Úvod > Články > Automatické vyplňování formulářů

Automatické vyplňování formulářů

S vyplňováním formulářů se na webu setkal každý z nás, ať již na půdě internetových obchodů nebo třeba při registraci nového uživatelského účtu na chatech, e-mailech apod. Jde o periodickou a nudnou činnost, kterou nám mohou usnadnit specializované aplikace a doplňky prohlížečů.

Vyplňování formulářů je nudné a často člověka odradí od registrací či nákupů. Nejednou jsem opustil web, kde bylo nutné vyplnit dlouhý formulář, neboť mě vyděsila představa zadávání desítek údajů. Existují celkem tři základní způsoby, kterak si vyplňování ulehčit. Prvním jsou specializované aplikace integrované do Windows, druhým pak doplňky internetových prohlížečů a posledním je využití takového internetového prohlížeče, který má v sobě tyto funkce již zakomponovány.

Aplikace pro automatické vyplňování formulářů

Tyto aplikace jsou obvykle nezávislé na internetovém prohlížeči a kromě zapamatování osobních údajů pro účely jejich vepsání do formulářových polí zvládají i další doplňkové funkce, jako je kupříkladu správa hesel.

AI RoboForm – Tato aplikace je vynikající poměrem ceny a výkonu – existuje také omezená shareware verze, ale ta má omezení v počtu vyplňovaných položek. Aplikace dokáže uložit a vyplnit přihlašovací údaje na různých webech, umožňuje tyto údaje procházet a editovat, zvládá i weby se složitými JavaScriptovými funkcemi a dokáže ukládat webové formuláře do interní struktury pro opakované využití. Co se týká osobních údajů, aplikace využívá pro tyto příležitosti prvky umělé inteligence a dokáže tak vyplnit formulář velmi kvalitně, většinou již není nutný uživatelův zásah. Mezi doplňující funkce pak patří generátor hesel, správa uživatelských dat, import a export. Aplikace funguje pod většinou internetových prohlížečů. Cena plné verze je zhruba 30 USD.

iNetFormFiller – Tato poněkud jednodušší aplikace zvládá zapamatování jednoduchého přihlašování pomocí dvojice údajů jméno a heslo nebo i složitější vyplňovací procesy – například zasílání osobních údajů. Tento program dokáže vyplňovat formuláře za vás na základě již jednou v minulosti zadaných údajů. Navíc umožňuje i automatické procházení více stránek za sebou pomocí zapamatování kliknutí na odkazy. Program může využívat i více uživatelů najednou, přičemž každý profil je chráněn heslem. Aplikace je nabízena v několika verzích, základem je bezplatná omezená verze, nejvyšší pak stojí neuvěřitelných 1500 USD.

Internet Explorer

Již dlouhou dobu nabízí webový prohlížeč Internet Explorer funkci Automatické dokončování. Ta dokáže jednak zajistit vyplnění přihlašovacích údajů, ale také nabízet alternativy pro jednotlivá formulářová pole. Bohužel, neexistuje zde žádná správa hesel a formulářových dat, takže prohlížeč musíte „naučit“ a pak používat. Jedinou možností čištění databáze je její smazání. Existuje ale i jiná možnost. Aplikace IE AutoFill je integrována do prohlížeče a ovládáte ji pomocí nástrojové lišty, nebo kontextového menu. Data z formulářů ukládá do chráněných souborů a je možné je později upravovat. Při návštěvě stránky zvýrazní políčka, která jste již vyplňovali a pomocí jednoho kliknutí myší je můžete vyplnit. Pro IE7 stáhnete také dostatek podobných doplňků na oficiálních stránkách aplikace.

Firefox

I Firefox má v sobě integrován systém vyplňování formulářů, který je velmi podobný tomu v IE. Také nelze prohlížet formulářová data a jedinou možností je celou databázi vyčistit, tedy vymazat. Pro inteligentnější práci si musíme tedy pomoci plug-iny. Například Autofill Forms je doplněk, jenž je podporován přímo Mozillou a dokáže kromě vyplňování provádět i editaci zadaných údajů. Snadno s jeho pomocí také vytvoříte pravidla pro vyplňování různých formulářových dat. Všechna data jsou uchovávána v zašifrovaných souborech. Podobným a také bezplatným je plug-in označený jako InFormEnter. Doplněk přidává malou ikonku na kliknutí, která se objeví vedle každého input pole ve webovém formuláři. Po kliknutí se rozevře seznam s vhodnými volbami.

Opera

Opera je prohlížeč tak trochu z jiného těsta. Většinu funkcí obsahuje již v základním instalačním balíku. Nemusíte tak doinstalovávat plug-iny na gesta myši nebo trezor hesel, vše je již obsaženo. Nejinak tomu je v oblasti vyplňování formulářů. V menu Nástroje, Nastavení, na kartě Osobní údaje, lze vyplnit data, která budou nabízena u formulářů. Velmi praktické, ale jiná než osobní data zde nevložíte a Opera nepodporuje automatické dokončování, formulářová data neukládá a nepamatuje si je. Pokud ale chcete, aby se takto Opera chovala, můžete stáhnout tento skript.

Závěrem

Jak vidno, s webovými formuláři si lze poradit elegantně a není nutno téměř v žádném prohlížeči vypisovat všechna pole. Kontrola za správnost dat je již ale v kompetenci uživatele, který daný formulář vyplňuje.

11. 10. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...