Úvod > Články > Cloudová mračna se zatahují

Cloudová mračna se zatahují

Pohybujete-li se v kyberprostoru dnes a denně, pak vám asi neunikl moderní trend IT odvětví, kdy se ve velkém ruší serverovny a přechází se na ultravýhodné hostované služby. Mračna cloudových hostingů se tak zatahují nejen na serverovnami menších firem, ale zejména nad celým IT odvětvím, kterému je vsugerováváno, že cloud je to nejlepší, co nás mohlo potkat.

To, co se již delší čas děje v zahraničí, se nyní jako smrad táhne českou kotlinou. Ano, hovořím o cloudu. Pokud toto slovo slyšíte prvně, pak vězte, že jde v IT oblasti o pojem Cloud Computing, což v přeneseném významu slova znamená prostor pro hostované služby. Dalo by se říci, že ještě donedávna se cloudu říkalo virtuální serverhosting, ale přiznejme si, že cloud zní daleko lépe, moderně, emericky a má to ten pravý marketingový podtext. Ne, nemusíte mě hned tahat na pranýř nebo říkat, že se ten Prochiš snad úplně pomátl. 

Dobře chápu, že jde o trend doby, který nezvrátí žádný článek. Prezentace firem nabízejících cloud a praktická zkušenost s hostovacími službami mě ovšem donutila výjimečně zapnout mozek a trochu nad celou problematikou cloudu zapřemýšlet. Jak se říká u nás na Moravě, na každém šprochu, pravdy trochu. Následující modelový příklad vychází z určité osobní zkušenosti, kterou jsem zanesl raději do jiného prostředí, než ze kterého pochází.

Představte si, že jste majitelem střední firmy s 300 zaměstnanci, která dejme tomu vyrábí záchodová prkénka. A firmě se daří. Kdo by také chtěl sedět na starém, ohavném, socialistickém prkénku. Je moderní doba a lidé si berou na splátky kvalitní moderní prkénka z vaší firmy, která jsou dodávána jako vyhřívaná, s integrovaným rádiem, samočistící, desinfekční a vysoce kvalitní. Novinkou je také integrace digitálního displeje, který čítá, kolikrát kdo zavítal na toaletu, zda prkénko zvedl, nebo si na něj sedl a také integrovaný mikroprocesor vede profily lidí a pomocí čidel určuje, kolika kalorií jste se na WC zbavili.

Hospodyně pak mohou oprávněně spílat mužům, kteří nezvednou při potřebě prkénko – a v případě potřísnění se ozve alarm a zodpovědné osobě přijde SMS či notifikace na ICQ a Facebook. S Facebookem je možná plná integrace, ale o tom zase až jindy. To je ale jen tak bokem, abyste lépe znali portfolio vlastní prosperující společnosti. Jednoho dne zavítá do vaší kanceláře „příjemná“ návštěva obchodního zástupce jedné velké IT společnosti. Jó, takových těch obchoďáčků jste už viděli spoustu – přiléhavé sako, kravatka, košile jako u maturity, notebook na rameni a spousta vtíravých řečí a dotěrných otázek.

Výjimečně si jej vyslechnete a zjistíte, že vám nabízí perfektní službu, která vám ušetří spoustu peněz. Budete moci přesunout firemní intranet v Sharepointu do cloudu, zavedete ve firmě cloudový Exchange a to vše na cizím železe, což vám dle grafů pana chytráka-obchodníka ušetří spoustu peněz. IT oddělení můžete zrušit, protože vám panáček nabídne i vynikající outsourcing. Vše zní skvěle, nebudete muset vydávat peníze za železo, za licence produktů, za pracovníky softwarové podpory apod. Vše dostanete v hezkém balíčku.

A protože jste se na IT portálech dočetli, že cloud je nesmírně moderní, tak se do něj vrhnete po hlavě a podepíšete smlouvu s výhodnou cenou, ovšem s výpovědní lhůtou 36 měsíců. Jak skvělé. Vše se dobře rozběhne, vše funguje. IT oddělení je zrušeno a zkušení ajťáci se stali rázem čekateli na podporu v nezaměstnanosti.

Po čase ale zjistíte, že pošta nefunguje úplně ideálně, technická podpora cloudu funguje špatně, se zpožděním a požadavek na jakoukoli úpravu či přenastavení se rovná čekání na Godota. Službu reklamujete, situace se krapánek zlepší, ale celkově jste roztrpčeni a nešťastní. Jednoho dne bouchnete do stolu a rozhodnete, že se raději vrátíte k původnímu konceptu. Ouha, ale smlouva běží a peníze tečou jako Ganga. Dostáváte se do patové situace, ze které není cesty ven. Aneb, co peklo schvátí, to již nenavrátí. Navíc, pokud si vezmete do rukou kalkulačku, a stačí na to i ta obyčejná od Vietnamců, pak zjistíte, že za peníze, které jste vyhodili za cloud, byste po třech letech měli vynikající IT zázemí.

14. 4. 2011

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...