Úvod > Články > Vlastní hotspot v ruksaku

Vlastní hotspot v ruksaku

Stále více a více periférií využívá systém Wi-Fi pro připojení k internetu, od mobilních telefonů až po PSP či digitální kamery (Kodak EasyShare-One). Občas ale narazíme na problém – pokud není v dosahu hot spot, jsme vyřízeni.

Koumáci proto přišli na fintu – jedná se o spojení technologie Wi-Fi s relativně krátkým dosahem s mobilní technologií EV-DO, takže je možné využít periférie všude tam, kde máme signál pro mobilní telefon.

Potřebujeme k tomu tři maličkosti – bezdrátový gateway firmy Junxion Box za 700 dolarů, EV-DO PMCIA kartu firmy Verizon Wireless za 100 dolarů a batoh se solární nabíječkou, které prodává firma Voltaic Systems za dalších 230 dolarů. Potom už nezbývá, než dokoupit si pár drobností, jakými jsou 12voltová baterie, konektory a pár drátů, všechno dohromady v ceně kolem 35 dolarů, a chvilka kutění v dílně.

Výsledná rychlost je kolem 700 kb/s. Schéma celého zařízení si můžeme prohlédnout na stránce www.popsci.com. Junxion Box automaticky přidělí TCP/IP adresu pomocí DHCP.

Základem celého systému je Junxion Box, který umožňuje počítačům s běžným ethernetem či Wi-Fi rychlý přístup  k síti. Není k tomu potřeba žádný dodatečný software, vše je řízeno zabudovaným Device Managerem.  Systém podporuje všechny dnes běžné mobilní sítě a bezdrátové PC karty, ve většině případů můžeme využít veškeré internetové funkce, v některých případech dokonce i VoIP.

Batoh se solární nabíječkou zvládne dobíjet většinu malých periférií, vyláme si zuby jen na samotném laptopu. Na jeho vnější straně jsou tři sluneční panely, schopné generovat až 4 Watty. Uvnitř batohu je 2 200 mAh Li-Ion akumulátor, který ukládá přebytečnou energii a umožňuje použití i při horších světelných podmínkách. Nabití běžného mobilu trvá při plném slunečním světle 4 až 6 hodin.

Z podobné technologie pochopitelně nejsou mobilní provideři nijak nadšeni, neboť ruší zaběhlý systém jeden plátce – jeden systém. V nové konfiguraci stačí, aby si jeden člen výpravy pořídil neomezenou službu pro svoji modemovou kartu, což obnáší kolem 80 dolarů měsíčně, a ostatní mohou pomocí Boxu sdílet spojení. Každý Box může mít současně připojeny až 3 PC karty. Společnosti se momentálně rozhodují mezi možností vytvořit nějakou jednotnou frontu proti firmě Junxion, nebo mezi partnerstvím. První, kdo nesměle testuje vody, je Cingular Wireless, který uvažuje o spolupráci a prodeji Junxion Boxu.

Firma Junxion má zatím pouze kolem 200 zákazníků a svoji technologii prodává prostřednictvím firmy Trio Technologies.

30. 8. 2005

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...