Úvod > Články > WWW tipy: Streamové web kamery

WWW tipy: Streamové web kamery

Na přítomnost webových kamer z nejrůznějších místech naší planety jsme si již zvykli a jejich existence nikoho nepřekvapí. Mnohem modernější jsou streamové live kamery, které divákovi nabízejí mnohem zajímavější podívanou.

Počátky webových kamer spadají do doby relativně dávné. Nepohyblivý obraz obnovovaný jen jednou za určitý čas dnes ale nikoho příliš nezaujme, i když na mnoha místech světa můžeme být vděční alespoň za něj. Streamové webové kamery se rozšířily v době, kdy celosvětově došlo ke zrychlení broadbandových přípojek. Vzhledem k současnému zrychlování ADSL u nás, je na místě se o těchto live kamerách zmínit (datové limity nové nabídky ADSL ponechme stranou).

Všude dobře, doma nejlépe

V Praze se setkáváme s mnoha klasickými webovými kamerami, jen některé jsou však streamové. Příkladem může být ta, která je situována v budově firmy Tiscali na Dělnické ulici. S kamerou lze i libovolně pohybovat, ovšem výhled je spíše nezajímavý. Do Brna na Kotlářskou ulici můžete živě zavítat zde. Jedná se ale spíše o dopravní kameru, která hovoří více o průjezdnosti městem, než o konkrétním objektu zájmu.

Před vchod Brněnského výstaviště se pak můžete podívat tady. V Ostravě se pak kamery víceméně sdružují na tomto webu. Opět jde spíše o kamery zachycující dopravní situaci. I mnoho dalších míst a měst vlastní webové kamery, mnohdy i streamové, doporučuji navštívit některý z kamerových rozcestníků – například www.webcams.cz. O těchto rozcestnících se více dočtete v samostatném článku v blízké budoucnosti.

Cesta po Evropě

Chcete-li se podívat do Berlína, navštivte tuto stránku. Křižovatka v Amsterdamu je k vidění zde. Zajímavý pohled do centra Irského Dublinu pak umožňuje tato kamera. Další kamery měst i jiných lokalit naleznete na graficky strohém, ale obsahově velmi podařeném rozcestníku www.wildweb.de/cameras.

Exotika nejen prstem po mapě

Asi největším lákadlem jsou webové kamery, které jsou situovány pro Středoevropana poněkud exoticky. Ideální příkladem může být tato na Havaji. Hudba, kterou je obraz podbarven, přímo nabádá sbalit kufry, sednout do letadla a podobnou exotickou zemi navštívit. V tyto zimní dny by nebylo zrovna od věci se trošku vyhřát na havajském sluníčku. Do Austrálie můžete zavítat zde a na Nový Zéland třeba tady. Zajímavý je pohled na Antarktidu. A nakonec lze navštívit Jordánsko.

Závěrem

Další řadu kamer naleznete na rozcestnících, kterým se budeme věnovat podrobněji v příštím díle www tipů. Živý pohled na lokality, do kterých se mnozí nikdy nepodívají, je uchvacující. Budu vděčný, když do diskuse zmíníte sami své zajímavé webové kamery, které rádi navštěvujete.

27. 1. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...