Úvod > Články > Když baterie doslouží

Když baterie doslouží

Jednoho dne to prostě musí přijít. Zjistíte, že vaše baterie v digitálním fotoaparátu nevydrží to, co vydržely, a na zbývající kapacitu vyfotíte jen zlomek fotografií či natočíte jen několik minut videa. V takovém případě je nutné se poohlédnout po řešení vzniklé situace.

Poradíme vám, jak se s touto situací vyrovnat a jak vybírat náhradní baterie pro váš fotoaparát.

Na výměnu baterií v mobilních telefonech jsme si za léta jejich využívání již zvykli a mnoho uživatelů ve svých mobilech provedlo obměnu napájecího článku již nejednou. U fotoaparátů je tomu nejinak, ale řada z nás má digitální fotoaparát poměrně krátkou dobu, takže jsme k této situaci ještě nedospěli. Podívejme se pro začátek, jaké jsou běžné typy akumulátorů v dnešních fotoaparátech.

Typy akumulátorů

V oblasti digitálních fotoaparátů se nejčastěji setkáváme se standardizovanými bateriemi typu AA, případně AAA a dále s bateriemi specifickými pro daný model fotoaparátu nebo pro modelovou řadu.

Baterie AA – S klasickými „tužkovými“ bateriemi se setkáváme velmi často nejen v oblasti digitálních fotoaparátů, ale prakticky u všech přenosných elektronických zařízení. Nabízejí jednak slušnou kapacitu, kompaktní rozměry a v neposlední řadě taky výhodnou cenu. Existují jak ve formě „nedobíjecích“ článků (běžných nebo alkalických), ale také ve formě dobíjecích akumulátorů v různých kapacitách. Dnešní kapacitní maximum běžně dostupných AA baterií je okolo 2800 mAh. Typově se tužkové baterie označují také zkratkou R6 a setkáváme se téměř výhradně s články na bázi NiMH (niklo-metal-hydrid). Běžné AA baterie mají napětí 1,5 V, nabíjecí akumulátory pak 1,2 V.

Baterie AAA – Pro tyto „mikrotužkové“ baterie platí v zásadě totéž, co pro baterie tužkové. Rozdíl je v menším rozměru článku a analogicky menši kapacitě. U fotoaparátů se s těmito bateriemi setkáváme výjimečně – zejména u low-endových modelů. Typové označení AAA baterií je R03 a běžná kapacita nabíjecích článků je okolo 1000 mAh.

Specifické Li-Ion články – Řada výrobců digitálních fotoaparátů sahá při návrhu přístroje k využití specifických Li-Ion (lithium-iontových) akumulátorů. Jejich výhody spočívají zejména v nižší hmotnosti, vyšší kapacitě, snadnějšímu zakomponování do těla přístroje a zejména v absenci paměťového efektu. K nevýhodám patří nemožnost zakoupit baterii v každé trafice (na rozdíl od baterií AA) a obvykle dražší pořízení náhradní baterie z originálního příslušenství výrobce.

Baterie standardních rozměrů

Pokud vlastníte fotoaparát využívající články AA nebo AAA, máte značně více možností, než je tomu u specifických článků. Krom toho, že v případě vybití baterií „za chůze“ lze zajít do kterékoli trafiky, potravin nebo na benzinové čerpadlo a fotíte dále, máte i mnohem širší výběr při jejich obnově. Než se ale rozběhnete do obchodu pro nové akumulátory (obvykle se v těle přístroje nachází 2 až 4 kusy těchto baterií), je vhodné zkusit použité baterie „oživit“. Články na bázi NiMH mají nepříjemnou vlastnost tzv. paměťového efektu.

Kvůli tomuto efektu se může stát, že se akumulátor vybije za mnohem kratší dobu, než je běžné. Řada lidí má představu, že paměťový efekt je určitá kapacitní bariéra. Ve skutečnosti nedochází k výraznému snížení kapacity baterie, ale ke klesnutí potenciálu článku o několik desetin voltu. Existují takové nabíječky akumulátorů, které v sobě mají integrovánu i vybíjecí jednotku. Než tedy zakoupíte nový akumulátor, rozhlédněte se po okolí (přátelé, známí či kolegové z práce), zda někdo takovouto nabíječku nevlastní, a zkuste baterie vybít a znovu nabít. Je možné, že je tímto ještě na nějakou dobu „oživíte“.

Pokud ani toto nepomůže, pak nezbývá, než zakoupit baterie nové. Cenová hladina akumulátorů AA je okolo 70-80 Kč za kus, u baterií AAA pak 35 - 80 Kč. Samozřejmě, že seženete i dražší kusy, ale uvedené ceny vycházejí z běžných cen internetových obchodů. Důležité je mít na paměti, že cena ani kapacita nerozhoduje o kvalitě baterií. Určitě neuděláte chybu, pokud sáhnete po zavedené značce, ale i zde bývají tzv. lepší a horší edice výrobků. Kapacitní hodnota by neměla být nižší než 2000 mAh. Zkuste se vyhnout prodejnám, kde mají několik let staré zásoby, takovéto články nemusí mít ideální parametry a reklamace by mohla být problematická.

Specifické články

Vlastní řešení akumulátoru na bázi technologie Li-Ion nalezneme u všech větších výrobců fotoaparátů. Typicky jde o praxi společností Sony, Canon, Olympus, Fujifilm, Nikon ad. Nelze ale generalizovat, většina z uvedených má pro různé modely různé typy akumulátorů. Jednou z možností, jak oživit specifický Li-Ion článek, je zakoupit akumulátor z katalogu originálního příslušenství výrobce fotoaparátu. Toto je poměrně drahá varianta, na druhou stranu získáte většinou původní kapacitu i vlastnosti přístroje.

Druhou možností je zakoupení baterie z „náhradního programu“. Takovýchto baterií je na trhu velké množství, ale jen pro určité oblíbené modely. Tyto baterie stojí obvykle méně než polovinu ceny originálních článků a mohou mít taktéž stejné výkonové vlastnosti. V tomto oboru doporučujeme sáhnout po garantovaných výrobcích, kupříkladu společnosti Hama. Můžete totiž narazit i na problematický výrobek, který je zde dovážen z rozvojových zemí, které negarantují prakticky žádné užitné parametry a mohou mít tendenci k samovznícení nebo explozi.

Vyměnit baterie nebo i fotoaparát?

Jak již bylo řečeno, výměna baterie může být dosti finančně nákladná. V některých případech může být proto lepší volbou vyměnit celý fotoaparát. Dnešní ceny moderních digitálních kompaktů začínají někde na 3000 Kč a již za tuto cenu získáte minimálně s 5MPx přístroj s 3-4x optickým zvětšením a velkým LCD displejem. Možná se tedy někdy více vyplatí starý přístroj recyklovat a zakoupit nový, modernější fotoaparát.

24. 1. 2008

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...