Úvod > Články > Jaro roku 2025 přeje připraveným

Jaro roku 2025 přeje připraveným

Společnost Volný Centrum Atlas dále expanduje a zdá se, že koupí alianci Kyslíkové UPC. Stranou však nezůstává ani černý kůň dostihů – Čédétové Tiscali, které rozšiřuje své portfolio o další služby, když nečekaně koupilo firmu 802.cz...

Na českém poli telekomunikačních služeb dojde k dalšímu nečekanému spojení. Pojďme se však nejprve podívat do ne tak dávné historie a připomenout si mezníky v této oblasti.

Dne 26. 2. 2008 bylo oznámeno spojení firem Centrum a Atlas, jež dalo vznik nové službě Centrální Atlas.

Pravda, izraelská strana požadovala do názvu ještě nějak zapracovat slovo ICQ, avšak antimonopolní úřad tentokrát nejen vznesl požadavky, ale také přikročil k činům, když odmítá tuto firmu uznat jako českou. Všichni víme, že izraelská strana protestovala a argumentovala statistickými čísly, podle nichž ICQ využívá ze všech zaregistrovaných uživatelů 95 % Čechů, ale všechny protesty skončily poté, co vstup do izraelské firmy oznámil ruský QIP a bylo vymalováno. Dnešní EchelonQIP používá mimochodem z celkového počtu uživatelů 99,9 % Čechů.

Většina z nás si rovněž vybaví den, kdy O2 došel kyslík a v časovém presu zuby nehty hledal strategického partnera. Nakonec jej našel v UPC, které se tak rozrostlo o další nezanedbatelnou službu. Aliance Kyslíkové UPC (bylo nutno zvolit tento název, protože varianty O2UPC nebo UPCO2 neprošly – lidé je považovali spíše za nějaké heslo k účtu než název společnosti) se tak stala nejmocnější v ČR nejen na poli internetu, kabelových připojení, ale i nabídky telefonních sítí a digitální televize. Jistě jste si toho každý rok všimli při stále se zvyšujícím vyúčtování.

Nu a nyní se zdá, že dojde ke spojení obou těchto firem, přičemž by stávající nabídka neměla být nijak omezena. Hodně se spekulovalo o názvu a nejspíše vyhraje název Český Telecom – je to hezké, české, shrnuje to v sobě i celkové zaměření a všechny nabízené služby...

Na paty se jim však rozhodl šlapat černý kůň – ostatně generální ředitel má koníčky moc rád – Čédétové Tiscali. Koupí 802.cz se stali druhým (více jich už ani není) nejdůležitějším hráčem na trhu v této oblasti. Zlí jazykové však tvrdí, že celá koupě je pouhým trojským koněm a v podstatě půjde jen o výprodej. Ano, mnozí připomínají situaci před nějakými dvaceti lety, kdy k podobnému výprodeji došlo a jisté problémy se táhly několik let.

A nesmíme zapomenout na Lukačovičovo. Tak zní společný název molochu Email.cz, Seznam.cz, Novinky,cz, Spolužáci.cz, Post.cz a po koupi v roce 2010 i všech serverů iDnes.cz a následně Aktualne.cz. Jak sdělil tehdy tiskový mluvčí, Daniel Dočekal, „nyní bude internetové zpravodajství konečně objektivní“.

Otázkou je, jak se v tak jednoduše polarizovaném českém komunikačním trhu mohou naplnit Zlatá slova Tatíčka Klause o neviditelné ruce trhu. Ale nezoufejme. Přece jen zde stále ještě jsou skryté firmičky, jež mohou zaútočit a stát se žraloky v tomto rybníce dvou tří sumců. Třeba ta dříve mobilní firma T-Orange-Voda-Mobile, která po celosvětovém druhém boomu pagerů v roce 2012 málem zkrachovala, se nyní orientuje na  telekomunikační trh prý alternativními způsoby, přičemž údajně využívá znalostí nacistických vědců, jejichž archiv nedávno objevili v Německu. Ale věřte tomu, podle průzkumů si stejně většina lidí myslí, že jim nové vynálezy posílá Aštar Šeran z jeho kosmické lodě.

Ale to už se pohybujeme v oblasti dohadů – a překvapit může prakticky kdokoliv. Zákulisní zvěsti povídají cosi o nějaké firmě CZCOM, ale znáte to – řeči se mluví a voda teče. Uvidíme za rok – všechno si pěkně shrneme opět na apríla.

1. 4. 2008

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...