Úvod > Články > Siri na vás „práská“ Applu

Siri na vás „práská“ Applu

Opatrnosti není nikdo dost, jak se o tom konečně přesvědčil jeden český hejtman, který podcenil schopnosti odposlechu. To v IBM jsou jiní borci, obávají se Siri, „tajemnice“ iPhonu a zaměstnancům ji zatrhli.

Důvod je jednoduchý – Siri pracuje tak, že hlasový povel je přenesen na firemní server někde v Severní Karolině, kde patřičný software „přeloží“ dotaz a přehodí ho na text. IBM si to všechno vysvětlila tak, že Apple zaznamenává, co si v IBM řeknou. 

A když už měli ten švunk, tak zatrhli také iCloud a Dropbox. Sichr ist sicher, říkala kdysi jedna německá reklama na cihly, bůh ví co s těmi daty budou špióni v dresu nakousnutého jablíčka dělat.

Pravdou je, že hlasový soubor skutečně jde do applovského počítače, Apple se s tím ostatně nijak netají a v návodu se to dočteme. Ve skutečnosti si toho Apple uloží víc, od jména, přezdívek a kontaktů až  po názvy písniček, a pokud máme spuštěnou i GPS, tak i to, kde právě jsme.

Otázkou je spíše to, co s těmito daty Apple dělá. Tady je informace poněkud mlhavá a mluví o tom, že je to všechno jen proto, aby byla Siri lepší a ještě lepší, až už bude úplně nejlepší. O kus dál je ovšem podobně mlhavé prohlášení, ovšem tvrdící něco naprosto opačného – data mohou být přenášena, upravována, uchovávána a použita pro vylepšení Siri a dalších produktů a služeb Applu.

Opatrnosti nikdy nezbývá, nicméně se reakce IBM zdá být poněkud paranoidní. Stejně tak by totiž každá firma musela dostávat kopřivku při představě emailů, CRM, Facebooku, cloudu a čehokoliv podobného. Pokud by každá firma chtěla reagovat podobným způsobem jako IBM a stahovat kalhoty již ve chvíli, kdy je k brodu daleko, Google by brzo začal ztrácet uživatele.

Celé to potom je velice zajímavé právě v případu IBM, který chce vydělávat na světě postaveném na cloudu, kde by měl mít každý přístup k datům kdykoliv a odkudkoliv. To samozřejmě není zcela bez nebezpečí, jako ostatně není nic. Najít tu správnou rovnováhu mezi paranoidou a přílišnou ležérností bude asi to, co bude ajťáky pálit nejvíc. IBM se zatím přiklonila na tu první stranu. Uvidíme, jak zareagují další giganti. 

31. 5. 2012

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...