Úvod > Články > Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci (5)

Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci (5)

Každý z nás to jistě zná: člověk zapne počítač a než může ve Windows pracovat, musí nepříjemně dlouho čekat. V případě, že spěchá, je to opravdu o nervy. Pokud i vám se zdá, že vaše Windows startují příliš dlouho, přinášíme vám návod, jak problém řešit. Jak už to tak bývá, bude to však na delší povídání.

Každopádně stále platí, že byste nejprve měli provést akce, jež byly popsány v předchozích čtyřech dílech o čištění Windows a stejně tak se přesvědčit, že váš počítač nebyl napaden nevítanými hosty z internetu, které krom jiného zpomalují celkový výkon operačního systému opravdu notně. Měli byste si tedy přečíst, jak svůj počítač před útoky virů a spywaru chránit a jak jej havěti popřípadě zbavit.

Chraňte svůj počítač před špínou z internetu

Odstraňte ze svého počítače parazity

Předchozí díly:

Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci I

Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci II

Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci III

Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci IV

Prefetch

Uživatelé Windows XP, kterých je dneska (po těch letech...) drtivá většina, si možná všimli, že jejich systém oproti starším verzím startuje rychleji (alespoň tomu tak je po čerstvé instalaci Windows). Ano, je to skutečně tak. Windows XP totiž obsahuje jakousi službu optimalizující start systému. Ta sleduje, jaké programy se spouštějí se startem Windows a jaké aplikace používáte při práci. Využívané soubory pak umísťuje do určité části disku tak, aby k nim Windows měl lepší a rychlejší přístup, a které načítá do paměti při startu systému. Problém je v tom, že některá data nejsou už využívána, takže je zbytečné, aby byla zpracovávána. Pokud jste na základě minulých rad odstranili ze seznamu automaticky spouštěných programů přebytečné aplikace či jste odinstalovali nepoužívané programy, určitě můžete všechny informace, které se jich týkaly, z této oblasti disku smazat a službu optimalizaci spuštění vyladit. Obecně platí, že tyto soubory jsou umístěny v následujícím úložišti: C:WindowsPrefetch. Pokud chcete, můžete smazat obsah celé složky, Windows si při následujících spuštěních vytvoří nový seznam využívaných aplikací. (Některé zdroje uvádějí, že je dobré tuto složku promazávat každý měsíc.)

Chování této služby můžete ještě upravit změnami v systémovém registru. Editor registru spustíte tak, že v nabídce Start kliknete na Spustit a napíšete regedit. Cesta k nastavení je tato: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory ManagementPrefetchParameters. Máte na výběr několik možností, jak se prefetch má chovat. Hodnota 0 značí, že služba je zcela vypnuta (nedoporučeno, ale možná to na druhou stranu ocení ti, kdo se potýkají s nedostatkem operační paměti), 1 zapne prefetch aplikací, 2 prefetch bootování, 3 jak prefetch aplikací, tak bootování. To, jak si prefetcher nastavíte, záleží na vás (vyzkoušet si můžete cokoliv). Ovšem velmi často se doporučuje, a to bez udání důvodů, nastavit hodnotu na 5. Těžko říct, co by hodnota 5 měla dělat (někde se dokonce uvádí, že jsou možné hodnoty od 0 do 6). Nejenže neexistuje žádná dokumentace, ale více než ony čtyři možnosti (0-3) nedávají smysl. Pokud máte jiné informace, sem s nimi...

Abych se přiznal, nevím do detailu, jak systémový registr funguje a jak nakládá s „přemrštěnými“ hodnotami, ale nabízejí se tři možnosti, k čemu dochází, když hodnotu parametru prefetcheru nastavíte na 5 (osobně jsem ji na 5 nikdy nedával, to proto, že po třech dnech trvajícím ladění systému jsem nadmíru spokojen, protože byť jsem Windows zhruba osm měsíců nereinstaloval, jsou rychlé a stabilní a spustí se za 36 vteřin s tím, že můžu hned pracovat, takže další úpravy již nepotřebuji). První možnost je ta, že registr hodnotu 5 nepřijme a sám ji po restartu vrátí na hodnotu výchozí, tj. 3. Zadruhé může dojít k vypnutí prefetcheru (méně pravděpodobné) a zatřetí, což mně jen tak napadá, se může dít následující. Možná použiji trochu matematického jazyka, ale uvážíme-li, že údaje v hodnotě DWORD v systémových registrech můžeme považovat za jakousi algebraickou strukturu s definovaným sčítáním a/nebo násobením modulo 4, pak se nabízí možnost, že hodnota 5 je fakticky rovna hodnotě 1. Proč to?

Představíte-li si čísla 0, 1, 2, 3 jako body na kružnici (jako hodiny na zdi mající jen čtyři čísla), tak překročíte-li trojku, vrátíte se na nulu (což je jakoby čtyřka), takže číslo 5 se v této algebraické struktuře rovná 1 (v závislosti na počtu def. operací jde o cyklickou grupu či okruh). Potom by se hodnota 5 chovala opravdu jako 1, čili by šlo o stav prefetcheru v pozici „zapni prefetch pro aplikace“. A ono zvýšení výkonu Windows (projevující se zde hlavně v případě spouštění aplikací) by bylo jen zdánlivé a byli bychom svědky fungování placebo efektu v praxi (protože by šlo o stejnou funkci jako v případě hodnoty 1). Leč, jak jsem poznamenal, opravdu nevím, zda takovéto přetékání hodnot nastává, proto budu velmi rád, pokud se nějaký odborník na tuto problematiku ozve a autorovi i ostatním vysvětlí, o co by opravdu mohlo jít a k čemu ve skutečnosti dochází.

Kolem prefetcheru je spousta dohadů. Někteří dokonce tvrdí, že mazat obsah složky prefetch je zcela zbytečné a že i řeči o tom, že nepotřebné soubory jejího obsahu zpomalují výkon Windows jsou plané, protože pro počet souborů (*.pf) existuje omezení a Windows staré nepoužívané položky maže sám. To vše je sice možné, ale nechcete-li čekat, než k překročení této hranice dojde, je lepší data smazat ručně okamžitě. Nehledě na to, že po promazání a provedení úprav z minulých dílu našeho seriálu se k hranici už ani nepřiblížíte.

I příště, což bude dříve než brzy, se problematice pomalého startu Windows budeme věnovat. Řešení, či spíš jednotlivých kroků, je víc. Ale stejně tak se podíváme na opačný problém, kdy Windows trvá i několik minut, než se vypnou.

18. 1. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...