Úvod > Články > Pár střípků z CES v Las Vegas – 1. část

Pár střípků z CES v Las Vegas – 1. část

Jak jsme již psali, každý rok se v Las Vegas koná mezinárodní Consumer Electronics Show, kde jsou představeny novinky ze všech oblastí elektrotechniky, komunikace a masmédií pro nový rok. Letos se výstava konala od 5. do 8. ledna. Pojďme se ve zkratce ohlédnout za některými produkty.

O první novince veletrhu, Wi-Fi přehrávači písní, jsme psali v tomto článku. Pojďme se nyní podívat i na jiné novinky.

Společnost Belkin představila bezdrátový USB Hub s USB

Na CES společnost Belkin představila prototyp, tedy neodladěný a s chybami fungující USB hub pro UWB (utrawideband). Hub má USB 2.0 konektor, který se dá připojit do jakéhokoliv USB portu. Není potřeba žádný speciální software ani ovladače. Přístroje podle mluvčího společnosti běží při rychlosti 110 Mb/s, budoucí modely by měly dosahovat 480 Mb/s jak UWB, tak USB 2.0, a měly by být prodávány v párech.

Podobné spárování však není nejlepším řešením, protože pak nemůže uživatel mít větší množství konektorů asociované s tím samým USB hubem (který může některé USB zařízení odmítnout, ale mohl by pracovat s USB přepínači), ani není možné větší množství hubů přidružit jedinému konektoru, nebo střídat a propojovat huby a konektory. Ale snad se v budoucnu věci změní.

Yahoo sponzoruje Sheraton-Fi zdarma

Dva hotely sítě Sheraton zkoušejí využití počítačů zdarma, kdy je zdarma jak Wi-Fi, tak Ethernet. Zkoušky sponzoruje Yahoo, a to v hotelech v San Diegu a v Bostonu, hotely v New Yorku a Stamfordu pak zkoušejí jen přístup na internet zdarma v jednotlivých pokojích hostů. Jinak vedle recepce bude místnost s počítači zdarma připojenými k internetu s jediným omezením – přednastavené budou ve vyhledávačích služby Yahoo.

Síť Sheraton však není jediná, svou nabídku na veletrhu představila i síť hotelů Holiday Inn, nabízející rovněž přístup na internet a Wi-Fi zdarma, ostatní hotely pak poskytují určité bonusové programy, kde hosté sice za užívání internetu platí, ale s častějším používáním klesá cena. Samozřejmě si tím chtějí udržet své zákazníky. Doufejme, že spojení hotelů Sheraton s Yahoo se ukáže jako dobrá cesta i pro ostatní hotely.

Canon představil Wi-Fi foťák, ale nejde o žádný zázrak

Fotoaparát Canon Elph SD430 využívá jak Wi-Fi, tak USB. Nejde o žádnou větší novinku, protože už prvotní Wi-Fi foťáky byly vázány na jednu jedinou službu (Kodak) nebo jejich software umožňoval transfer jen přes místní bezdrátové sítě (Nikon, Canon). Fotoaparát Canon SD430, který stojí 500 amerických dolarů (asi 12 tisíc Kč) a je možné k němu koupit jako příslušenství USB tiskárnu fotografií za 150 dolarů (asi 3 600 Kč), využívá zase jen software pod Windows XP pro převod fotografií a nejde plně využít možností Wi-Fi.

Zástupci Canonu samozřejmě tvrdí, že větší možnosti v přenosu fotografií jsou záležitostí firmwaru a měly by se v budoucnu objevit, ale podobně se vymlouvá i Kodak třeba se svým EasyShare One. Ale bude moci některý prodejce fototechniky nabídnout uživateli možnost práce se softwarem Devicescape za využití standardu 802.11, vše propojené s WPA Enterprise a něčím jako zabezpečené FTP?

Takže stále nezbývá než čekat na foťák, který využije Wi-Fi pro přenos snímků z/do jakékoliv místa určení bez všech různých firemních omezení.

10. 1. 2006

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...