Úvod > Články > Náš život ovládne internet věcí

Náš život ovládne internet věcí

Internet věcí je jedním z nejrychleji se rozvíjejících oblastí ekonomiky. Na dálku můžeme už dnes ovládat celou řadu zařízení, i když technologičtí odborníci tvrdí, že jsme na samém začátku revoluce a že nás ty největší změny teprve čekají. V budoucnu nepůjde už jen o zhasínání světel nebo regulaci tepla, kterou lze ovládat například pomocí mobilního telefonu. Internet věcí se do budoucna stane doménou všech zařízení a tomuto trendu se přizpůsobují i velké technologické firmy.

Náš život ovládne internet věcí

Co je internet věcí?

Internet věcí využívá pro připojení zařízení běžné dostupné prostředky, jako je síťové připojení kabelem nebo prostřednictvím bezdrátové WLAN sítě. Technologie nám umožňují si vytvořit ucelený zcela automatický systém ovládání.

Už dnes se setkáváme s termínem inteligentní dům. Jeho srdcem je centrální systém, který má jednoduché a intuitivní ovládání, kterým se řídí vytápění, ventilace, klimatizace, stínění, ohřev teplé vody, zavlažování, zabezpečovací technika, kamery, osvětlení, provoz spotřebičů, komunikace, distribuce TV a video signálu, rádia a hudby, telefonů a internetu.

Inteligentní systém na základě aktuální situace a požadavků řídí vytápění, krby, klimatizaci, ventilaci, stínící techniku (rolety, žaluzie, markýzy, závěsy), ohřev teplé vody, vyhřívání bazénu, akvárií a jezírka. Podle venkovní vlhkosti řídí zavlažování zahrady. Řídí alarm včetně mechanického zabezpečení (zámky, rolety, venkovní žaluzie). Člověk vše ovládá pomocí dotykových obrazovek s jednotným a naprosto intuitivním uživatelským rozhraním přes libovolnou televizi, počítač, notebook nebo mobilní telefon.

Inteligentní dům

Historie

A jak to vše začalo? Za průkopnická zařízení v oblasti internetu věcí jsou považovány bankomaty, které byly připojovány k síti již v roce 1974. V roce 2008 překročil počet zařízení připojených k internetu celkový počet lidí na Zemi. Šlo ale převážně o mobilní telefony a počítače.

Na konci letošního roku by k internetu mělo být připojeno 4,9 miliardy věcí. A představa jde ještě dál. V roce 2020 bude podle odhadů k internetu připojeno až 50 miliard zařízení. Na vývoj v této oblasti zareagovaly i velké internetové firmy. Google koupil za 3,2 miliardy dolarů výrobce chytrých termostatů Nest a Samsung za 200 milionů dolarů vzal pod svá křídla výrobce zařízení pro chytrou domácnost SmartThings.

Začalo to bankomatem

Co bude dál?

Lze tak očekávat, že produkty a řešení internetu věcí se rozšíří po celém světě během příštích několika let velkou rychlostí. Předpovídá se, že do roku 2020 bude k internetu připojeno 250 milionů aut, poroste trh s nositelnou elektronikou. Loni prodal Fitbit 4,4 milionu náramků a Apple 3,6 milionu svých chytrých hodinek.

Internet věcí se bude týkat i chytrého oblečení. General Electric odhaduje, že internet věcí v příštích 20 letech přispěje ke světovému HDP 10 až 15 biliony dolarů a podle výzkumu společnosti IDC se objem financí v této oblasti zvětší z 1,9 miliard dolarů v roce 2013 na 7,1 miliard v roce 2020.

4. 2. 2016

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

mobilní aplikacepevný internetpřipojení k internetu

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 598 Kč
Cena za měsíc: 299 Kč
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

TikTok představil novou sociální síť, která má konkurovat Instagramu

TikTok představil novou sociální síť TikTok Notes. Aplikace je určena ke sdílení fotek a textového obsahu a má přímo...

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...