Úvod > Články > Schindleruv@seznam.cz

Schindleruv@seznam.cz

Určitě se vám také někdy stane, že se vám v internetovém prohlížeči zobrazí naprosto jiná stránka, než jste očekávali, protože jste se někde překlepli. Jen tak pro zábavu, (a taky trošku proto, abych měl o čem psát na dsl), jsem se rozhodl prozkoumat, co se skrývá za těmito překlepovými stránkami. Byl jsem zklamán. Hluboce.

Na sezamu(.cz) jsem nenašel e-shop s cereáliemi a ani jinde to nestálo za řeč. Došel jsem ale k jinému objevu. Bez problému můžete například navštívit web jahoo.cz. Buďte též ujištěni o existenci stránky jutube.cz

Mohu to však vzít ještě z jiné strany. S masovým nástupem internetu se začaly objevovat instituce, obchody atd., které mají před jménem e jako upozornění, že jsou přístupné on-line. Vznikl nový fenomén.

Za prvé se jedná např. o e-shop, který fyzicky neexistuje, pouze má stránky na internetu, ale obchoduje s hmotným artiklem – oblečení, elektrotechnika atd.

Za druhé se vyskytuje i takový druh e-shopu, který hmotně neexistuje a hmotně neexistuje ani jeho komodita. Mluvím teď třeba o on-line prodeji mp3 nebo videopůjčovnách. To je věc běžná. Teď to ale trošku přeženeme…

Všichni známe vtipy, kde zvířátka v lese zavádějí nějakou novinku. V případě internetu by na tom byla nejlépe patrně liška. Nadobro by se odlišila a od všech dalších bezejmenných zvířátek. Navěky by z ní už byla e-liška. Zde samozřejmě vyslovujeme e jako [e]. Jazykem počítačů je však angličtina, a proto je tedy příhodnější e vyslovovat jako [í]. Budeme se tím tedy řídit

Pokud zůstanu u zvířátek, rakovi bych doporučoval stránky v arabštině a couvat spíše na východ. Představit se jako e-rak [irak] by v říčních vodách západních států nebudilo velkou důvěru.

Není to žádná sranda, ani pokud chcete udělat stránky na internetu nějaké společnosti. Ne vždy je dobré dát před název pouze e (pokud se však banka jmenuje tak blbě jako banka, je to samozřejmě lepší). To je jako dát psovi jméno pes!

Automobilce Liaz bych také rozhodně nedoporučoval tento způsob jak upozornit na svoji existenci ve světě internetu. Pokud ovšem řidiči těchto vozů nejsou fanoušky antické literatury.

E-vana je, troufám si tvrdit, dokonalý název pro web paní Ivany Tiché vlastnící koupelnové studio.

Dále by lingvisté (pro krásu výrazu) a lenoši (je to kratší) mohli využít internetových koncovek pro jednotlivé státy. Internetové adresy dnes již takřka bez výjimky říkám bez „www“ a bez tečky. Prostě [seznam cé zet]

Zařídí-li si v česku stránku Petr M. (petrm.cz) není na tom nic divného. V případě že by však využil webu spojeného království, jeho identita je rázem prozrazena- petrm.uk Pro Tomáše F. je skoro povinnost zařídit si stránku se stejnou koncovkou, obzvláště jedná-li se o flegmatika.

Internetová koncovka může být otázkou existenční, a to dokonce na úrovni státu. Slyšeli jste někdy o Tuvalu? Asi ne. Jedná se o 8 ostrůvků v Polynésii tvořících 4. nejmenší stát na světě. Problém je, že nejvyšší bod souostroví je 5 m nad mořem. Hladina světového oceánu stoupá a tento stát by měl během několika desítek let zmizet pod hladinou moře. Záchranou však může být národní doména - .tv Stát získává prostředky prodejem domén velkým televizním společnostem, za něž buduje např. hráze a je rozhodnut ubránit si své místo na slunci a nad hladinou. 

Ani email nemusí být pouze nudným přepisem jména či společnosti. Pro nadaci Drop In je víc než vhodné, aby kontakt na vedení zněl protidrogove@centrum.cz.

Telefonni@seznam bude patrně e-mail nějaké telekomunikační firmy. Majitele těchto emailů jsem neobtěžoval, ale schindleruv@seznam náleží zřejmě nějaké historické společnosti. Při prvním pohledu na email stebou@seznam bych si patrně řekl, že se jedná o kontakt na eskort servis. Teď si ale výraz rozdělte jinak. S-tebou-se-zna(á)m = zkrátka jen email silného extroverta.

Pokud však opravdu toužíte se s někým seznámit, okamžitě se nabízí jsem@volny.cz

Pro lidi bez skrupulí pak kevsemus@volny.cz (ke-vsemu-svolny). Logickým zkratem je elektronická schránka znění: nemam@email.cz

Myšlenka na závěr? (aspoň jedna, i když ke konci) Buďte kreativní! Internetové domény a koncovky nám nabízejí nepřeberné množství možností. A kdybyste měli nějaké námitky ohledně intelektuálního přínosu článku, jsem k dispozici na jinotuv@seznam.cz

15. 3. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...