Přijde vám, že OpenOffice.org je vzhledově zastaralý a poněkud nepohodlný? A nechtějí se vám utrácet peníze na MS Office? Pak možná stojí za zvážení právě kancelářský balík od IBM, který nabízí pohledný design, inteligentní práci s více dokumenty současně, podporu rozšíření a to vše pro Linux, Mac OS i Windows a zdarma.

Přiznám se, že před začátkem testování jsem byl poněkud skeptický. Kdysi jsem krátce používal první verzi Lotus Symphony, která ještě běžela na stařičkém jádře z OpenOffice.org 1.x,, což nebyla právě nejlepší zkušenost. První negativum se objevilo v Ubuntu hned při snaze o stažení balíčků, kdy IBM vytrvale nabízelo jen rpm. Pod Windows ale vše běželo tak, jak má, a ke stažení tak byla jak verze pro tento operační systém, tak také pro Ubuntu.

Pro stažení z oficiálních zdrojů je potřebné vyplnit jednoduchý formulář a pustit se do instalace. O tu by se měl postarat průvodce, který ale z neznámého důvodu nefungoval. Instalační soubor tak bylo potřebné spustit ručně, což bylo další ne úplně příjemné zdržení.

Start programu trvá o něco déle než u MS Office či OpenOffice.org, ale není to nic, co by se nedalo přežít. Oproti svým konkurentům sází na práci s více záložkami v jednom okně, což umožňuje poměrně pohodlnou práci s více otevřenými dokumenty. Ovládání je někde na půli cesty mezi MS Office a OpenOffice.org a nutno říci, že mně osobně v tomto ohledu vyhovoval Symphony asi více než oba tradiční balíky. Co působí ale jako pěst na oko, jsou šedá roletová menu v prostředí, které je sladěné do modra.

Navíc jejich vzhled je opět odkazem do dřevních dob OpenOffice.org 1.x či 2.x, což je škoda. Aplikace by byla jinak poměrně esteticky zdařilá. Některé dialogy jsou z mateřského balíčku převzaty celé, bez snahy o designové sjednocení, což opět zhoršuje výsledný efekt.

Práce s více záložkami je ale zajímavým bonusem oproti konkurenci - a pokud si na ni zvyknete, bude se vám jen obtížně přecházet zpět k víceokenní variantě. Zajímavé také je, že aplikace je jednoznačně zaměřena na uživatele, kteří používají širokoúhlé monitory.

V úvodu by se ještě slušelo říci, že balík tvoří tři produkty – textový editor, tabulkový procesor a nástroj na tvorbu prezentací. Zajímavostí je také integrovaný webový prohlížeč. Od něj toho nelze čekat příliš, ale je zajímavým nástrojem, pokud si chcete stahovat nějaká rozšíření, protože pro ně používá zvláštní funkci. Na běžné prohlížení ale asi není tou úplně optimální variantou. V kancelářském balíku chybí nástroje na správu pošty, kalendáře či kontaktů. Důvod je poměrně jednoduchý, neboť toto má IBM v samostatném (placeném) balíčku a zřejmě si nechce konkurovat. Nedostatkem je také chybějící databázový modul, který nemálo uživatelů textového editoru používalo na práci s citacemi.

Aplikace je kompletně lokalizovaná do češtiny a jedinou stinnou stránkou je kontrola pravopisu, která je sice v balíčku obsažena již při instalaci, ale její kvalita je velmi nízká. To pro českého uživatele podstatně snižuje kvalitu tohoto (jinak poměrně dobrého) produktu.
 

Textový procesor
 

Asi nejčastěji používanou součástí kancelářského balíku bývá textový procesor. V Lotus Symphony nenaleznete v základní instalaci žádné velké překvapení. Důležité funkce zde nechybí a běh je relativně svižný. O formátování textu se stará jak jednoduchý horní panel, tak také speciální panel v pravé části editoru. Jedná se o řešení poměrně pohodlné a přehledné, které je u širokoúhlých monitorů dobře použitelné, neboť text nemáte obvykle roztažený přes celou obrazovku. Méně užívané funkce jsou pak v klasickém roletovém menu.

Oproti OpenOffice.org potěší poměrně široká zásoba esteticky relativně zdařilých klipartů, se kterými se pracuje poměrně pohodlně. Dle mého soudu jsou hezčí než ty, které nabízí MS Office. V bočním menu nechybí ani navigátor, který může usnadnit práci především v rozsáhlejších dokumentech.

Práce s textovým editorem je pohodlná, rychlá a kvalitní  - a až na nedostatky kontroly pravopisu v češtině jí není příliš mnoho co vytknout. Zajímavé rozšíření funkčnosti nabízí zásuvné moduly, které umí například porovnávat dva texty, pracovat s makry, nabízejí on-line ukládání dat a mnoho dalšího. Celkově jsou určeny především pro komerční sféru, takže se Lotus Symphony dobře hodí především na práci ve větších firmách, zvláště pokud používají další produkty z řady Lotus.
 

Tabulkový procesor
 

Dle mého soudu si asi největší pochvalu zaslouží tabulkový procesor, který nabízí velice pohodlnou práci se vzorci i dalšími prvky. V levém panelu si můžete rozkliknout seznam funkcí a kromě zobrazení definic si je rovnou skládat do řádku, takže si není potřeba nic pamatovat, vše je rychlé a pohodlné. Podobně dobře je vyřešeno také formátování tabulek, které se jednoduchostí konečně přiblížilo Excel 2007.

Práce s grafy je standardní a pro obchodní účely poměrně dostačující. Zajímavá jsou také rozšíření, která umožňují využívat SharePoint, rychlou spolupráci mezi více uživateli, VBA makra nebo převod z HTML tabulek do ODF.
 

Prezentace
 

Také nástroj na tvorbu prezentací je možné hodnotit poměrně pozitivně. Nabídka témat vzhledu není nikterak široká, ale kvalitní a použitelná. K dispozici je řada efektů, kterými lze nastavit nejen přechody stránek, ale také pohyby jednotlivých objektů. Práce je opět relativně logická a intuitivní a v zásadě se nijak neliší od práce s Impress či MS PowerPoint.
 

Závěrem
 

Lotus Symphony 3 je rozhodně zajímavým počinem, který může být zajímavý jak pro jednotlivce, tak také pro firmy. Dle názorů na internetu nabízí lepší kompatibilitu s produkty Microsoftu, ale tuto zkušenost nemohu osobně nijak zvláště komentovat. Snad jen doplním, že podporuje nové formáty xdoc a podobné. Pravdou je, že špatná kontrola pravopisu je hendikepem dosti nepříjemným.

Na druhou stranu zde existuje řada doplňků, které z tohoto balíku udělají robustní nástroj pro nasazení ve firmách; od sdílení a kooperace až třeba po hromadnou konverzi dokumentů doc do odt nebo možnosti integrovat MSN klienta. Ovládání je poměrně příjemné a logické, lokalizace do češtiny úplná, i když občas poměrně netradiční (např. Vytvořit místo Vložit).

Na balíku bude ale potřeba udělat ještě velký kus práce, než se bude moci plně rovnat MS Office. Především designové sladění všech dialogů a položek by asi nezabralo zas až tolik času a jistě by uživatele potěšilo. Na druhou stranu originální přístup, kterým se vydalo IBM při užívání karet, je možné hodnotit jen pozitivně a představuje další konkurenční výhodu.

Pokud vám OpenOffice.org přijdou vzhledově zastaralé, ale nechcete se vzdávat ODF, je Lotus Sympohy 3 produktem, který jistě stojí za vyzkoušení. 

1. 12. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...