Úvod > Články > Tajemné energetické výboje v Canneto di Caronia

Tajemné energetické výboje v Canneto di Caronia

V roce 2004 se odehrály v malém městečku u moře na Sicílii podivné události, které dodnes nebyly uspokojivě vyřešeny. Např. i při vypnutém proudu pro celé městečko hořely zásuvky.

Když už máme tu sobotu s rubrikou O IT nevážně, pojďme se dnes podívat do říše záhad a představit si jednu z mála, jež jsou pečlivě zdokumentovány, a přesto se je nepodařilo doposud vyřešit.

Začátkem ledna 2004 seděl ve čtyři ráno rybář ve své loďce na moři, když uviděl vyletět z moře jakési světlo, připomínající světlici. Během dne se našla další žena, která světlo viděla. Ale tehdy jejich příhodě nevěnoval nikdo pozornost.

Jenže už druhý den, 24. ledna, v bytě Nina Pezzina na via del Mare z nepochopitelných příčin náhle vzplála pojistková skříňka. Elektrárenská společnost skříň vyměnila za novou, moderní, jenže tu večer potkal stejný osud.

Poté už šly podivné události ráz na ráz. Antonio Siracusano sjel se svým Fiatem Fiorino na via del Mare, jenže auto začalo náhle samo houkat. Antonio Siracusano zastavil a vystoupil, a v té chvíli auto vybuchlo.

Další auto začalo hořet Nino Pezzinoovi, když předtím vydávala navigace divné zvuky. Centrála italského Telecomu tu noc zaznamenala, že veškeré mobily v oblasti kolem Canneto di Caronia začaly volat neexistující telefonní čísla, a přitom vysílaly na frekvencích, jichž normálně vůbec nemohou používat.

Flash disky byly zmagnetizovány, kompasy se zbláznily, vrata na automatické ovládání se sama otevírala a zavírala, spouštěly se alarmy a detektory bez zjevné příčiny.

Během následujících dní začaly z nevyjasněných příčin hořet zásuvky nebo elektrické spotřebiče ve 29 domácnostech. Nejprve je elektrárenská společnost Enel zkoušela opravit a vyměnit, ale když docházelo ke stejné situaci znovu a znovu, prostě celou oblast odpojila od proudu. Od 19. února byl v celé oblasti vyhlášen výjimečný stav.

A co se nestalo? Profesor fyziky Giuseppe Maschio, pověřenec italské vlády pro ochranu před katastrofami, v jednom z domů na via del Mare, kde také byla elektřina odpojena, instaloval bateriemi napájené měřicí přístroje. Najednou před jeho očima začala hořet židle s kovovými pružinami.

Ostatně samotná společnost Enel natočila na video, jak se v domech, odpojených od elektřiny, samy zapínaly televize a žárovky, či opět vyhořely jističe. V některých místnostech byly posléze vědeckými týmy zapnuty kamery tři roky v kuse.

Už od 11. února byl na místě vědecký tým fyziků z blízké stanice u sopky Etna. Rozmístili zde měřicí přístroje, ale po pár dnech mohli jen konstatovat, že nevědí, co tyto jevy způsobuje. Jeden z vědců (šéf výzkumu z university Palermo, Giovanni Gregori) předložil teorii o kulovém blesku či Eliášově ohni, jiný vědec (astrofyzik Gianni Comoretto z turínské vysoké školy) oponoval, že tak silná polární záře neexistuje a navíc existence kulového blesku není vědecky dokázaná.

Do vyšetřování se zapojila i vojenská kontrarozvědka Sismi, která mimo jiné pátrala po možné ponorce, ale rovněž nic nenašla. Vědci se nakonec shodli na tom, že jevy vytváří velmi silné elektromagnetické pole, jež by mohlo ohrozit i lidské zdraví. Zavinění cizí osobou bylo zcela vyloučeno.

V dubnu 2004 zde opět začaly podivné úkazy nabývat na síle. Na výzkum přijeli vulkanologové a seismologové, ale ani sopečná činnost nebyla prokázána.

V roce 2006 zde došlo k jiným podivným událostem, kdy např. byl nucen nouzově přistát vojenský vrtulník, na jehož jedné lopatce bylo vidět, že něco poškrábalo a rozrylo lak a speciální povlak. Čepel byla rozryta do tvaru V a odchlípnutá. Vyšetřování prokázalo, že zde nejsou žádné organické látky a nezpůsobil to tedy žádný pták.

Ve stejném roce celá úroda lilků na jedné plantáži musela být zničena (asi 3 000 kusů), protože se jejich barva změnila z černé na světle hnědě zelenou.

K problematice elektrických výbojů se roku 2007 vrátil v televizním vystoupení Francesco Mantegna Venerando, který se podílel na výzkumech v oblasti. Prohlásil, že jevy způsobily neznámé elektromagnetické výboje o síle 12 až 16 gigawattů, jež nebyly vytvořeny člověkem. Zdroj impulsů vycházel pravděpodobně z moře.

Pro danou oblast byl vyhlášen stav nouze, část vesnice evakuována, 24. černa 2008 pak případ prokurátor odložil po závěru odborníků, že šlo o žhářství. Dokumenty z vyšetřování byly uzamčeny do archívu.

Občané se proti tomuto rozhodnutí odvolali, protože podle nich šlo spíše o vojenské zkoušky nějaké elektromagnetické zbraně, ale nakonec přijali určitou finanční kompenzaci. Mnozí z nich však neměli na politické tahanice nervy a odstěhovali se.

Situace ve vesnici se však nikdy nevrátila zcela do normálu. Dodnes se v domácnostech uprostřed noci bezdůvodně aktivují čidla požárů.

Na YouTube po zadání jména sicilské vesnice najdete sami spoustu videí, jak chytly zásuvky nebo rozvaděče, do nichž nešel proud, a můžete si udělat názor sami. 

1. 2. 2014

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...