Úvod > Články > Lepší pozdě nežli později? Microsoft chce spustit vlastní "facebookovskou" síť

Lepší pozdě nežli později? Microsoft chce spustit vlastní "facebookovskou" síť

Už několik měsíců se proslýchá, že Microsoft spustí vlastní sociální síť podobnou Facebooku. Když v létě díru na trhu (z hlediska požadavků uživatelů) zalepil Google svou službou Google+, z Microsoftu "omylem" unikly údajné snímky připravované sítě, resp. uvítací stránky webu Socl.com. Nyní webem kolují další ukázky.

Nejeden komentátor však v úspěch společenské sítě Microsoftu nevěří -- Facebook si svou pozici pevně drží a pro znalejší uživatele je zde zmíněný Google+. A navíc, o sociální sítě různého typu (třeba se zaměřením na sdílení videí a fotek) se snažily zástupy rozličných firem, které nakonec musely zavřít krám. Ostatně stejně jako Microsoft třeba v případě Live Spaces, blogovací platformy sloužící i k výše zmíněnému sdílení obsahu.

Pravdou je, že slovo "sociální" ve webovém kontextu je dnes populární, ale už jaksi omšelé slovo. Na vlně boomu sociálních služeb se veze kdekdo, ale jen hrstka firem je úspěšná. Dobře to jde vidět například i na mikroblogovací službě Twitter, která zůstává ve své oblasti jedničkou a komunikačním kanálem číslo jedno, zatímco ostatní rychlokvašné produkty vysokou rychlostí mizí na smetišti dějin.

Několik webů v minulých dnech otisklo snímky sítě Socl -- malou galerii najdete například na webu The Verge. Na první pohled je jasné, kde se Microsoft inspiroval. Jde o jakési spojení Facebooku a Google Plus.

Socl, pokud jde soudit ze snímků a různých komentářů, má být mírně odlišný od Facebooku, Google+ či Twitteru. Vsadí totiž na vyhledávání a následné využití získaných odkazů. Zdá se proto pravděpodobné, že Socl využije i propojení s dalšími veřejně dostupnými profily a jejich obsahem, profily konkurenčních sítí. Microsoft tím chce zjevně zlepšit i relevanci vyhledávání vlastního enginu Bing, který pořád není tím pravým ořechovým (a jak ukazují čísla, celá divize je ztrátová).

Není sice jasné, kdy bude síť spuštěna na ostro, a zda vůbec, nicméně rostoucí popularita Google+ by mohla způsobit, že si Microsoft pospíší.  

21. 11. 2011

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...