Úvod > Články > První webový televizní seriál na světě

První webový televizní seriál na světě

Již třetí webizodou nového sci-fi seriálu Sanctuary (Útočiště) je zahlcen světový i český internet, pilně vznikají překlady anglických titulků, lidé seriál stahují – a to vše legálně, v rámci pravidel, která si stanovil distributor a výrobce.

Že se sem tam objeví nějaký dokument k natáčenému filmu jen na internetu a poté se stane součástí bonusové výbavy DVD, na to jsme si již zvykli, např. u trilogie Pána prstenů nebo u Borata.

Dokonce tvůrci seriálu Ztraceni (Lost) chystají teď přes léto krátké webizody pro internet a dokonce cosi jako mobilzody (nebo telefonizody?) jen do mobilních telefonů – nabídnout je chtějí koncem září tohoto roku.

Damian Kindler, scenárista a producent seriálů Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis, se rozhodl pro něco většího. Seriál, který bude nejprve uveden jen a jen na internetu. A protože na jeho nabídku kývli další herci a tvůrci ze zmíněných seriálů, je skoro jasné, že žánrem je science fiction. Dalším scenáristou, spoluproducentem a režisérem dvouhodinového pilotního dílu je Martin Wood (Stargate SG-1, Stargate: Atlantis, Jeremiah), výkonnými producenty Amanda Tapping (Stargate SG-1, Stargate: Atlantis), Marc Aubanel (Electronic Arts) a N. John Smith (Stargate SG-1, Stargate: Atlantis).

O trikové efekty ve stylu počítačových her se starají Ron Martin a Todd Van Hulzen. Amanda Tapping pak hraje i hlavní roli. Podle prvních dílů doktorka Helen Magnus (ano, právě tu hraje Amanda Tapping) se svou dcerou Ashley (Emilie Ullerup, již jsme mohli vidět v Battlestar Galactica) a doktorem Willem Zimmermanem (Robin Dunne, který hrál v Dawson‘s Creek) pátrá po nejrůznějších kreaturách a monstrech. Ne, aby je zabíjela, ale chránila a přesunula včas do svého útočiště. Proti ní však stojí protivník, jehož identita je neznámá – až na to, že v 18. století v Londýně vraždil prostitutky a vydobyl si přezdívku Jack Rozparovač.

Zatímco Helen je vědkyně pravým coulem, a doktor Zimmerman poněkud vyjukaný mladý muž s nepříjemnými zkušenostmi z dětství, který se příšer bojí, patří Ashley na druhé straně mezi bojovnice typu Selene v Underworldu.

Seriál Sanctuary vzniká v Kanadě, odkud přicházejí docela slušné scifárny. Onen zmíněný pilotní dvouhodinový díl se zde natáčel po celý letošní leden a je rozdělen na osm webizod po zhruba 15 minutách, z nichž tři již byly vystaveny ke zhlédnutí / stažení, ta třetí v pondělí 11. června. Další se pak objevují s odstupem 14 dní, což mi přijde jako zbytečně dlouhý interval.

V podstatě jsou tři možnosti kvality obrazu – nejnižší zdarma přes Youtube, ale tam budete mít problém vidět detaily a moc si to kvalitativně neužijete. A nebo pak verze v rozlišení 720, případně HD verze s rozlišením 1280 pixelů ve formátech MOV nebo WMV. Ta standardní přijde na 1,99 dolarů (tedy asi dvacka na koruny, z čehož plyne, že celý pilotní díl můžete mít za 160 Kč), ta HD verze pak na 2,49 dolarů.

Na dotaz, zda tvůrci plánují uvedení v televizi či na DVD, odpovídají, že jde o multiformátový seriál, takže v blízké budoucnosti to není vyloučeno, v současné době je však dostupný jen a jen na internetu.

Na oficiálních stránkách, ale i fanouškovských jde stáhnout anglické titulky (transkripty), na českých pak české či slovenské. A asi nemusím připomínat, že komu se nechce platit, cestičku sobě vždycky najde, že ano?

13. 6. 2007

Autor: Jan Lipšanský

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...