Úvod > Články > Software za 0 Kč včetně DPH?

Software za 0 Kč včetně DPH?

Pokud již vlastníte operační systém Windows a necháte připlácet nemalé sumy za další programy, pak máte možnost vsadit na zdarma přístupné programy. Pokud vás straší, že nevyhrávají v testech renomovaných časopisů, pak nemusíte truchlit, pokusíme se najít odpověď na otázku proč.

Velké testy

Mojí nejoblíbenější rubrikou většiny počítačových magazínů je velký srovnávací test. Mám rád soutěže a porovnávání toho, kdo a proč vyhrál, mě poměrně baví. Klasickým příkladem je test kancelářských balíků – první místo MS Office, a aby se neřeklo, tak poslední (ale zařazený) je Open Office (dále jen OO). Nenapadlo vás někdy proč?

Problém je v tom, že se vždy porovnávají nejnovější verze. Docela zajímavé by bylo srovnání Office XP právě s OO. Neznám žádného uživatele, který by měl pocit, že první zmiňovaný produkt by na práci v kanceláři nestačil a naopak znám mnohé, kteří by přiznali, že OO prostě nevěří. Problém je v tom, že vždycky projede test. OO se snaží svými funkcemi dotáhnout na svého komerčního rivala, je tedy jasné, že možností na předbíhání příliš není. Pokud ale posuzujeme možnosti našeho (již třeba dva tři roky nainstalovaného) software s funkcemi nejnovějších open source programů, pak s překvapením zjistíme, že mnohé funkce již dávno předběhl.

V následujícím článku se tedy pokusíme představit návrh toho, jak by mohla vypadat softwarová výbava počítače s Windows tak, abyste kromě operačního systému nemuseli již připlatit ani korunu. A to i pokud jste firma a freeware je pro vás jistým způsobem tedy tabu.

Kancelářské balíky

Jednou z prvních věcí, kterou na počítač zpravidla instalujeme, jsou kancelářské balíky. Nějak podvědomě toužíme psát, tvořit tabulky, prezentace… Dříve, než nějaký vybereme, je ale potřeba zvážit, které funkce vyžaduje – bez kterých se neobejdeme, které by byly příjemné a které naopak zbytečné. Je dobré si spočítat, zdali když vytvořím jednu tabulku za rok, potřebuji specializovaný super tabulkový procesor, popřípadě zdali mi množství jeho funkcí (který vidím často poprvé) nebude spíše překážet.

Již jsme mluvili o OO – není špatné si vyjmenovat funkce, které neumí a které potřebuji, oproti kancelářskému balíku, který jsem používal doposud, který používám v práci, nebo který potřebuji. Častou výtkou je složitá instalace kontroly pravopisné češtiny a šablon. To je ovšem natolik známé téma, že na internetu najdete desítky typů během několika málo vteřin. Jejich instalace nezabere pak ani naprostému laikovi více než deset minut. Osobně spatřuji nevýhody oproti balíčku MS dvě - chybí kontrola gramatické správnosti vět a stránka je rozložena poměrně nešikovně.

Nejsem si jist, zda mě tyto dvě drobnosti stojí za investici do produktu Microsoft, který nenabízí upgrade na vyšší verzi zdarma. Jak jsme naznačili, prvním produktem, který doporučíme, bude OpenOffice.org – nabízí českou lokalizaci a součástí balíku je textový, tabulkový a grafický editor, editor rovnic a nástroje na tvorbu prezentace a práci s databázemi. Za výhodu oproti MS považuji například snadnou skinovatelnost (tedy možnost měnit vzhled programu) či grafický vzhled grafů. A samozřejmě výbornou podporu ISO standardizovaného ODF či PDF. Mimochodem – existuje i verze, která nevyžaduje instalaci, takže ji můžete nosit všude s sebou na své USB klíčence.

Zajímavý je také z něj odvozený projekt firmy IBM - Lotus Symphony. Nabízí ve své první betaverzi program na psaní textů, tvorbu tabulek a presentací. Jeho velkou devízou je atraktivní vzhled a rychlé ovládání, nevýhodou pak je absence češtiny. Navíc začátkem roku se můžeme těšit na první ostrou verzi.

Užitečným doplňkem mohou být také například on-line kancelářské balíky, o kterých jsem psal před časem. Ty umožňují snadnou editaci a sdílení dokumentů na libovolném počítači, který je připojen na internet. 

Práce s grafikou

Zde je situace podobná jako na trhu s kancelářskými balíky. I zde se nachází hned několik zajímavých softwarových řešení, i když při některých příležitostech budete muset vsadit na kombinaci dvou programů (které ale zaberou na disku nesrovnatelně méně místa, než jejich komerční kolegové). Pokud potřebujete provádět retuši fotografií, dolaďovat snímky, občasnou fotomontáž či jednodušší grafiku, pak byste neměli přehlédnout populární a kvalitní GIMP, který je k dispozici také ve verzi bez nutnosti instalace. Mezi největší zápory je považováno netradiční grafické rozhraní. Ani to již není úplně problém, neboť GIMP existuje i ve verzi GIMPShop, která ovládáním a vzhledem připomíná konkurenční Adobe Photoshop.

Zajímavým doplňkem se zdá být také například PhotoFiltre, který nabízí více než stovku předefinovaných filtrů pro snadnou rychlou úpravu fotografií.

Nebo spíše hledáte náhradu k ACDsee? Pak by mohla být dobrý typem dvojice programů IrfanView (ten je zdarma pouze pro nekomerční využití a jeho síla je hlavně v rychlosti a dávkových úpravách většího množství fotografií) a Fast Stone (který je zase výborným nástrojem pro převod mezi formáty a hlavně ACDsee sekunduje v možnostech prohlížení fotografií).

Pokud potřebujete pracovat s vektorovou grafikou, pak vaše volba může padnout na Inkscape, jedná se o GNU PGL program, který se v mnohém vyrovná nástrojům typu Corel Draw. Pokud nejste specializovaný odborník na práci s grafikou, pak vám tento program může nabídnout vše, co potřebujete. Ideální využití nalezne například při výrobě plakátů či obalů na různá média.

Pro trojrozměrné modelování asi nelze nedoporučit Blender, který nabízí nástroje přinejmenším poloprofesionální úrovně.

Alternativa k MS Outlook a nástroje pro internet

Balíku OO se až do nedávna vytýkalo, že nemá žádnou alternativu k MS Outlook, situace se však změnila. O poštu se spolehlivě stará Mozilla Thunderbird, která si v práci s poštou s produktem Microsoft v ničem nezadá. Navíc existuje i ve verzi bez nutnosti instalace, což může být poměrně značná výhoda.

A že vám chybí kalendář? I na to pamatoval další produkt (sic ne tak populární) z dílny Mozilly. Nese jméno Sunbird a nabízí široké spektrum funkcí v samostatné, přehledné aplikaci. Pokud posuzujeme vlastnosti dvojce Sunbird a Thunderbird, pak najdeme jen velice málo toho, co nám může nabídnout MS Outlook.

Pokud hovoříme o internetu, pak se nemůžeme nezmínit o internetových prohlížečích. V současné době jsou na trhu pro MS Windows tři velcí hráči – Internet Explorer, který je součástí instalace Windows, dále Firefox, jehož největší síla spočívá zřejmě ve snadné skinovatelnosti, a zásuvné moduly. Třetím do party je Opera nabízející atraktivní vzhled a některé luxusně vypadající možnosti včetně zajímavě řešené položky nová strana.

Samostatnými a plně vybavenými balíky pro prohlížení internetu, psaní mailů či chatu pomocí IM jsou Sea Monkey a Netscape.

Závěr

Jak je vidět nabídka Open source i freeware programů je velice široká a nabízí jak domácnostem, tak především také firmám ušetřit nemalé částky za komerční aplikace. Pokud nejste hi-tech fandové a jste ochotní strávit několik minut učením se ovládání nového programu, dost možná docílíte i větší efektivity práce, neboť vám nebudou mnohde překážet složitá menu s velkým množstvím, prakticky nevyužitelných funkcí.

V příštím díle se podíváme na nástroje na tvorbu webových stránek, programování, vypalovací programy, ale také například na FTP klienty či na zajímavé hry a projekty pro pobavení.

18. 12. 2007

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...