tablety přijde, až budou existovat ucelené mechanismy distribuce aplikací.

Mezitím však šéf Googlu Eric Schmidt při své přednášce uvedl, že díky otevřenosti kódů systému Google Chrome to bude právě tento systém, který výrobci budou na tabletech používat. Chrome OS původně byl vytvořen pro nasazení na netbooky, které v minulých letech zaznamenaly obrovský boom. Teď se však mediální a spotřebitelské nadšení týká spíše tabletů, což odstartovalo uvedení iPadu od firmy Apple. Schmidt uvedl, že Google partnerství s počítačovými výrobci oznámí ještě tento rok.

O tablety s Chrome OS projevily zájem už firmy HTC a Verzion. HTC mimo to ale prodává své mobilní přístroje právě s Androidem.

Pokud bychom si měli vsadit na to, co se na tabletech z této dvojice ujme, zvolili bychom Andoird. A to zejména kvůli dvěma faktorům: lidé Android znají z mobilních telefonů a také na tabletech budou mít možnost spouštět lokální aplikace. Tato možnost v Chrome OS chybí -- systém je totiž webcentrický, určený výhradně pro práci s webovými aplikacemi. 

 

13. 9. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...