Úvod > Články > S Google Street View do muzeí, ale i Antarktidy nebo na korálové útesy

S Google Street View do muzeí, ale i Antarktidy nebo na korálové útesy

Poněkud stranou zájmu zatím zůstává jedna z mnoha aktivit společnosti Google. Kromě mapování ulic nebo možnosti podívat se na povrch Marsu umožňuje jeho aplikace Street View i velmi zajímavé návštěvy.

Google Cultural Institute byl založen v roce 2011 a jen o rok později zmapoval již 42 kulturních zajímavostí. Nejde jen o místa, ale i obrazy, dokumenty, sochy, a uživatelé tak mají možnost se podívat do různých muzeí a galerií po celém světě právě díky této nadstavbě.

V roce 2013 měl Google Cultural Institute ve svém archívu již přes 6 miliónů položek a on-line je možné se podívat do muzeí ve Varšavě, Florencii či v Londýně.

Jenže součástí této aktivity nejsou jen muzea a vystavená díla. Díky Street View nebo rovnou přes web http://www.google.com/culturalinstitute je možné se podívat i na těžko přístupná místa na Zemi.

Antarktida

Jen si zkuste zadat do vyhledávače ve Street View třeba Shackleton‘s Hut. Ocitnete se na pláních Antarktidy kousek před stanicí, a máte možnost se otáčet kolem sebe stejně, jako když se díváte na ulice v běžném pohledu.

 

Velký korálový útes

Základní položkou do vyhledávače jsou slova „Great Barrier Reef“. Ocitnete se nejprve na pláži ostrova Lady Elliot, a pomocí navigačních šipek se ponořte do vody, kde budete moci Velký korálový útes obdivovat skoro na vlastní oči.

 

Plavba po Amazonce

Vodní cesty jsou také cesty. A tak Google umístil svůj fotoaparát tentokrát na loď a podnikl prozatím padesátikilometrovou projížďku po Amazonce, a díky tomu se po ní můžete virtuálně projet také.

 

Mayské ruiny v Mexiku

Street View vás zaveze až k mayským pyramidám v Chichén Itzá v mexickém Yucatanu. Po kliknutí na odkaz budete mít jednu pyramidu po levé ruce, a tu větší za zády. Stejně jako u Street View pak můžete „přijít“ až k ní. Jen do schodů se nedostanete.

 

Hrad hraběte Drákuly

Jistě jste již slyšeli o Vladovi Napichovači, který se v rumunské Transylvánii ve 14. století dopouštěl takových zvěrstev, že byl údajně proklet a nikdy nemohl zemřít. Problémem bylo, že se musil živit lidskou krví. Případné turistické návštěvy by měl chránit kříž před vchodem.

 

Grand Canyon v Arizoně

V říjnu 2012 se vydal Google tým s kamerami na ramenou zmapovat tento národní park. Projekt byl opět zařazen do Cultural Institute, pod sekci World Wonders (Světové divy), a my můžeme společně s týmem podniknout hned čtyři průzkumné cesty kaňonem.

 

Kennedyho kosmické centrum na Floridě

Staňte se běžným návštěvníkem místa, odkud startují kosmické lodě do vesmíru a projděte si v podstatě celý areál za pomocí Street View. Povšimněte si, že žlutý panáček se poblíž odpalovací rampy změní v kosmonauta!

22. 2. 2014

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...