Úvod > Články > Radiokomunikace (ne)ruší FUP

Radiokomunikace (ne)ruší FUP

A další novinky nedávných dní: Všechny epizody South Park na internetu ― (Nejen) Google Docs už i v offline režimu ― Windows XP bude na trhu déle ― a více...

Windows XP bude na trhu déle

Chtělo by se říct, že Windows XP jsou nesmrtelným systémem. Microsoft už dříve posunul konec prodeje tohoto operačního systému na základě reakcí zákazníků. Půlka letošního roku tak opět není pro XPéčka konečnou. Tedy vlastně je i není. Skončí totiž prodej všech verzí Windows XP určených pro tradiční desktopy a notebooky, ale verze Windows XP Home Edition budou nadále (a to až do roku 2010) v prodeji pro levné počítače typu Asus Eee či Intel Classmate PC. Asus Eee byl přitom původně prodáván s linuxovou distribucí Xandros. Trh si zažádal i Windows, ale vzhledem ke své náročnosti se Windows Vita na takové stroje logicky nehodí, proto se Microsoft rozhodl, že v tomto případě bude stále prodávat XP. Pro všechny verze je pak ještě přislíbena podpora do roku 2012.

Radiokomunikace (ne)ruší FUP

Všichni velcí hráči na českém trhu s ADSL připojením zrušili datové limity, o tom jsme vás postupně informovali v minulých týdnech. Ať už šlo o O2, Volného, nebo GTS Noveru, z nabídek všech variant připojení datové limity a aplikace FUP nadobro zmizely. České radiokomunikace však nijak na změny na trhu nereagovaly.

Teď ale už přišly se stejnou nabídkou jako konkurence a FUP ruší, ale má to jeden háček: jde pouze a jen o časově omezenou akci. Zákazníci Classic ADSL si tak mezi 1. dubnem a 31. květnem mohou vyzkoušet, jaké to je mít datově neomezené připojení. Pokud ho budou chtít využívat i posledním květnovém dni, nezbude jim nic jiného než přejít na trvale datově neomezenou službu Premium ADSL.

Open XML se stalo standardem ISO

Organizace ISO oznámila, že Microsoft dostal dostatečný počet hlasů pro udělení standardu ISO/IEC DIS 29500. Souborový formát Open XML, který se objevuje v kancelářském balíku MS Office 2007 tak po více než roce získal tolik Microsoftem vytouženou standardizaci. Open XML podpořilo 86 procent z členských zemí včetně České republiky.

Odpůrci udělení standardu upozorňují na to, že nemá přílišný smysl udělovat standard dalšímu formátu pro elektronické dokumenty (v této oblasti je držitelem standardu už dlouho ODF) ― povede to údajně hlavně k tomu, že ostatní firmy budou muset vynaložit další finanční prostředky pro uzpůsobení svých systémů tomuto formátu, a proto by bylo mnohem schůdnější a ekonomičtější, kdyby Microsoft pro svůj kancelářský balík raději přijal formát ODF známý z kancelářských balíků OpenOffice.org, StarOffice, Lotus Notes apod. Proti standardizaci Open XML byly i takové firmy jako IBM či Google. Odpůrci dále upozorňují na to, že Open XML od Microsoftu obsahuje řadu chyb, z nichž byla opravena jen poměrně malá část.

Googelu a jiným se nelíbilo ani to, jak Microsoft postupoval při snaze svůj formát prosadit. Na podezřelý postup upozorňuje např. tato stránka a Microsoft je kvůli tomu pod drobnohledem Evropské komise.

(Nejen) Google Docs už i v offline režimu

Google uvolnil nový plugin pro webové prohlížeče, který značně rozšiřuje možnosti práce s online webovými aplikacemi. Google Gears vám mimo jiné umožní pracovat s dokumenty v Google Docs (ale i jiných online kancelářích) nebo RSS zprávami (Google Reader) i v tom případě, že nejste připojeni k internetu. Jedním kliknutím si uživatel díky Gears může obsah dané webové aplikace uložit na disk, pracovat s ním a poté po přechodu do online režimu obsah na webu aktualizovat. Více na stránce Google Gears.

Firefox 3 se blíží. Ke stažení Beta 5

Velice populární webový prohlížeč Firefox z dílen Mozilly se dočkal vydání již páté testovací beta verze. Od  finální verze uživatele nedělí už moc času, ale v plánu je vydání celkem ještě tří verzí ve fázi RC (tedy vyjdou ještě tři kandidáti na vydání). Současně se spekuluje o tom, že Firefox 3 nevyjde v červnu, jak se delší dobu předpokládá, ale už ke konci května. Na konci dubna by přitom měla být dostupná první verze RC.

Současná poslední pátá beta verze opravuje až 750 chyb, které se objevily v předchozím sestavení, což se kromě jiného odrazilo v menších nárocích na operační paměť a taky na zvýšení stability. Podle některých testů má Firefox 3 beta 5 být nejrychlejším webovým prohlížečem vůbec. Totéž ale tvrdí o svém Safari Apple a další testy o Opeře 9.5 (v beta verzi). Pokud si tedy Firefox 3 chcete vyzkoušet na vlastní kůži, můžete si jej v češtině stáhnout z této stránky.

TV Prima má videopůjčovnu

Televize Prima rozjela virtuální videopůjčovnu. Využila přitom osvědčenou službu Kinomania.cz, takže ji najdeme na adrese http://iprima.kinomania.cz. Této služby využívá už více firem, např. konkurenční Nova nebo z telekomunikačních společností Volný a 802.cz.

V „Prima verzi“ si zákazník může za již tradičních 45 korun stáhnout film, ale jako obvykle to má své „ale“. Film je ve formátu wmv (tedy Windows Media Video), obsahuje ochranu DRM, film se dá pustit jen během 24 hodin od stažení a hlavně k jeho stažení je potřeba speciální aplikace, která je však dostupná jen pro operační systémy Windows. Ostatní uživatelé mají zkrátka smůlu.

Prima kromě standardní nabídky filmů ve své videopůjčovně dává k dispozici vlastní seriály, které je možno si stáhnout zdarma. Jde o Rodinná pouta, Bazén a Letiště.

Všechny epizody South Park na internetu

Tvůrci South Park si asi byli vědomi, že diváci tohoto kultovního seriálu mají těžké časy při sledování „rozkrájených“ dílů na serveru YouTube. Rozhodli se, že jim online život ulehčí, takže spustili stránky South Park Digital Studios, na kterých si každý kolemjdoucí může mimo spousty jiných věcí spustit všechny díly jedenácti sezon.

7. 4. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...