Úvod > Články > Vista SP1 je venku a Windows XP SP3 za rohem

Vista SP1 je venku a Windows XP SP3 za rohem

A další novinky uplynulých dní: Google nesmí v Evropě používat značku GMAIL ― Vyšel "applovský" prohlížeč pro Windows ― Česká spořitelna: sofistikovanější útoky. Pharming ― a více...

Vista SP1 je venku

Uživatelé operačního systému Windows Vista se dočkali. Microsoft uvolnil pro veřejnost konečnou verzi prvního servisního balíku. Ten obsahuje všechny doposavad uvolněné aktualizace a záplaty, ale i nové, které mají zvýšit bezpečnost systémů, řeší problémy s aplikacemi, stabilitu a kompatibilitu. Kompletní přehled zájemce může najít přímo na stránkách Microsoftu.

Majitel české verze Windows Vista si ovšem nějakou dobu bude muset počkat. V současnosti je první servisní balík dostupný pouze v angličtině, francouzštině, němčině, japonštině a španělštině. Pokud vlastníte nějakou z těchto jazykových mutací, SP1 si můžete stáhnout zde (cca 430 MB).

Česká verze by podle všeho měla vyjít až v polovině příštího měsíce.

Windows XP SP3 za rohem

Některá zahraniční média upozorňují, že by se každým dnem měla objevit oficiální finální verze posledního třetího servisního balíčku pro Windows XP. Microsoft sice už nějakou dobu veřejnosti umožňuje stažení tzv. Release Candidate (kandidáta na vydání), ale ten ještě není tím "pravým ořechovým". K tomu chybí lokalizace do dalších jazyků (v češtině neexistuje).

Podle neoficiálních zdrojů by XP SP3 mohl vyjít už někdy v tomto týdnu nebo v příštím. Samozřejmě že stejně jako v případě prvního service packu pro Visty si bude český uživatel muset chvíli počkat na českou verzi. Jestliže se budeme držet toho, co Microsoft tvrdí už dlouho, XP SP3 v ostré verzi by měl být uvolněn do července letošního roku.

Pokud máte anglická "XPéčka" a chcete si třetí servisní balík "osahat", jeho testovací sestavení si můžete stáhnout ze stránek Microsoftu. Podporovány jsou Windows XP v angličtině, němčině a japonštině. Anglická verze má 315,2 MB. Viz příslušná webová stránka.

Google nesmí v Evropě používat značku GMAIL

Společnost Google nesmí ve státech Evropské unie pro svou e-mailovou službu používat označení Gmail. Rozhodl o tom evropský úřad, který spravuje evropské ochranné známky. Problém je totiž ten, že takřka totožnou značku G-Mail má už od roku 2000 registrovanou v Německu Daniel Giersch. Místo Gmailu tak budeme společně s Googlem používat Google Mail. Pokud na Gmailu, pardon Google Mailu, máte už zřízen účet, jistě vás zajímá, zda se nějak změní formát vaší adresy. Máme pro vás dobrou zprávu: nezmění. I nadále budete mít e-mailovou adresu ve tvaru jmeno@gmail.com.

Největší blokáda YouTube

Server YouTube zažil největší blokádu v historii. A to kvůli nepokojům, které propukly v Tibetu u příležitosti 49. výročí neúspěšného protičínského povstání. Zablokování tohoto serveru přišlo pár týdnů poté, co se ke stejnému kroku odhodlala pákistánská vláda. Čína blokovala YouTube kvůli videím, na kterých se objevily brutální policejní zásahy proti tibetským mnichům.

Vyšel "applovský" prohlížeč pro Windows

Společnost Apple vydala finální verzi svého webového prohlížeče pro Windows XP a Visty. Safari, dosud známé pouze majitelům "Maců", je nyní ve finální stabilní verzi dostupné i uživatelům "Oken". Tento prohlížeč zatím mezi všemi ostatními vítězí i v novém testu Acid3, ze kterého si odnáší celých 75 procent. Pro srovnání stabilní verze Opery (9.26) má 46 %, Firefox 2 má 52 % a Internet Explorer 7 jen 12 %. Safari rovněž podporuje něco z nového standardu HTML 5 a pyšní se i velkou rychlostí vykreslování HTML a také Javascriptu, které má být šestkrát rychlejší než u Internet Exploreru.

Nový webový prohlížeč si můžete stáhnout přímo ze stránek Applu. Český uživatel bude marně hledat českou lokalizaci a někteří surfaři také nebudou spokojeni s tím, že pro Windows není dostupný žádný "adblock" pro odstranění webových reklam.

Více zde (18,6 MB).

Programy z Windows pod Linuxem: konečně Wine 1.0

Ač se to někomu může zdát neuvěřitelné, za skoro patnáct let vývoje ještě neexistuje finální stabilní verze prostředí Wine známého z Linuxu. Wine je určené pro spouštění aplikací napsaných pro operační systémy Windows právě i pod systémy GNU/Linux. Vývojáři se po spoustě let blíží k vydání vůbec první ostré verze, která by světlo světa měla spatřit právě v den patnáctiletého výročí. Wine 1.0 tedy vyjde 6. června 2008. Už k dnešnímu dni díky Wine uživatel pod linuxovými systémy může spustit tisíce aplikací napsaných pro Windows. Nová verze má na popud Googlu plně podporovat i takové aplikace, jako je Photoshop CS2 a MS Word.

Česká spořitelna: sofistikovanější útoky. Pharming

Česká spořitelna se v posledních týdnech potýká s čím dál silnějšími útoky na své klienty. Phishingové útoky, vedené přes elektronickou poštu, teď byly doplněny sofistikovanější metodou, tzv. pharmingem. Ta je mnohem nebezpečnější než zmíněný phishing, neboť se na ni může nachytat i pokročilejší uživatel internetu. Zatímco phishing spoléhá na lidský faktor ― klient banky sdělí své autentizační údaje nebo údaje platební karty emailem nebo přes podvodnou stránku, na níž vede odkaz v emailu ―, pharming přesměrovává klienty na podvodný web poté, co do adresního řádku prohlížeče napíší adresu webu přímého bankovnictví. Jinými slovy: pokud se klient stane obětí pharmingu, nainstaluje se mu do počítače škodlivý software, dojde k přepsání nastavení sítě a poté, co do prohlížeče napíše www.servis24.cz, bude přesměrován na podvodný server, jenž je téměř dokonalou kopií rozhraní Servis24 a jehož podvodný charakter není snadné rozeznat.

Každý klient České spořitelny by v těchto dnech a týdnech měl dbát na bezpečné chování na webu, mít kvalitní firewall a rovněž aktualizovaný antivirový program.

25. 3. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...