Úvod > Články > Netvibes – home page v luxusním provedení

Netvibes – home page v luxusním provedení

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak by měla vypadat vaše domovská stránka? Jaké by měla mít funkce, jaký vzhled, rychlost či lokalizaci do češtiny? Zajímavým typem pro vás by mohl být Netvibes.

Představení

Pokud ji chcete používat pouze ze svého jediného počítače, pak vězte, že není potřeba žádné registrace, do celého systému můžete bez okolků skočit. Pokud ji chcete používat na více PC, pak stačí vyplnit mail a heslo a následně můžete začít také. Těmito údaji se pak přihlásíte ke svému účtu. Celkově se zde rozlišují dvě koncepce – vesmír, což je místo pro sdílení a komunitní záležitosti a vlastní domovská stránka( nebo lépe řečeno stránky), které vidíte jen vy. Pokud si zvolíte versi s vesmírem, pak horní část vaší stránky bude zabírat černý pruh určený pro práci s ním.

Pro všechny případy komplikací a dotazů je k dispozici i poměrně dobře udělaná technická podpora v podobě blogu či FAQ. Celkově jsem však během roku užívání služby nenarazil na žádný problém. Pokud jde o množství aplikací, pak se připravte na nepřeberné množství, ve kterém se ale hledá snáze nežli na Google. Zde platí, že kdo hledá ten najde. Jen je občas potřeba mít trpělivost a také se smířit s tím, že některé služby změnily svůj název a gadgety svůj název nezměnili, což může přidat práci navíc. Podporovány jsou i produkty třetích stran, což je nesporná výhoda.

Začínáme

Mezi první služby které budete moci využít patří mail -  respektive upozornění na příchozí poštu, zobrazení předmětu, případně prvních několika slov. Přímou podporu má Gmail, Hotmail, Yahoo mail, Aol, Meebo či .Mac mail. Zde stačí jen zadat přihlašovací údaje a nic nemusíte konfigurovat. Pokud nemáte e-mail u těchto provozovatelů, pak stačí přidat POP3 či imap4 adresu. V tomto případě ovšem vyvstane problém v tom, že váš mailový provozovatel bude všechny maily považovat za přečtené a ani po kliknutí nečtete přímo e-maily, ale objevíte se na stránce mailového poskytovatele (tedy před vámi vyvstane seznam doručené pošty). Také načítání není zrovna z nejrychlejších. Proto je lépe využít implicitně podporované pošťáky. Tedy pokud můžete. Vše kromě POP3 se na Netvibes načítá velice svižně a rychle.

Nejdůležitější službou portálů bývá předpověď počasí. Snad na žádném totiž nechybí a právě jeho zpracování v mnohém predikuje kvalitu celého webu. Zde je počasí precizní záležitostí, je často aktualizováno a soudě podle mých zkušeností z  Brna poměrně vychází. Samozřejmostí je podpora stupnice Celsiovy, což je věc opravdu užitečná.

Následuje úkolníček, který má sice mírně pomalejší strat, ale jinak mu lze stěží něco vytknout. K dispozici je také běžný poznámkový blok. Mezi nejčastěji využívané funkce bude patřit čtečka RSS, ta funguje bez sebemenších problémů, stačí jen zadat RSS adresu.

Pokud jde o možnosti nastavovat a měnit vzhled, pak vězte, že jsou opravdu široké. Na výběr máte mezi 26 barevnými schématy, tapetu i pozadí si můžete u každého zvolit libovolně. Na vaší volbě závisí počet sloupců panelů (mě se osvědčili tři). Každý panel může mít vlastní barvu a manipulace s nimi je poměrně snadná. Změna velikosti (například ubráním počtu zobrazovaných zpráv) je poměrně pohodlná. Zajímavou možností je užívání klávesových zkratek. Lokalizace do češtiny je stoprocentní, i když například nápověda či blog v češtině budete hledati marně. Pokud vám bud jedna startovací obrazovka málo, pak můžete přidat snadno další stránku.

Zajímavou kapitolou je pak propojení s nástroji Google. Na Netvibes můžete bez potíží užívat Gtalk, přistupovat k Dokumentům, Notebooku, zpravovat  Kalendář, prohlížet Mapy, tvořit a procházet alba na Picasa, pracovat se záložkami, blogovat nebo třeba užívat službu Finance. Pokud jste fanoušky internetového giganta bude o vás postaráno opravdu prvotřídně.

Již jsme se dotkli možnosti komunikovat pomocí Gtalk. Dále můžete užívat například Skype, MSN či Jabber. Modul pro ICQ jsem ale hledal marně. Jistou možností je ale využití Meebo  gadget, kterým získáte na jednom místě přístup k sítím AIM, YAHOO!, Google Talk, MSN, ICQ a Jabber .

Samozřejmostí je i podpora blogování pomocí WordPress či Blogger a mnoha dalším. Tím se volně dostáváme k tématu zábavy. Tomu je také věnováno nemalé množství aplikací, takže jen namátkou: můžete si prohlížet akvárium, trávit čas s tetrisem, hrát sudoku, ale také akční hry stylu Prince of Persia. Her je zde opravdu velké množství a pokud víte co hledáte, pak bude váš požadavek s vysokou pravděpodobností splněn. Pro mnohé nepostradatelná je jistě i podpora videí na Youtube i Google Video.

Funkcí je zde opravdu bezpočet a každým dnem přibývají další a další – od hodin v pětistém provedení až po opravdu užitečné nástroje. Mezi serepetičky budou patřit nástroje pro zobrazování IP adres či dostupných wi-fi sítí. Je potřeba ale říci, že podle příspěvků v diskusi některé nástroje neběží korektně ve všech prohlížečích (hlavně v Opeře). Téměř vždy se dá ale najít funkční gadget s podobnými funkcemi i pro váš prohlížeč.

Sdílejte

I takto by se dala interpretovat filosofie, kterou se projekt vydal. Zatímco ještě před několika měsíci se jednalo o jev okrajový, dnes jsou k němu uživatelé docela tlačeni. Například možností využívat prémiové gadgety.

Sdílet můžete téměř cokoli od vlastní start page, přes gadget které sami naprogramujete až po celé vesmíry. Nebo třeba jen upozornit na zajímavou zprávu. Podle všeho slaví tato politika úspěch. Mě osobně ale po aktivaci komunitního prostředí vadí černý proužek v horní části obrazovky, který má právě komunitní služby na starosti. A již ho nejsem schopen deaktivovat. Jedná se podle mého názoru o dost možná nejslabší článek celého, jinak velice dobře propracovaného webu.

Jinou možností komunitního začlenění se je nabídka pomoci s překladem nebo vývoj nových a nových gadgetů, ladění prostředí, tvorba podpory, účast na diskuzích a vše další co je potřeba pro rozvoj projektu.

Závěr

Propracovaná služba může v mnohém ulehčit uživateli práci i čas, její užívaní je rychlé a pohodlné. Z jednoho místa můžete zpravovat mail, IM, dokumenty i kalendář a současně míti přehled o tom, co se zrovna děje. Jedná se o ideální nástroj nejen pro běžné uživatele, ale také pro ty, co mají v oblibě multimédia či komunikace. Za velké plus lze považovat poměrně dokonalou lokalizaci a minimalistický vzhled, který umožňuje využít pracovní plochu na maximum. Stejně jako u dalších podobných služeb se ale vznáší otazník nad bezpečností a tím, zdali jednomu subjektu svěřit důležitá hesla. Rizika ať zváží každý sám.

A co konkurence? Asi nejsilnějším soupeřem je iGoogle, který nabízí své dokonale integrované služby, což může být pro mnohé výhoda. K dispozici je také více témat, která se navíc v průběhu dne mění. Také gadgetů bude k dispozici zřejmě vícero, jen hledání v nich je již poněkud složitější a vyžaduje nemalou dávku trpělivosti. Osobně za jeho největší nevýhodu považuji příliš „tlustá“ okna jednotlivých miniaplikací, což snižuje přehlednost a možnosti umístění většího množství panelů na stránku. Užíváte - li širokoúhlý monitor, pak je tato nevýhoda ještě zřetelnější.

Pokud stále hledáte nějakou službu pro tvorbu start page, pak mohu tento web jen doporučit.

20. 3. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...